Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

                                                              № 23

                                             гр. Д., 13.02.2018г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Д.кият окръжен съд                                      гражданско отделение

На петнадесети януари                                          година 2018

В публичното съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ: ДИАНА ДЯКОВА

                                                            ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

Секретар Павлина Пенева

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно гражданско дело           номер 512       по описа за 2017 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ от ГПК.

Постъпила е въззивна жалба от ЕТ „******” и Д.Д.Р.,***, чрез упълномощения адвокат, срещу решение № 668/21.07.2017 год. по гр.д. № 413/20* год. на *******в частта, в която при посочени в решението дялове между Ц.Д.А., Ю.Ц.М.,*** и въззивниците е допусната съдебна делба на недвижими имоти в гр.Д., а именно: 1. гараж в сграда с идентификатор № ******; 2. гараж в сграда с идентификатор № ******; 3. гараж в сграда с идентификатор № ******; 4. гараж в сграда с идентификатор № ******; 5. гараж в сграда с идентификатор № ******; 6. помещение за склад с идентификатор № ******; 7. гараж в сграда с идентификатор № ******. фоайе и стълбище, определени като „инфраструктурен обект в сграда” с идентификатор № ******.

Постъпила е въззивна жалба и от „******” ЕООД – гр.Д. срещу същото решение на районния съд в частта, в която при посочени в него дялове е допусната съдебна делба между Ц.Д.А., Ю.Ц.М.,*** и този въззивник

на недвижими имоти, а именно: 1. самостоятелен обект с идентификатор № ******, заснет като жилище – апартамент, преустроен в 6 хотелски стаи; 2. самостоятелен обект с идентификатор ******, заснет като апартамент, преустроен в хотелска стая; 3. самостоятелен обект с идентификатор ******, заснет като жилище – апартамент, преустроен в 3 хотелски стаи и 2 камериерски офиса, 4.84 кв.м. в идеални части от обект с идентификатор ******където са регистрирани 3 самостоятелни обекта по действащата кадастрална карта – обект ******** за обществено хранене; обект ***** за обществено хранене и обект ******, разделен със стъклена стена на две части – преддверие с рецепция и комуникационен възел – асансьор и стълбище.

В жалбата на Г. и Д. Р. се възразява за постановяване на решението по нередовна искова молба – искала се делба на формално съществуващи обекти, несъответстващи на действителното фактическо положение. Възразява се и за необсъждане от страна на съда на доводите на тези въззивници за това, че ищците не се легитимират като собственици на поземлен имот с идентификатор № ******и не са съсобственици на УПИ ******, поради което не са станали собственици по приращение на построената в този урегулиран поземлен имот сграда. Възразява се и за неправилност на приетото от първоинстанционния съд срещу  евентуалното възражение на въззивниците за придобиване от тяхна страна на сградата и терена под нея по давностно владение, осъществявано от покупката на терена. Неправилно било допускането на делба на индивидуализирани в кадастралната карта обекти, които обаче реално не съществували, неправилно било и да се допусне делба на фактическо положение, което не е отразено в кадастралната карта, както и на инфраструктурни обекти с обслужващо предназначение.

В жалбата на „******” ЕООД също се съдържа оплакване за постановяване на решението по неконкретизирана искова претенция, за необсъждане всички доводи на страните, едностранчиво и незадълбочено изследване на доказателствата и установяване на фактите. Ищците не били съсобственици в имота, в който била построена сградата, което изключвало да са съсобственици в построените в нея обекти. Освен това те не били самостоятелни обекти, а били отделни помещения без самостоятелен статут и поради това не подлежали на делба. Развити са доводи по въпроса за недопустимостта на делба на общите части в сграда в режим на етажна собственост и за земята като обща част в хипотеза на хоризонтална етажна собственост. Процесната сграда в минимална своя част попадала в имота на ищците и спорът следвало да се разреши с прилагане на чл.98 от ЗС.

Въззивниците искат решението на районния съд в обжалваните от тях части да бъде отменено и исковете за делба да се отхвърлят.

В писмен отговор и в съдебно заседание въззиваемите Ц.Д.А. и  Ю.Ц.М., чрез адвоката си, оспорват жалбите като неоснователни и молят за потвърждаване решението на районния съд.

Въззиваемата Община – Д., чрез процесуалния си представител, изразява становище за основателност на жалбите срещу допуснатата делба на обекти, ненанесени в кадастралната карта. 

