О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

  1108     , гр. Добрич, 22.12.2017 г.

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и втори декември две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЕЛИЦА СТОЯНОВА                                                

Разгледа докладваното от съдия Елица Стоянова гр. д. № 573 по описа на Добричкия окръжен съд за 2017 г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

Съдебното производство е образувано по искова молба, вх. № 8191/ 21.12.2017 г., подадена от И.В.Г., с ЕГН **********, лично и в качеството и на законен представител на малолетните Н.Г.Г., с ЕГН **********, и В.Г.Г., с ЕГН **********, с която са предявени искове против „***“ със седалище и адрес на управление гр. Добрич, ул. „***“ № 66, с ЕИК, за осъждането му да заплати на всеки от тримата ищци /неправилно в петитума е посочено да се заплати на всеки един от ответниците/ сума в размер на по 175 000 лв. за всеки от тях, част от сумата от 250 000 лв. /лихви не са претендирани/, представляващо обезщетение за претърпени от ищците болки, страдания, негативни преживявания, безизходица, безпокойство, неувереност и т. н., отражения в здравословнотосъстояние – повишаване на кръвното налягане, стягане и болки в гърдите и т. н., общ дискомфорт и емоционални страдания от смъртта на Георги Димитров Г. – работник на дружеството – ответник, починал на 28.10.2016 г. при изпълнение на трудовите си задължения при ПТП, която трудова злополука е установена с Разпореждане за установяване на трудова злополука № 49/ 02.12.2016 г. на НОИ.

Окръжният съд и на основание чл. 118 ал. 1 от ГПК намира, че делото не му е родово подсъдно.

Предявените искове черпят правното си основание от нормата на чл. 200 ал. 1 от КТ. Исковете за присъждане на вреди от трудова злополука, която е причинила смърт на работника са трудов спор по смисъла на чл. 357 ал. 1 от КТ, защото касаят съществуването и изпълнението на трудово правоотношение. На основание  чл. 104 ал. 1 т. 4 от КТ исковете за трудови спорове са родово подсъдни на районния съд като първа инстанция, независимо от тяхната цена. В тази връзка Окръжният съд намира, че следва да прекрати делото пред себе си и да го изпрати на родово компетентния Районен съд гр. Добрич.

Водим от горното и на основание чл. 118 ал. 1 и сл. от ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в. гр. д. № 573/ 2017 г. по описа на Окръжен съд гр. Добрич и ИЗПРАЩА делото по родова компетентност за разглеждане на Районен съд гр. Добрич.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на страните пред Апелативен съд гр. Варна.

 

 

 

                                                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: