П Р О Т О К О Л

 

                                                         21.11.2017г., град Добрич   

     

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД                                                        НАКАЗАТЕЛЕН СЪСТАВ

на двадесет и първи ноември, две хиляди и седемнадесета година, в публично заседание в следния състав :  

                                                                                       

                                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:АТАНАС КАМЕНСКИ

                                           

Секретар: ЕЛИЦА АЛЕКСАНДРОВА

Прокурор: ДИМИТЪР ДИМИТРОВ

Сложи за разглеждане, докладваното от съдия КАМЕНСКИ

НОХД №380 по описа за 2017 г.

На именното повикване в 13:30 ч. се явиха:

 

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА –ДОБРИЧ-  Редовно призована, представлява се от прокурор Димитров.

ОБВИНЯЕМАТА – С.М.А.–  Редовно призована, явява се лично, представлява се от адв. Ж.Ж. ***, редовно упълномощен от хода на досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО:

 

ПРОКУРОРЪТ:  Да се даде ход на делото.

АДВ. Ж.:  Моля да дадете ход на делото.

 

След изслушване становищата на страните, съдът намира, че не са налице процесуални пречки за даване ход на делото, поради което

 

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

СЪДЪТ на осн. чл.272 от НПК пристъпва към проверка самоличността на обвиняемата:

ОБВИНЯЕМАТА – С.М.А.родена на *** ***, български гражданин, туркиня, неомъжена, със средно образование, безработен, ЕГН: **********.

На осн.чл.274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и правата им по НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение.

 

ПРОКУРОРЪТ: Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 370/2017г. по описа на Окръжен съд – Добрич, сключено между Добричка окръжна прокуратура, обвиняемия и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и морала.

АДВ. Ж.: Уважаеми господин председател, постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура град Добрич, което сме подписали заедно с подзащитният ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала и да прекратите наказателното производство, водено срещу С.М.А..

 

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитниците, приканва обвиняемия да отговори на въпросите,  визирани в чл.382, ал.4 от НПК.

ОБВИНЯЕМАТА: Разбирам в какво съм обвинена и се признавам за виновна. Знам, че това споразумение има силата на влязла в сила присъда. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласна с тях. Съгласна съм делото да бъде прекратено и да не се гледа по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено.

 

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл.382, ал.6 от НПК вписва  съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че обвиняемата С.М.А. ***, с ЕГН ********** е виновна за това, че:

- На 23.03.2017г. в гр.Д. без надлежно разрешително, на публично място-двора на бивше ОУ“Б. К.“, публична общинска собственост, разпространявала високорисково наркотично вещество-хероин-със съдържание на активен действащ компонент „диацетилморфин“-39.82%, на стойност 54 лева.

На осн.чл.354а, ал.2, изр.2 от НК във вр.с чл.55, ал.1, т.1 от НК във вр. с чл.55, ал.1, т.1 от НК на обвиняемата С.М.А. се определя наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, , изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага за срок от 5 /пет/ години.;  

На основание чл.55, ал.3 от НК не налага на обвиняемата С.М.А. по-лекото наказание „глоба“, което законът предвижда наред с наказанието „лишаване от свобода“.

На основание чл.189, ал.3 от НПК, сторените по делото разноски в размер на 143, 40 лева, които следва да заплати по сметка на ОД на МВР-Варна, се възлагат на обвиняемата С.М.А..

  На основание чл.354, ал.6 от НК веществените доказателства по делото –  наркотични вещества, предадени на съхранение в ЦМУ, Отдел „МРР - НОП” с писмо рег.№ 6976р-1427/ 29.03.2017г. на ОД на МВР - Добрич и приемно-предавателен протокол  № 49347/04.09.2017г. се отнемат в полза на държавата, като на основание чл.92 от ЗКНВП, след  влизане на определението в сила, следва да се унищожат.

На основание чл.354, ал.6 от НК веществените доказателства по делото– бял хартиен плик с надпис „ВД-опаковки от наркотични вещества и ВД със следи от наркотична субстанция по ДП №254/2017г. по описа на първо Първо РУ –Добрич, запечатани с печатите на БНТЛ следва да се унищожат.

 

Съдът приканва страните към полагане подписи в споразумението.

 

ПРОКУРОР:

                     /Димитър Димитров/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                     / Адв. Ж.Ж./

 

 

ОБВИНЯЕМА:

                      /С.М.А./

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитника и обвиняемия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл.381, ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното производство по настоящото дело да бъде прекратено.

Воден от горното, съдът на основание чл.382, ал.7 от НПК във връзка с чл.24, ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И:    № 24

 

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор Димитър Димитров, обвиняемата С.М.А. и неговия защитник адв. Ж.Ж. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно производство по НОХД №380/2017г. по описа на Окръжен съд – Добрич, по силата на което:

 Обвиняемата С.М.А., ЕГН **********, се признава за виновна в това, че:

- На 23.03.2017г. в гр.Д. без надлежно разрешително, на публично място-двора на бивше ОУ“Б. К.-публична общинска собственост, разпространявала високорисково наркотично вещество-хероин със съдържание на активен действащ компонент „диацетилморфин“-39.82%, на стойност 54 лева, поради което и на  осн.чл.354а, ал.2, изр.2 от НК във вр.с чл.55, ал.1, т.1 от НК  на обвиняемата се налага наказание „лишаване от свобода“ за срок от три години, , изпълнението на което на основание чл.66, ал.1 от НК се отлага за срок от 5 /пет/ години.; 

На основание чл.55, ал.3 от НК не налага на обвиняемата С.М.А. по-лекото наказание „глоба“, което законът предвижда наред с наказанието „лишаване от свобода“.

На основание чл. 381, ал.1, т.6 от НПК, във вр. с чл.354, ал.6 пр.1 и 2 от НК веществените доказателства по делото –  наркотични вещества, предадени на съхранение в ЦМУ, Отдел „МРР - НОП” с писмо рег.№ 6976р-1427/ 29.03.2017г. на ОД на МВР - Добрич и приемно-предавателен протокол  № 49347/04.09.2017г. се отнемат в полза на държавата, като на основание чл.92 от ЗКНВП, след  влизане на определението в сила, следва да се унищожат.

На основание чл.354, ал.6 от НК веществените доказателства по делото– бял хартиен плик с надпис „ВД-опаковки от наркотични вещества и ВД със следи от наркотична субстанция“ по ДП №254/2017г. на първо Първо РУ –Добрич, запечатани с печатите на БНТЛ, следва да се унищожат.

На основание чл.189, ал.3 от НПК, сторените по делото разноски в размер на 143, 40 /сто четиридесет и три лева и четиридесет стотинки/, дължими по сметка на ОД на МВР-Варна, следва да се заплатят от обвиняемата  С.М.А..

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №380/2017г. по описа на Окръжен съд – Добрич.

Определението на съда е окончателно.

 

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Заседанието приключи в 14:00 часа.

Протоколът е изготвен на 21.11.2017г.

 

 

                                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                        

 

 

                                                                                                         СЕКРЕТАР: