О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                        1093

  

                                  гр.Д.     19.12.2017 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Д.кият окръжен съд                                  гражданско отделение

На деветнадесети декември                              2017 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                         

                                                    ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №560 по описа за 2017 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК.Подадена е въззивна жалба от „ВКД” АД-гр.Д. срещу решение №105/03.10.2017 г. по гр.д.№203/2017 г. на Районен съд-гр.Ген.Т.,с което са отхвърлени искове по чл.415 ал.1 от ГПК във вр. чл.79 ал.1 от ЗЗД и чл.86 ал.1 от ЗЗД,предявени от въззивника срещу К.М.К. от гр.Ген.Т.,за установяване,че ответникът за периода 03.04.2014-02.02.2017 год. за имот в гр.Ген. Т.,ул. „Ч.Х.” №* дължи на ищеца сума от 920,62 лв-неплатена главница,представляваща цена на потребени В и К-услуги,ведно със законната лихва,начиная от 13.03.2017 год. до окончателното издължаване;мораторна лихва от 258,98 лв,както и законната лихва върху погасени вече главници,начиная от 11.07.2013 год. до 13.03.2017 год.,ведно с разноските по ч.гр.д. №147/2017 год. на ГТРС,като горното дружество е осъдено да заплати на К. съдебно-деловодни разноски в размер на 450 лв.

Като постави на разглеждане депозираната въззивна жалба,Д.кият окръжен съд установи следното:

Въззивната жалба е нередовна по смисъла на чл.261 ал.1 т.4 от ГПК,тъй като внесената по сметка на ДОС държавна такса за обжалването в размер на 37,50 лв е недостатъчна.Внесената в първоинстанционното производство държавна такса за водене на делото е в общ размер от 100 лв /25 лв в заповедното производство и довнесени 75 лв в исковото производство/.При това положение дължимата за въззивното обжалване държавна такса по сметка на ДОС е в размер на 50 лв съгласно чл.18 ал.1 от ТДТКССГПК.Следователно въззивникът дължи допълнително държавна такса по сметка на ДОС в размер на 12,50 лв.Процедурата по отстраняване на посочената нередовност следва да бъде осъществена от първоинстанционния съд,който е администриращият жалбата съд по реда на чл.262 от ГПК.

На следващо място ДОС констатира,че във въззивната жалба се съдържат оплаквания от първоинстанционното решение в частта за разноските,присъдени в полза на ответника К.,като се настоява за изменение на тази част от решението при произнасяне на съда по възражение на въззивника-ищец по делото за прекомерност на изплатено от ответника К. адвокатско възнаграждение.В тази част жалбата има характер на молба по чл.248 ал.1 от ГПК за изменение на първоинстанционното решение в частта за разноските.Компетентен да се произнесе по нея е първоинстанционният ГТРС.Въпросът относно отговорността за разноски по правило е обусловен от изхода по същество на спора,поради което е необходимо едновременно придвижване и разглеждане на въззивната жалба срещу първоинстанционното решение и на евентуална бъдеща частна жалба срещу определение на ГТРС по чл.248 ал.3 от ГПК,подлежащо на обжалване по реда на обжалване на решението.По правило произнасянето по частната жалба срещу определението за разноските е обусловено от произнасянето по въззивната жалба срещу първоинстанционното решение,поради което същите подлежат на едновременно разглеждане в общо въззивно производство.

Гореизложеното налага прекратяване на настоящото въззивно производство и връщане на делото на ГТРС,който да предприеме действия по отстраняване посочената в мотивите нередовност на въззивната жалба,както и да се произнесе по молбата на „В и К Д.” АД-гр.Д. по чл.248 ал.1 от ГПК,съдържаща се във въззивната жалба.След приключване на производството по чл.248 от ГПК пред първоинстанционния съд настоящата въззивна жалба срещу решението на ГТРС и евентуално постъпила частна жалба срещу определение на районния съд по чл.248 ал.3 от ГПК следва да се изпратят на Д.ки окръжен съд за едновременното им разглеждане.

Настоящото определение няма характер на преграждащо и е необжалваемо,тъй като след успешно изпълнение указанията на въззивния съд по отстраняване нередовност на въззивната жалба и след съответното произнасяне по реда на чл.248 от ГПК въззивното производство ще бъде възобновено и подадената жалба срещу решението ще бъде разгледана.

Водим от горното,Д.кият окръжен съд

 

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№560/2017 г. по описа на Д.кия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Районен съд-гр.Ген.Т. за изпълнение на указанията,дадени в мотивите на настоящото определение,относно отстраняване нередовност на въззивната жалба срещу първоинстанционното решение и произнасяне по молбата по чл.248 ал.1 от ГПК,след което делото ведно с въззивната жалба срещу решението на ГТРС и евентуално постъпила частна жалба срещу определението по чл.248 ал.3 от ГПК да се изпратят на ДОС за разглеждането им.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                           2.