Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

 

  215

 

 

гр. Добрич, 18.12.2017 г.

 

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

                ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на осемнадесети декември две хиляди и седемнадесета година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ разгледа т. д. № 323 по описа на Добричкия окръжен съд за 2017 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл. 25 от Закона за търговския регистър.  

Търговско дело № 323/2017 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по жалба на „***“ ООД ( в ликвидация ) срещу отказ на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление за вписване на промени по партидата на дружеството в търговския регистър.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 25 ЗТР, като прецени доказателствата по делото, приема за установено следното:

Жалбата е подадена от оправомощено лице в рамките на законоустановения седемдневен срок - арг. чл. 25, ал. 1 ЗТР. Същата е  ДОПУСТИМА, поради което следва да се разгледа по същество.

Разгледана по същество, жалбата се явява НЕОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

Заявителят е поискал вписване на следните промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване в търговския регистър по партидата на търговското дружество: заличаване на търговското дружество поради изтичане срока на ликвидация.

Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България е постановила отказ по горепосоченото заявление с оглед неизпълнение от страна на заявителя на задълженията, произтичащи от разпоредбата на чл. 272 ТЗ.

Изводите на длъжностното лице по регистрацията са правилни и законосъобразни.

Имуществото на дружеството се разпределя, само ако са изминали шест месеца от деня, в който поканата до кредиторите е обявена в търговския регистър – чл. 272, ал. 1 ТЗ. В разглеждания случай липсват данни ликвидаторът да е обявил покана до кредиторите в търговския регистър. При липса на покана по чл. 272, ал. 1 ТЗ не е започнал да тече шестмесечният срок за разпределение на имуществото. След изтичането на този срок може да се приеме, че са уредени задълженията на дружеството и да се пристъпи към заличаването му – чл. 273, ал. 1 ТЗ.

Изложените съображения налагат извода за правилност и законосъобразност на отказа на длъжностното лице по регистрацията.

С оглед изложените съображения, жалбата се явява неоснователна и следва да се отхвърли.

С оглед гореизложените съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

Р     Е     Ш    И:

 

 

ОТХВЪРЛЯ жалба на „***“ ООД ( в ликвидация ) гр. Добрич, ул. „***“ № 18, ЕИК *** срещу Отказ рег. №  20171011171424/13.10.2017  г. на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление рег. № 20171011171424/13.10.2017  г.

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В СЕДЕМДНЕВЕН  СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ.

 

                                                                 

                                                                  СЪДИЯ: