О   П   Р   Е   Д   Е   Л    Е    Н    И    Е  № 536

 

Гр.Добрич ,03.11.2017 година

 

В   ИМЕТО НА НАРОДА

 

         Добрички окръжен съд,Търговско  отделение,в закрито съдебно заседание,проведено на трети ноември,две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                   ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

 

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

т.дело № 185 по описа за 2017 година

и за да се произнесе,взе предвид следното:

   

           Производството е по чл.232  от ГПК.

           Постъпила е молба,вх. № 6089/28.09.2015 г.  от процесуалния представител на ищеца А.Л.Я. ЕГН-***********,адв.Д.К.,с която се оттегля исковата  молба.

            Съдът,като взе предвид,че делото е  във  фазата преди   насрочено първо заседание,поради което не се изисква съгласието на ответника, намира молбата за основателна.Освен това на ответника бе връчена молбата за оттегляне на иска и в указания му срок е е постъпила молба,с която се изразява становище,че са налице основанията за прекратяване на делото и се прави искане за присъждане на разноски.С молбата са представени и доказателства за заплащането на адвокатско възнаграждение в размер на 2 210 лв.

            Поискано е и обезсилване на издадените в заповедното производство по ч.гр.д. №04064/2016 г. на ДРС заповед за изпълнение и изпълнителен лист.

            Молбата на ответника за разноските е връчена на ищеца и същият  е направил възражение за прекомерност на претендирания адвокатски хонорар,с мотиви,че делото е прекратено преди насрочване на първо заседание.   

            Молбата за прекратяване на делото е основателна и същото следва да бъде прекратено.

            На основание т.13 от Тълкувателно решение №4/2013 г. от 18.06.2014 г. на ОСГТК на ВКС, съдът в исковото производство следва да обезсили издадените в заповедното производство по ч.гр.д. №04064/2016 г. на ДРС заповед за изпълнение и изпълнителен лист.

 

По силата на разпоредбата на чл. 78, ал. 4 ГПК ответникът има право на разноски при прекратяване на делото. Това е правилото за решаване на въпроса за отговорността за разноски, в случаите, когато делото не приключва с акт по същество, а е прекратено на някое от предвидените от закона основания.На ответника се дължат направените до момента на оттеглянето разноски по воденето на делото,за завеждането на което той не е дал повод./аргумент от чл.78,ал.2 ГПК/.На присъждане подлежат сторените до момента на прекратяването разноски за адвокатско възнаграждение,доказани по начина,посочен в т.1 на ТР №6/2012 та ОСГТК.

   В случая се установяват всички необходими предпоставки по чл. 78, ал. 4 ГПК за ангажиране отговорността на ищеца за направените от ответника разноски за адвокатско възнаграждение за защита.Представен е договор за правна помощ и доказателства за заплащане на договореното възнаграждение от 2 210 лв.

   Същевременно няма основание за приложение по аналогия на разпоредбата на чл. 78, ал. 2 ГПК. При оттегляне на исковете ищецът не е посочил релевантни факти, които да обосновават изключение от правилото на чл. 78, ал. 4 ГПК.

   Искането за намаляване на адвокатското възнаграждение,платено съгласно Договор за правна помощ от 26.06.2014г.,съдът намира за неоснователно.В процесния казус с оглед материалният интерес на предявения иск , съгласно чл.7,ал.2,т.5  от Наредба №1 от 09.07.2004 г.за минималните размери на адвокатските възнаграждения, нормативно установеният минимум на дължимо възнаграждение  се изчислява на  2 670 лв.,а договореният  е в размер на 2 210 лв. или под определения мининум.Към настоящия момент е налице задължителна съдебна практика,обективирана в ТР №6 от 06.11.2013г.на ВКС по т.д.№6/2012г.,ОСГК и според т.3 от същото, при намаляване на подлежащо на присъждане адвокатско възнаграждение поради прекомерност по реда на чл.78, ал.5 от ГПК,съдът не е обвързан от предвиденото в § 2 от Наредба №1/ 2004г. ограничение и е свободен да намали възнаграждението до предвидения в същата наредба минимален размер.Освен това,съгласно даденото разрешението по приложение на закона по т. 1 на ТР № 6/2012г./06.11.2013г. на ВКС, ОСГТК, вписването на направеното плащане на адвокатски хонорар в договора за правна помощ е достатъчно и има характера на разписка.

                    Като се води от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

                       О     П     Р     Е     Д     Е     Л     И  :

 

                   ПРЕКРАТЯВА производството по т.дело № 185/2017 г. по описа на ДОС,поради оттегляне на иска.

                   ОБЕЗСИЛВА издадените в заповедното производство по ч.гр.д. №04064/2016 г. на ДРС заповед за изпълнение  №2069/27.12.2016 г.  и изпълнителен лист.

                   След влизане на определение в сила,препис от насотящото определение да се изпрати на ДРС.

                  Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ВнАС в седмичен срок  от съобщаването му на страните.

                                                                            

 

                                                                              Окръжен съдия: