Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

 

 

№ 187

 

 

гр. Добрич, 15.11.2017 г.

 

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

 

                ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в открито заседание на четиринадесети ноември две хиляди и шестнадесета година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ при участието на секретар НЕЛИ БЪЧВАРОВА разгледа Т. д. № 240 по описа на Добричкия окръжен съд за 2017 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл. 365 ГПК във вр. с чл. 104, т. 6 ГПК във вр. с чл. 154, ал. 1, т. 5 във вр. с чл. 155, т. 3 ТЗ.  

Търговско дело № 240/2017  г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по искова молба на  ***– Добрич с която срещу „***“ ЕООД гр. Добрич е предявен иск за прекратяване на дружеството на осн. чл. 155, т. 3 във вр. с чл. 154, ал. 1, т. 5 ТЗ

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 377 във вр. с  чл. 235 ГПК, като прецени установените по делото обстоятелства и закона, приема за установена следната ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА:

 В търговския регистър по партидата на търговско дружество „***“ ЕООД гр. Добрич като едноличен собственик на капитала и управител  е вписан ***. От доказателствата по делото – удостоверение за наследници изх. № 11- 03 – 684/1/09.08.2017 г., изд. от Община Добрич – се установява, че *** е починал на 16.05.2014 г. От служебно извършената справка в търговския регистър се установява, че в продължение на повече от три месеца, след смъртта на управителя и едноличен собственик на капитала на дружеството, дружеството няма вписан управител.

При така установената фактическа обстановка се налагат следните ПРАВНИ ИЗВОДИ:

Съгласно чл. 154, ал. 1, т. 5 във вр. с чл. 155, т. 3 ТЗ, дружеството с ограничена отговорност се прекратява по решение на окръжния съд по седалището на дружеството по иск на прокурора, когато в продължение на три месеца дружеството няма вписан управител.

В процесния казус, управителят и едноличен собственик на капитала на дружеството *** е починал на  16.05.2014 г.

По делото липсват доказателства в продължение на три месеца от смъртта на управителя, по партидата на дружеството в търговския регистър да е вписан нов управител.

Налице са предпоставките на чл. 155, т. 3 ТЗ за прекратяване на дружеството.

Искът е основателен и следва да се уважи.

На осн. чл. 78, ал. 6 във вр. с чл. 83, ал. 1, т. 3 ГПК, ответникът следва да заплати държавна такса в размер на 80.00 лв.

С оглед гореизложените съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ПРЕКРАТЯВА еднолично дружество с ограничена отговорност „***“ ЕООД гр. Добрич,  ЖК „***, ЕИК ***.  

ОСЪЖДА еднолично дружество с ограничена отговорност „***“ ЕООД гр. Добрич,  ЖК „***, ЕИК *** да заплати на ДОБРИЧКИЯ ОКРЪЖЕН СЪД  разноски по делото в размер на 80.00 лв.

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В ДВУСЕДМИЧЕН СРОК ОТ ВРЪЧВАНЕТО МУ НА СТРАНИТЕ.

                                                                                                

                                                                  СЪДИЯ: