Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

                                                          № 210

                                        Гр.ДОБРИЧ 11.12.2017г.

                                        В ИМЕТО НА НАРОДА

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в публичното заседание на СЕДМИ ДЕКЕМВРИ 2017г.в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:Т.СТОЕВА                              ЧЛЕНОВЕ: ЕВА ИВАНОВА

                                                                                                            Г.ПАВЛОВ

 

  При участието на секретаря Билсер Мехмедова-Юсуф  като разгледа докладваното от съдия-докладчика  Ева Иванова вз.т.д.№ 295/2017г.по описа на ДОС и за да се произнесе взе предвид следното:

 

  Производството е по реда на чл.258 и сл. от ГПК.

  Образувано е по подадена от М.Б.Б.,ищец по гр.д.№ 912/2017г.по описа на Добрички районен съд,въззивна жалба срещу постановеното по делото решение,с което предявеният иск с правно основание  чл.439,ал.1,вр. с чл.124,ал.1 от ГПК е изцяло отхвърлен.

  Като твърди,че решението е неправилно,поради нарушение на материалния закон,постановено  при съществено нарушение на съдопроизводствените правила и необосновано,въззивникът претендира за отмяната му и постановяване на друго от настоящата инстанция,с което предявеният иск да бъде изцяло уважен,алтернативно въззивната инстанция да върне делото за ново разглеждане от друг състав на първоинстанционния съд.

  В законовия срок по чл.263,ал.1 от ГПК въззиваемата страна не е подала отговор на жалбата.В съдебно заседание,чрез пълномощника си-адв.В.П.,оспорва жалбата като неоснователна и моли като правилно обжалваното решение да бъде потвърдено.Прави искане за присъждане на сторените пред настоящата инстанция съдебни разноски,съобразно представен списък на разноските. 

  При служебна проверка на основание чл.269 от ГПК на валидността на обжалваното решение,настоящият състав констатира,че същото е нищожно,като съображенията за това са следните:

  Съгласно чл.236,ал.1,т.1 от ГПК,решението следва да съдържа датата и мястото на постановяването му.

  В случая постановеното по гр.д.№ 912/2017г.по описа на Добрички районен съд решение съдържа само номер,а именно 753,но не съдържа дата,нито място на постановяването му.Липсата на тези задължителни реквизити на първоинстанционното решение има за последица неговата нищожност.

  Изложеното налага решението да се  прогласи за нищожно и делото да се върне на РС,гр.Добрич за разглеждане от друг състав и постановяване на валидно решение.Първоинстанционният съд следва да се произнесе и относно разноските за настоящото производство,с оглед изхода по материалноправния спор.

  Воден от горното,Добричкият окръжен съд

 

                                            Р       Е       Ш      И :

 

  ПРОГЛАСЯВА ЗА НИЩОЖНО Решение № 753,постановено по  гр.д.№ 912/2017г.по описа на Добрички районен съд.

  ВРЪЩА делото на  Районен съд,гр.Добрич за разглеждане от друг състав и постановяване на валидно решение.

   РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно  обжалване при наличие на предпоставките на чл.280,ал.1 и ал.2 от ГПК в едномесечен срок от връчването му на страните.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                    ЧЛЕНОВЕ:  1.                   2.