Р    Е   Ш   Е   Н   И   Е  № 217

 

                                       Гр.Добрич    28.12.2017г.

 

                                    В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

 

Добричкият окръжен съд търговско отделение в публично заседание на  първи декември  през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                               СЪДИЯ : ТАНЯ АНГЕЛОВА

 

При секретаря  Билсер Мехмедова-Юсуф                                          като разгледа докладваното от Т.Ангелова т.д.№ 302/2017г. по описа на Окръжен съд гр.Добрич и за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по чл.625  от ТЗ   по молба на „ ***”ЕООД ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр.Д.,представлявано от управителя П.Г.К.,чрез адв.Р.А.С.-ДАК, за откриване на производство по несъстоятелност на осн. чл.632 ТЗ. Твърди се в молбата,че молителят не е в състояние да обслужва плащанията си към кредиторите и към *** .

     Претендира се решение по  чл.632   от ТЗ,при условията на чл.629б ТЗ.

     След преценка на представените с молбата писмени доказателства,доводите на молителя и най-вече заключението на вещото лице С.И.  съдът намира,че молбата  за откриване на производство по несъстоятелност при условията на чл.632  от ТЗ следва да се уважи като основателна,поради следните съображения:

         Молителят е представил изискуемите съгл. чл.628 от ТЗ писмени доказателства .        

        За да се открие производство по несъстоятелност на ЕООД съдът следва да констатира наличието на материалните предпоставки на чл.607а ал.1 и чл.608 от ТЗ –1. длъжник,който има качеството на търговец,2.не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение и 3.задължението произтича от търговска сделка или представлява публичноправно задължение към държавата,свързано с търговската му дейност или задължение по частно държавно вземане.Безспорно длъжникът е търговец по смисъла на чл.1 ал.2 т.1 от ТЗ-вписан в търговския регистър ,видно от представеното извлечение.Налице е и втората материална предпоставка – неплатежоспособност на търговеца.Съгл. чл.608 от ТЗ търговецът е неплатежоспособен,ако не е в състояние да изпълни изискуемо парично задължение по търговска сделка или публичноправно задължение към държавата и общините,свързано с търговската му дейност.При извършената съдебно-счетоводна експертиза,неоспорена от молителя вещото лице И. установява,че към 08.11.2017г. дружеството има неизплатени задължения към доставчици,финансови институции,осигурителни и данъчни задължение в размер на 161 263.68 лв. Вещото лице сочи коефициент на финансова автономност на дружеството отрицателна величина,задълженията на дружеството не са обезпечени с имущество,дружеството е декапитализирано.Коефициентът на задлъжнялост е отрицателен и показва,че дружеството е изцяло зависимо от своите кредитори,не може да изплати текущите си задължения .Всички коефициенти за ликвидност са нулеви. Изрично се сочи в заключението,че търговецът не притежава ликвидни активи и не е в състояние да покрие текущите си задължения.От заключението се установява,че дружеството не разполага с недвижими имоти или други дълготрайни активи,няма налични материални запаси,не разполага с парични средства по банкови сметки. Данните сочат,че ответникът  не е в състояние да изпълни изискуемите парични задължения,дружеството показва дългосрочна финансова нестабилност.За начална дата на неплатежоспособност съдът намира,че следва да се приеме посочената от вещото лице – 24.03. 2014г.,тъй като на тази дата е извършено последно плащане от дружеството в размер на 269.98 лв. по задължение към „Енерго Про Продажби”АД.Очевидно продължаването на дейността на търговеца би увредило масата на несъстоятелността,поради което същата следва да бъде прекратена.Представено е уведомително писмо до ***  по чл.628 ал.3 във вр. с чл.78 ал.1 от ДОПК.

       Молбата е предявена от легитимирано лице – управителя на дружеството съгласно разпоредбата на чл.625  от ТЗ.    Въпреки определение на съда по чл.629б ТЗ от 04.12.2017г. и отправени покани до кредитора –ТБ „***”АД гр.София и *** гр.София  за предплащане на начални разноски за производството по несъстоятелност такива не са депозирани,поради което са налице  предпоставките за  постановяване на решение по чл.632 ал.2  от ТЗ.

       Воден от гореизложеното Окръжният съд

                        Р     Е     Ш     И    :

       О Б Я В Я В А неплатежоспособност на „***”ЕООД ЕИК *** със седалище и адрес на управление гр.Д. ,с начална дата 24.03.2014г.

       О Т К Р И В А  производство по несъстоятелност на дружеството.

       ОБЯВЯВА „***”ЕООД ЕИК *** със седалище и адрес на управление  гр.Д.в несъстоятелност.

       ПРЕКРАТЯВА дейността на предприятието на дружеството-длъжник.   

       СПИРА производството по несъстоятелност по т.д.№ 302/2017г.по описа на Окръжен съд гр.Добрич.

       Решението може да се обжалва пред Апелативен  съд  гр.Варна в 7-дневен срок от вписването в Търговския регистър .

 

                                                                 Съдия :