Съдът обсъди съображенията на страните, събраните по делото доказателства и заключенията на вещото лице, при което намира за установено следното:

Производството е образувано по искова молба на Ц.Д.А. и Ю.Ц.М.,********* – Г. Р.” и Д.Д.Р.,***, и  „******”ЕООД - гр.В.. С допълнителна молба исковете са насочени и като ответник е конституирана и Община – Д..  

Въз основа на отделна молба, подадена от Л.С.А. ***, последната е конституирана по делото. Предявените от нея искове са отхвърлени и в тази част първоинстанционното решение не е предмет на въззивно обжалване.

Иска се допускане на съдебна делба между Ц.Д.А., Ю.Ц.М.,*** и „******”ЕООД на недвижими имоти в гр.Д.. В първоначалната искова молба те са посочени като: 1) жилищеапартамент на 1-ви етаж с площ от 92.44кв.м. и с идентификатор ****** по кадастралната карта, 2) жилищеапартамент на 1-ви етаж с площ от ***.м. и с идентификатор ****** по кадастралната карта, 3) жилищеапартамент на 1-ви етаж с площ от 138.55кв.м. и с идентификатор ****** по кадастралната карта, заедно със съответните идеални части от общите части на сградата, включително съответните идеални части от обслужващия на етажа коридор и стълбище, представляващи инфраструктурен обект с идентификатор *****. След изслушване на вещото лице /дало заключение за несъответствие на заснетото в кадастралната карта и действителното фактическо положение/ с допълнителна молба имотите, за които се иска делба, са конкретизирани, както следва: 1) самостоятелен обект с идентификатор ******, заснет като жилище – апартамент със застроена площ от 138.55 кв.м., преустроен в 6 хотелски стаи, всяка с преддверие и баня, разположени към северния коридор на сградата с идентификатор №*****; стаите са номерирани от 2 до 6, като всяка има отделен достъп откъм коридора с обща площ от 170 кв.м., 2) самостоятелен обект с идентификатор ******, заснет като апартамент със застроена площ от 43.73 кв.м., преустроен в хотелска стая №7 с баня, 3) самостоятелен обект с идентификатор ******, заснет като жилище – апартамент със застроена площ от 92.44 кв.м., преустроен в 3 хотелски стаи - №8 със застроена площ от 25 кв.м.; №9 със застроена площ от 24 кв.м. и №10 със застроена площ от 17.50 кв.м., както и 2 камериерски офиса с площ от 7.50 кв.м. и коридор. 4) 84 кв.м. в идеални части от партерния етаж на сграда с идентификатор *****, където са регистрирани 3 самостоятелни обекта по щата кадастрална карта – обект 1.9 с площ от 441 кв.м. с предназначение за обществено хранене; обект 1.10 с площ от 102 кв.м. с предназначение за обществено хранене; обект *****, разделен със стъклена стена на две части – преддверие с рецепция (инфраструктурен обект в сграда) с площ от 33кв.м. и комуникационен възел – асансьор и стълбище с площ от 23.50кв.м.

Иска се и допускане на съдебна делба между Ц.Д.А., Ю.Ц.М., ЕТ „******” – гр.Д., Д. Д.Р. *** на недвижими имоти в гр.Д., посочени в исковата молба като: 1. гараж в сграда с идентификатор ****** по кадастралната карта, 2. гараж в сграда с площ 17.50кв.м. и идентификатор ****** по кадастралната карта, 3. гараж в сграда с площ 16.32кв.м. и идентификатор ****** по кадастралната карта, 4. гараж в сграда с площ 16.80кв.м. и идентификатор ****** по кадастралната карта, 5. гараж в сграда с площ 13.20кв.м. и дентификатор ****** по кадастралната карта, 6. помещение за склад с площ 28.84кв.м. и идентификатор ****** по кадастралната карта, 7. гараж в сграда с площ от 72.63кв.м. и идентификатор *****.12 по кадастралната карта 8. фоайе и стълбище на етаж 0, определени катоинфраструктурен обект в сграда” в кадастралната карта, с площ от 65.01кв.м. и идентификатор ****** по кадастралната карта, 9) сграда с площ от 84 кв.м. и идентификатор *****.

Съгласно изложеното в исковата молба и поддържано от ищците, те са собственици на дворно място с площ от 72 кв.м., представляващо имот с идентификатор №******по кадастралната карта на град Д.. Ответниците Г. К. Р. и съпругата му Д.Д.Р. са собственици на 700кв.м., а Община – Д. е собственик на 256кв.м. от съседния имот с идентификатор *******. Двата имота с идентификатори ******* и ******са урегулирани в парцел ХІІ по ПУП на ЦГЧ на град Д. от 1994г. /действал към датата на издаване на разрешение за строеж/ и от 2006г. /действал към датата на въвеждането в експлоатация на сградите с идентификатори ***** и *******.2/.  Тъй като сградите били построени в съсобствения и на ищците урегулиран поземлен имот, и върху техния поземлен имот, то съответни идеални части от изградените в сградите обекти били придобити от ищците. Съответно извършената на 21.10.2014г. продажба от ответниците Р. в полза на „******“ЕООД на посочените по-горе три обекта не произвела действие по отношение притежаваните от ищците идеални части от обектите.

Така възникналата и съществуваща между страните съсобственост на описаните обекти се иска да бъде съдебно поделена.

Исковата молба е редовна, като възраженията в обратния смисъл на ответниците са неоснователни. Наистина заключенията на вещото лице /които ще се обсъдят подробно по-долу/ установяват, че действителното фактическо положение е напълно различно от заснетото в кадастралната карта, като отразените в нея и посочени от ищците самостоятелни обекти в сграда не съществуват. Но с допълнително депозираната от тях молба ищците са конкретизирали и описали действителното състояние на заснетите в кадастралната карта обекти, чиято делба искат, както и съдът е служебно е задължен да съобрази действителното положение /решение №57/25.04.2016г. по гр.д.№4821/20*г. на 1-во ГО на ВКС, решение №41/28.05.2014г. по гр.д.№4330/2013г. на 2-ро ГО на ВКС/.    

Не е спорно и от представените по делото писмени доказателства и заключението на вещото лице се установява, че ищците Ц.Д.А. и  Ю.Ц.М. са съсобственици в поземлен имот с идентификатор *******по кадастралната карта на гр.Д.. Ответниците Г. К. Р. и Д.Д.Р. са съпрузи /не е спорно/ и заедно с Община – Д. са съсобственици в поземлен имот с идентификатор ******* по кадастралната карта на гр.Д..

В действалия преди одобряването на кадастралната карта през 2005г. кадастрален план на гр.Д. двата имота са записани съответно  с пл.№***** и пр.№*. С регулационния план от 1994г. за имотите са отредени парц.*****и парц.*****в кв.*; регулационната граница между двата парцела съвпада с нанесената в кадастралния план граница между планоснимачните номера и кадастралната основа на  парц.*****е образувана само от имот пл.№*. С подробния устройствен план от 2006г. за   поземлен имот с идентификатор *******  е  отреден УПИ * в кв.*, като южната регулационна линия съвпада с границата между   двамата поземлени имота с идентификатор ******* и идентификатор *******, както е била нанесена при първоначалното одобряване на кадастралната карта през 2005г. Предвиденото в подробния устройствен план застрояване за УПИ ******* в кв.***** е за хотел. Този подробен устройствен план не е променян и е в сила и понастоящем.

С решение №29/04.08.2011г. по гр.д.№5*5/2010г. на ДРС, потвърдено с решение №590/20.12.2011г. по в.гр.д.№683/2011г. на ДОС, по отношение на Г. К. Р. и Д.Д.Р. е признато за установено, че ищците, две от които са Ц.Д.А. и Ю.Ц.М. притежават правото на собственост върху дворно място с площ от 72кв.м., съставляващо част от техния поземлен имот с идентификатор  *******, погрешно заснето при одобряването на кадастралната карта като част от имота на ответниците с идентификатор  *******. На скица, неразделна част от решението, е показано точно положението на погрешно заснетото дворно място.     

След влизане на решението в сила е извършена промяна в кадастралната карта, като площта на поземления имот с идентификатор  ******* е намалена с дворното място от 72кв.м. по очертаните в съдебния акт граници; то обаче не е заснето като част от поземления имот с идентификатор *******, а е заснето като самостоятелен поземлен имот с идентификатор *******.

Така в рамките на УПИ * в кв.* по действащия подробен устройствен план са включени поземлен имот с идентификатор ******* и поземлен имот с идентификатор ******с площ 72кв.м.

Преди провеждане на производството по чл.54 ал.2 от ЗКИР на ответника Г. К. Р., като ЕТ“*******“ е издадено разрешение №*******. за строеж на „хотелски комплекс с ресторант“ в имот пл.№* в кв.*. Видно от удостоверение №***/*****.2007г., в УПИ * - * в кв.* е осъществен и въведен в експлоатация строеж: хотел – лоби-бар, снек-бар и хотелска част със застроена площ 590кв.м. и полуподземен етаж /сутерен/ със засторена площ 565кв.м.

