Р  А  З  П  О  Р  Е  Ж  Д  А  Н  Е

                                                             № 56

                                       Гр.ДОБРИЧ  17.01.2018г.

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на СЕДЕМНАДЕСЕТИ ЯНУАРИ 2018г. в състав:

 

                                                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВА ИВАНОВА

 

 Като разгледа докладваното ч.т.д.№ 9/2018г.по описа на ДОС и за да се  произнесе взе предвид следното:

 

  Производството по делото е образувано пред Добрички окръжен съд след изпращането по подсъдност от СГС на основание чл.405,ал.3 от ГПК на депозираната пред него по т.д.№ 3214/2017г. молба от АД „ „***“,ЕИК ***,гр.С.,с която се моли да бъде издаден изпълнителен лист на основание влязло в сила арбитражно решение по арбитражно дело № 18/2015г. по описа на  БТАС срещу И.И.Д.,ЕГН:**********,за сумите:416.30 лв.,представляваща неизплатена част от главница по обезщетение за имуществени вреди,ведно със законна лихва върху  главницата от датата на предявяване на иска-24.04.2015г.,до окончателното й изплащане;300.00 лв.,представляваща разноски по арбитражното  производство;300.00 лв.-юрисконсултско възнаграждение.

  Съдът,като се запозна с молбата и представените към нея писмени доказателства,намира следното:

  Молбата е подадена от надлежна страна чрез упълномощено лице,съгласно приложеното пълномощно.

  От служебно извършената от СГС  проверка в Национална база данни  „Население“ е установено,че ответникът има постоянен адрес ***,което съгласно чл.405,ал.3 от ГПК обуславя компетентността на настоящия съд да се произнесе по молбата за издаване на изпълнителен лист.

  С молбата се иска издаването на изпълнителен лист въз основа на решение на арбитражен съд.

  По силата на чл.404,т.1 от ГПК,арбитражните решения са годно изпълнително основание и въз основа на тях може да бъде издаван изпълнителен лист.За да бъде такова основание  обаче,съгласно чл.51,ал.1 от ЗМТА,във вр. с §3,ал.1 от ПЗР на ЗМТА,арбитражното решение следва да е влязло в сила.

  В случая,при установяване дали процесното арбитражно решение е влязло в сила,следва да се съобрази разпоредбата на чл.41,ал.3 от ЗМТА и представените към молбата доказателства за връчване решението на длъжника.

  Към молбата не са  представени доказателства,от които да се установява надлежното връчване на процесното арбитражно решение на длъжника физическо лице.От приложените уведомление,изх.№ 107/25.04.2016г.и обратни разписки,се установява,че по образуваното арбитражно дело № 18/2015г. по описа на БТАС,са правени три опита за връчване решението на длъжника И.И.Д.,ЕГН:**********,всичките неуспешни.

  Разпоредбата на чл.51,ал.1,изр.2 от ЗМТА по императивен начин изисква в производството по издаване на изпълнителен лист да се представи доказателство,че решението е връчено на длъжника-ответник по молбата за издаване на изпълнителен лист.След като молителят не е  представил доказателства решението да е надлежно връчено на длъжника,не може да се направи извод съответно,че същото е влязло в законна сила и е изпълняемо - чл.41,ал.3 от ЗМТА.Предвид факта,че съгласно мотивите на арбитражното решение,ответникът не е подал отговор,не е взел становище по предявените искове и не е представил никакви доказателства,категорично се налага извод,че арбитражното решение следва да му бъде връчено,като това бъде удостоверено по надлежния ред.

  По изложените съображения съдът намира,че подадената молба за издаване на изпълнителен лист е неоснователна и като такава следва да бъде оставена без уважение.

  Воден от горното,Добричкият окръжен съд

 

                                       Р  А  З  П  О  Р  Е  Д  И :

 

  ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ молбата на  АД „ „***“,ЕИК ***,гр.С.,за издаване на изпълнителен лист на основание влязло в сила арбитражно решение по арбитражно дело № 18/2015г. по описа на БТАС срещу длъжника И.И.Д.,ЕГН:**********,за сумите:416.30 лв.,представляваща неизплатена част от главница по обезщетение за имуществени вреди,ведно със законна лихва върху  главницата от датата на предявяване на иска-24.04.2015г.,до окончателното й изплащане;300.00 лв.,представляваща разноски по арбитражното  производство;300.00 лв.-юрисконсултско възнаграждение.

  РАЗПОРЕЖДАНЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Апелативен съд,гр.Варна в двуседмичен срок от връчването му на молителя.

  Препис от разпореждането да се връчи на молителя.

 

                                                                                ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: