Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е  № 171

 

                      Гр.Добрич  03.11.2017г.

 

                      В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 

Добричкият окръжен съд търговско отделение в закрито заседание на трети ноември през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                СЪДИЯ: ТАНЯ АНГЕЛОВА

 

При секретаря                        като разгледа докладваното от съдия Т.Ангелова ч.т.д.№ 292/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

     

       Производството е по чл.625 и сл. от ГПК.

       Образувано е по изпратена с Определение № 3197/12.10.2017г. по ч.т.д.№ 1339/2017г. на Окръжен съд гр.Варна,за разглеждане от ДОС по подсъдност,молба на ЕООД „***” ЕИК *** със седалище гр.Варна за издаване на европейска заповед за плащане срещу К.Б. с адрес Обединено кралство Великобритания,град ***за вземане,произтичащо от договор за поддръжка и управление за периода от 01.01.2011г.до 31.12.2017г.в размер на 5514.23 евро.

       С молбата са приложени писмени доказателства-договор за поддръжка и управление,договор за цесия и поемане на изпълнението,уведомление.

       Молбата е допустима,но неоснователна,тъй като представените доказателства не удостоверяват основателността на вземането.Липсват доказателства за изпълнение на изискванията на чл.99 ал.3 и чл.99 ал.4 от ЗЗД.Представеното писмено потвърждение за прехвърляне на вземане не носи дата,не посочва конкретен договор за цесия,съгласно който е станало прехвърлянето,което се потвърждава писмено от цедента.Съгл. чл.99 ал.4 от ЗЗД прехвърлянето има действие спрямо длъжника от деня,когато му е съобщено от предишния кредитор.Приложеното към молбата уведомление по чл.99 ал.4 от ЗЗД също е без дата,като липсват доказателства то да е достигнало до знанието на К.Б.,за да се приеме,че е породило действие спрямо нея.

       Предвид гореизложеното съдът приема,че са налице предпоставките на чл.11 т.1 б.”б” от Регламент/ЕО/№ 1896/2006г. на Европейския парламент и на Съвета за създаване на процедура за европейска заповед за плащане за отхвърляне на молбата като неоснователна.

        Воден от горното Добричкият окръжен съд

                   Р    Е   Ш  И  :

        ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на ЕООД”***” ЕИК *** със седалище гр.Варна за издаване на европейска заповед за плащане срещу К.Б. с адрес Обединено кралство Великобритания,***за сумата  от 5514.23 евро,представляваща вземане,произтичащо от неизпълнение на договор за поддръжка за периода от 01.01.2011г. до 31.12.2017г.,което вземане е било цедирано на молителя от АД”***” ЕИК *** гр.София.

         Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                                                Съдия: