О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              № 1059

                                             гр. Добрич, 04.12.2017г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                   гражданско отделение

На четвърти декември                                        година 2017

В закрито съдебно заседание в следния състав:

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ДИАНА ДЯКОВА

                                                             ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                                      

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

гражданско дело               номер 523           по описа за 2017 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл.396 във вр. с чл.274 и сл. от ГПК.

В.И.У., Т.И. *** и В.И.В., чрез упълномощения им адвокат, обжалват определение №350/18.09.2017г. по гр.д.№202/2009г. на Каварненския районен съд, с което е допуснато обезпечение на исковете по сметки, предявени от В.И.А., Я.И.А.,Т.Ж.Ж. и К.Ж.Р. срещу частните жалбоподатели, ***В., ***и ***, като е наложен „запор“ върху вземанията на ответниците от ЗКПУ“***“ - с.***, общ.Шабла, от ренти и дивиденти за стопанската 2016/2017г.

В жалбата са изложени доводи за недопустимост и неправилност на атакуваното определение. Според частните жалбоподатели, исковите претенции били предявени с нередовна искова молба, от която не ставал ясен предметът на претенциите. Претенциите били завишени по размер, което ставало ясно от доказателствата по делото. Претенциите били и погасени по давност. Липсвала обезпечителна нужда, както поради неоснователността на претенциите, така и защото те били вече обезпечени. Евентуално, ако все пак имало нужда от обезпечението, то трябвало да бъде допуснато при условие на внесена от ищците гаранция.

В писмен отговор ответниците по частната жалба В.И.А., Я.И.А.,Т.Ж.Ж. и К.Ж.Р., чрез адвоката си, възразяват срещу жалбата и молят за потвърждаване определението на районния съд.

Съдът обсъди съображенията на страните и въз основа на събраните по делото доказателства намира за установено следното:

Производството пред първоинстанционния съд е за делба във фазата по извършването й. В срока по чл.346 от ГПК съделителите В.И.А., Я.И.А., Т.Ж.Ж. и К.Ж.Р. са предявили срещу съделителите В.И.У., Т.И. ***, В.И.В. ***В., ***и *** искове по сметки – за осъждане на всеки ответник да заплати на всеки ищец суми /конкретизирани по размер за всеки ищец и всеки ответник/, съставляващи сбор от припадащите се на съответния ищец части от ренти и дивиденти, получени от съответния ответник за съсобствените земеделски имоти за стопанските 2010/2011г., 2011/2012г., 2012/2013г., 2013/2014г.

По молба на ищците е постановено обжалваното определение на първоинстанционния съд, с което исковете са обезпечени чрез налагане на „запор“ върху вземанията на всеки ответник за ренти и дивиденти за стопанската 2016/2017г.

Частната жалба срещу определението е подадена в срок и е редовна. В частта срещу определението, с което е допуснато обезпечение на предявените срещу частните жалбоподатели искове, жалбата е допустима.

В останалата й част жалбата е недопустима. Частните жалбоподатели нямат правен интерес да атакуват определението в частите, в които са обезпечени исковете срещу останалите съделители. Производството по делото следва да бъде прекратено и частната жалба следва да бъде оставена без разглеждане в частта срещу определението за допускане на обезпечение на исковете, по които частните жалбоподатели не са страна.

В частта срещу определението за допускане на обезпечение на предявените срещу частните жалбоподатели искове жалбата е основателна.

Всеки от четиримата ищци е предявил срещу всеки от частните жалбоподатели иск за по 448.77 лева и за по 55.48 лева - сбор от припадащите се на съответния ищец части от ренти и от дивиденти, получени от съответния ответник за съсобствените земеделски имоти за стопанските 2010/2011г., 2011/2012г., 2012/2013г., 2013/2014г. Налице е влязъл в сила съдебен акт, установяващ съсобствеността между страните и дяловете на съсобствениците, налични са и писмени доказателства за получените от ответниците в посочените години ренти и дивиденти за съсобствените имоти.

Независимо от това обаче не може да се приеме наличието на обезпечителна нужда. Така с влязло в сила определение №363/25.10.2016г. исковете на В.И.А., Я.И.А.,Т.Ж.Ж. и К.Ж.Р. срещу В.И.У., Т.И. *** и В.И.В. са обезпечени, като е наложен запор на вземанията на ответниците за ренти и дивиденти  от ЗКПУ“***“ - с.*** за стопанската 2015/2016г.

Щом като исковете са обезпечени, следващо обезпечение би могло да се допусне, ако първото обезпечение не е достатъчно да гарантира интереса на ищеца. В случая по делото няма доказателства, а и в молбата, по повод която е постановено обжалваното, не е твърдяно, че запорите на вземанията на ответниците за предходната стопанска година не са достатъчни за обезпечаване претенциите на ищците. Така, при отчитане на факта, че исковете срещу посочените трима ответници са вече обезпечени и при липсата на други доказателства, изводът е, че няма основание да се счита, че ищците няма да могат или ще бъдат затруднени да реализират правата си по едно изгодно за тях решение по исковете по сметки срещу тези ответници. Обратно приетото от първоинстанционния съд е неправилно и определението в тази част следва да бъде отменено, като молбата за обезпечаване на исковете по сметки срещу частните жалбоподатели следва да се отхвърли като неоснователна.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТМЕНЯ определение №350/18.09.2017г. по гр.д.№202/2009г. на Каварненския районен съд в частта, в която е допуснато обезпечение на предявените от В.И.А., Я.И.А., Т.Ж.Ж. и К.Ж.Р. срещу В.И.У., Т.И. *** и В.И.В. искове по сметки, чрез налагане на „запор“ върху вземанията на ответниците от ЗКПУ“***“ - с.***, общ.Шабла, за ренти и дивиденти за стопанската 2016/2017г., като

ОТХВЪРЛЯ молбата на В.И.А., Я.И.А., Т.Ж.Ж. и К.Ж.Р. да бъде допуснато обезпечение на предявените от тях срещу В.И.У., Т.И. *** и В.И.В. искове за осъждане на всеки ответник да заплати на всеки ищец по 448.77 лева и по 55.48 лева - сбор от припадащите се на съответния ищец части от ренти и от дивиденти, получени от съответния ответник за съсобствените земеделски имоти за стопанските 2010/2011г., 2011/2012г., 2012/2013г., 2013/2014г., ведно със законната лихва, чрез налагане на „запор“ върху вземанията на ответниците от ЗКПУ“***“ - с.***, общ.Шабла, за ренти и дивиденти за стопанската 2016/2017г.

В тази част определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№523/2017г. в частта по жалбата на В.И.У., Т.И. *** и В.И.В. срещу определение №350/18.09.2017г. по гр.д.№202/2009г. на Каварненския районен съд в частта на допуснатото обезпечение на исковете по сметки срещу ***В., ***и ***.

В тази част определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд – Варна в седмичен срок от връчването му.

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                ЧЛЕНОВЕ: 1.                2.