П Р О Т О К О Л

гр. Добрич, 05.12.2017 г.

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, Търговско отделение, в публично съдебно заседание на пети декември две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕМЕНУГА СТОЕВА

 

При участието на секретаря НЕЛИ БЪЧВАРОВА, сложи за разглеждане търговско дело № 206 по описа за 2017 година, докладвано от Председателя.

На именното повикване в 09:30 часа, се явиха:

ИЩЕЦЪТ „***“ ЕООД гр. Добрич редовно уведомен от предходно съдебно заседание, представлява се от адв. М.П., редовно упълномощен по делото.

ОТВЕТНИКЪТ С.М.С., редовно уведомена от предходно съдебно заседание, не се явява, представлява се от адв. Н.В., редовно упълномощен от днес. 

                     ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

АДВ.П.: Да се даде ход на делото.

АДВ.В.: Да се даде ход на делото.

СЪДЪТ, с оглед липсата на процесуални пречки за разглеждане на делото

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. П.: Постигнали сме спогодба, която моля да одобрите.

АДВ.В.: Постигнали сме спогодба, която моля да одобрите, а именно:

„***“ ЕООД, ЕИК  ***, със седалище и адрес на управление гр. Добрич, ул. „***“ № 12 Б, ет.3, представлявано от ***, ЕГН ********** ***, от една страна и

С.М.С. ЕГН ********** *** от друга страна,

сключихме тази спогодба за следното:

1.Между страните е сключен договор за продажба на недвижим имот от 03.10.2014 г. за следния недвижим имот, представляващ 777,75 кв.м. (седемстотин седемдесет и седем цяло и седемдесет и пет стотни кв.м.) в идеални части от правото на собственост върху поземлен имот, находящ се в гр. Добрич, бул. „***“ № 84 (осемдесет и четири), местност Промишлена зона „***“, целят с площ от 5 018 кв.м. (пет хиляди и осемнадесет кв.м.), представляващ по кадастралната карта и кадастрални регистри, одобрени със Заповед РД-18-15/12.05.2005 г. на ИД на АГКК, имот с идентификатор № ***), трайно предназначение на територията: Урбанизирана, начин на трайно ползване: За друг вид застрояване, номер на предходен план: 7697, при съседи: ***, ведно с построената в имота масивна сграда със застроена площ от 770 кв.м. (седемстотин и седемдесет кв.м.), представляваща по кадастралната карта и кадастрални регистри сграда с идентификатор № ***), брой етажи: 1 (един), с предназначение: Промишлена сграда.

         Цената на имота е в размер на 70 000 лева (седемдесет хиляди лева), които е договорено да бъдат заплатени по следния начин: 9 000 (девет хиляди лева) са преведени от купувача на продавача в деня на сключване на Договор за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт № ***г. на СВ Добрич, а остатъка в размер на 61 000 лева (шестдесет и една хиляди лева) в срок до 12.12.2016 г. (дванадесети декември две хиляди и шестнадесета година).

         Поради неизпълнение на задължението за заплащане на пълния размер на цената на имота, продавачът  „***“ ЕООД, чрез своя представител е завел иск за разваляне на сключения на 03.10.2014 г. договор за покупко-продажба на описания недвижим имот, като е образувано т.д. № 206/2017 г. по описа на Окръжен съд Добрич.

         В отговора си ответника С.М.С. признава иска за основателен и потвърждава, че не е изпълнила поетото по договора задължение за заплащане на остатъка от продажната цена в уговорения срок.

         2.Страните приемат за установено в отношенията си, че сключеният между тях договор за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт № ***г. на СВ Добрич, следва да бъде развален, поради неизпълнение на купувача С.М.С. на поето задължение, да заплати на продавача „***“ ЕООД сумата от 61 000 лева в срок до 12.12.2016 г. и заявяват, че:

         Развалят сключеният договор за покупко-продажба, обективиран в нотариален акт № ***г. на СВ Добрич, с който е прехвърлено правото на собственост върху: 777,75 кв.м. (седемстотин седемдесет и седем цяло и седемдесет и пет стотни кв.м.) в идеални части от правото на собственост върху поземлен имот, находящ се в гр. Добрич, бул. „***“ № 84 (осемдесет и четири), местност Промишлена зона „***, целият с площ от 5 018 кв.м. (пет хиляди и осемнадесет кв.м.), представляващ по кадастралната карта и кадастрални регистри, одобрени със Заповед РД-18-15/12.05.2005 г. на ИД на АГКК, имот с идентификатор № ***), трайно предназначение на територията: Урбанизирана, начин на трайно ползване: За друг вид застрояване, номер на предходен: 7697, при съседи: ***, ведно с построената в имота масивна сграда със застроена площ от 770 кв.м. (седемстотин и седемдесет кв.м.),представляваща по кадастралната карта и кадастрални регистри сграда с идентификатор № ***), брой етажи: 1 (един), с предназначение: Промишлена сграда.

         Страните се съгласяват, че с постигане на настоящата спогодба отношенията между тях се прекратяват и се възстановява фактическото положение от преди сключване на договора за покупко-продажба от 03.10.2014 г. Описаният недвижим имот се връща в патримониума на „***“ ЕООД, който от своя страна се задължава да върне платената при сключване на договора за покупко-продажба от 03.10.2014 г. сума в размер на 9 000 лева (девет хиляди лева) на С.М.С. при подписване на настоящата спогодба.

         3.Ищецът „***“ ЕООД се задължава да оттегли предявения иск, по който е образувано т.д. № 206/2017 г. по описа на Окръжен съд Добрич и да поиска прекратяване на делото, поради постигане на взаимно съгласие за разваляне на сключения между страните договор за покупко-продажба от 03.10.2014 г., обективиран в нотариален акт № ***г. на СВ Добрич.

         4.С подписването на настоящата спогодба и осъществяването на посочените тук по-горе действия всички отношения между страните се считат окончателно и безвъзвратно уредени и страните заявяват, че нямат и не могат да имат никакви взаимни претенции един към друг.

 

                                               СПОРАЗУМЕЛИ СЕ:

 

 

…………………………                                     …………………………..

(***)                               (С.М.С.)

 

СЪДЪТ, като взе предвид, че постигнатата спогодба не противоречи на закона и на добрите нрави,

 

                                             О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  № 591

 

         ОДОБРЯВА съдебната спогодба.

НА ОСНОВАНИЕ ЧЛ.234,АЛ.3 ГПК съдебната спогодба има значението на влязло в сила решение и не подлежи на обжалване пред по-горен съд.

         НА ОСНОВАНИЕ чл.78,ал.9,изр.1 от ГПК половината от внесената държавна такса за образуване на делото в размер на 845,06 лв. да се върне на ищеца.  

         ПРЕКРАТЯВА производството по  т.д.№ 206/2017г.по описа на ДОС.

          

 

ДЕЛОТО приключи в 09.45 часа.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 05.12.2017 г.

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                               СЕКРЕТАР: