О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

         9                                    08.01.2018 год.                                гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На осми януари                                                                            2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:ДИАНА ДЯКОВА

Като разгледа ч.гр.д.№ 7/2018 год. за да се произнесе съобрази следното:

 

         Производството по делото е образувано по реда на чл. 255 ал.1 от ГПК по молба рег.№ 29.12.2017 год. на Р.С.Н.,ЕГН ********** и С.С.А.,ЕГН **********  за определяне срок за прекратяване на  производството по гр.д.№ 100/2016 год. на КРС по отношение на молителите с твърдения ,че поради извършен  отказ от наследството на В.Д.Ж.,липсва както правен интерес от заявяване на исковете срещу тях,така също и надлежна пасивна процесуална легитимация.Искането за прекратяване на производството било надлежно заявено с отговора на исковата молба,в съдебно заседание от 09.11.2017 год. и с нарочна молба  рег.№ 4490/18.12.2017 год.Същото касаело допустимостта на иска,за което съдът и служебно следял съобразно правилото на чл. 130 от ГПК.С разпореждане № 1457/28.12.2017 год.,съдът оставил без уважение молбата им,тъй като преценката по повод направените от молителите откази на наследството,касаело въпроси по съществото на делото,а не неговата допустимост.Тъй като молителите предполагат,че  разпореждането няма да бъде отменено от състава,който го е постановил до датата на следващото съдебно заседание  на 18.01.2018 год.,се настоява окръжният съд да определи срок на първоинстанционния съд да извърши искането действие-прекратяване на производството на делото,респективно окръжният съд да даде указания в тази насока .

         Молбата е неоснователна.

Производството за определяне на срок при бавност има за цел да ускори извършването на процесуалните действия на съда по движението на делото.Същото е средство за преодоляване на процесуално бездействие на съда,разглеждащ делото,а не средство за преодоляване  несъгласието на страната с извършеното от съда действие.Недоволството си от постановен съдебен акт ,страната следва да реализира по пътя на обжалването на съответното разпореждане/определение ,ако е от категорията  на посочените в разпоредбата на чл. 274 ал.1 от ГПК,респективно ако разпореждане/определението не е сред изчерпателно посочените хипотези-по пътя на обжалване на акта на по съществото на спора-съдебното решение.Случая е именно такъв- отправеното искане от молителите е разгледано и оставено без уважение,т.е. не е налице процесуално бездействие на КРС.

По изложените съображения,съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОТХВЪРЛЯ  като неоснователна,подадената от Р.С.Н.,ЕГН ********** и С.С.А.,ЕГН ********** молба рег.№ 29.12.2017 год. за определяне по реда на чл. 255 ал.1 от ГПК срок за прекратяване на производството по гр.д.№100/2016 год. на Каварненския районен съд.

Определението е окончателно.

 

                            ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: