О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

          619               Година 2017     18.12.    Град Добрич

 

                                      В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд   търговско отделение в  закрито заседание на осемнадесети декември  през две хиляди и седемнадесета година в следния състав:

 

                                                          Председател:   Адриана Панайотова

 

                                                                                1. Таня Ангелова

                                                          Членове:

                                                                                2. Теменуга Стоева

 

 

като разгледа докладваното от  съдия Т.Ангелова         в.ч. т. дело №   327                  по описа за 2017 година,за да се произнесе,взе предвид следното:

        Производството е по чл.274 от ГПК.

       Образувано е по повод постъпила частна жалба от „***”ЕООД гр.София ,чрез пълномощник юриск.Р.И.   против  определение  № 1734/28.09.2017г.  по ч. гр. д. № 1826/2017г. на Добрички районен съд,с което е обезсилена заповед за изпълнение № 1146/22.06.2017г. срещу Ю.А.П. и е прекратено производството по делото.Сочи се,че определението е неправилно и незаконосъобразно,тъй като дадения от съда срок за представяне на доказателства за предявен установителен иск за установяване на вземането по заповедта е спазен.Твърди се,че от ДРС е получено съобщение  за постъпило възражение от длъжника А.А.И.и е дадено указание ,че ищецът може да предяви иск относно вземането си,предмет на заявлението.Възражение от П. не е подавано и на ищеца не са давани указания за предявяване на установителен иск срещу нея,а определението на съда е,че не е предявен иск срещу П. в указания от него срок. Иска се отменяне на определението  и продължаване на производството по ч.гр.д.№1826/2017г. с издаване на изпълнителен лист.

        Частната жалба е допустима и своевременно предявена от легитимирано лице.

        Добричкият окръжен съд ,като взе предвид изложените в частната жалба доводи  с приложени доказателства и данните по ч. гр.д.№ 1826/2017г. на Районен съд гр.Добрич намира,че жалбата е основателна.

         Видно от данните по делото заповед за изпълнение  № 1146/22.06.2017г. по ч.гр.д.№ 1826/2017г. на ДРС е издадена срещу пет физически лица. С  разпореждане от 07.08.2017г. Районният съд е указал на жалбоподателя във връзка с подадено възражение от единия длъжник-А.А.И.в срока по чл.414 ал.2 от ГПК ,че може в едномесечен срок да предяви иск за установяване на вземането си срещу А.А. като представи доказателства за предявяване на иска с предупреждение за последиците при неизпълнение.Съобщение с разпореждането жалбоподателят е получил  на 23.08.2017г./стр.37/,от която дата тече едномесечния срок за предявяване на иска.На 25.09.2017г. в ДРС е получена по пощата/видно от клеймо/  искова молба на заявителя за предявен установителен иск по чл.422 от ГПК срещу А.А. с.Л .При тези данни  жалбоподателят  е изпълнил указанията на ДРС за предявяване на исковата молба в едномесечен срок и в същия срок е представил доказателства пред ДРС.

       С обжалваното определение ДРС приема,че тъй като след подадено възражение от Ю.А.П. и дадени указания на заявителя за предявяване на установителен иск,последният не е представил доказателства за предявяване на иска ,следва да обезсили заповедта за изпълнение по отношение на Ю.П. и да прекрати производството. В делото няма данни за депозирано възражение по чл.414 от ГПК от Ю.П.,на заявителя не са давани указания за предявяване на установителен иск по отношение на П..  Предвид изложеното определението на Добричкия районен съд,с което е обезсилена заповедта за изпълнение,издадена по ч.гр.д.№ 1826/2017г. на ДРС следва да се отмени като неправилно и незаконосъобразно.Разноски не са поискани,поради което не се присъждат.

         Воден от гореизложеното Окръжният съд

                          О П Р Е Д Е Л И :

         О Т М Е Н Я  определение № 1734/ 28.09.2017г. по ч.гр.д.№ 1826/2017г. по описа на Районен съд гр.Добрич.

         Определението не подлежи на обжалване.

 

 

Председател:                                Членове :  1.                           2.