От заключението на вещото лице и приложенията към него се установява, че строежът е нанесен в кадастралната карта като две сгради – сграда с идентификатор ***** и сграда с идентификатор *******.2. В действителност между заснетото като две сгради няма никакви преградни стени. Сградата е една – тази с идентификатор *****, а част от нея е заснета като сграда с идентификатор *******.2.

Застроената площ на цялата сграда според заснетото в кадастралната карта е 584кв.м. Вещото лице е установило, че действителната застроена площ на сградата е 626кв.м., от които 11кв.м. попадат в имот с идентификатор ******/точното засягане е видно на приложенията към заключението/.

Като изградени в полуподземния етаж, в кадастралната карта са заснети самостоятелни обекти в сграда с идентификатори *****.**, …****, ….****.*, …*****, …****, …****, …..*** – гаражи и …..*** – склад. В действителност в полуподземния етаж има обособени със стени от останалата част на пространството само два гаража. Доколкото гаражи с идентификатори ….***** и ….**** са били предмет на прехвърлителни сделки, вещото лице е посочило, че съществуващите в полуподземния етаж два гаража са с посочените идентификатори; но също така вещото лице е посочило и това е видно и от приложението към заключението, че по фактическо местоположение, форма и размери фактически съществуващите на место два гаража не съответстват на нито един от нанесените в кадастралната карта обекти. Извън двата изградени гаража, останалата част от полуподземния етаж е отворено пространство без преградни стени, само със свободно стоящи носещи стени и колони, няма гаражи и склад.

На следващо място сградата съдържа партерен етаж, на който в кадастралната карта са заснети три самостоятелни обекта в сграда. От тях  съществува само този с идентификатор *****.** - с предназначение за обществено хранене, фактически функциониращ като фризьорски салон. Другите два заснети в кадастралната карта на партерния етаж обекти не съществуват. Заснетият инфраструктурен обект с идентификатор ****** фактически съставлява фоайе/предверие с рецепция, асансьор и централно кръгло стълбище; предверието с рецепцията са отделени от асансьора и стълбището /комуникационен възел/ със стъклена стена. Заснетият с идентификатор *******обект за обществено хранене фактически съставлява лоби-бар, снек-бар с кухня, северната, източната и южната тераса. Между заснетото като обект с идентификатор ….****** и частта от обект с идентификатор ….*****, фактически съставляваща лоби-бар, няма преградна стена, а двете съставляват едно общо пространство.

На следващите два етажа в кадастралната карта са заснети като изградени и съществуващи по четири самостоятелни обекта в сграда – по три апартамента и по един инфраструктурен обект. Фактически такива не съществуват. Така на втория етаж вместо заснетия апартамент с идентификатор ****** са налице три отделни хотелски стаи, коридор и стълбище; вместо заснетия апартамент с идентификатор ….**** са налице една стая, два камериерски офиса и коридор; вместо заснетия апартамент с идентификатор …..**** са налице шест отделни хотелски стаи, всяка със свой достъп до коридора, а заснетият инфраструктурен обект с идентификатор ….**** съставлява асансьор, коридор и част от покрива на снек-бара.

С договор, сключен с нотариален акт №***** т.1 рег.№**** д.№***** на нотариус с рег.№**** и район на действие ДРС, ЕТ „******” и Д.Д.Р. продали на  „******”ЕООД, както следва: 1. жилищеапартамент на 2-ри етаж с площ от ********.м. и с идентификатор ****** по кадастралната карта, 2.жилищеапартамент на 2-ри етаж с площ от ******.м. и с идентификатор ****** по кадастралната карта, 3. жилищеапартамент на 2-ри етаж с площ от *****.м. и с идентификатор ****** по кадастралната карта - заедно със съответните идеални части от общите части на сградата, включително съответните идеални части от обслужващия на етажа коридор и стълбище, представляващи инфраструктурен обект с идентификатор *****.

При така установената фактическа обстановка предявените искове са допустими. Възражението на ответниците за недопустимост се основава на невярното заснемане в кадастралната карта на несъществуващи обекти и на липса на заснемане на действителното фактическо положение. Възражението е неоснователно, защото кадастралната карта има само информативно значение, не определя и не създава вещни права. Поради това всяка форма на защита на вещни права е допустима, независимо дали тези права са намерили вярно отражение в кадастралната карта /евентуално изгодното за ищеца решение би било основание за правилното отразяване на обектите в кадастралната карта, съобразно установеното право на собственост/.

По същество исковете са неоснователни.

Съсобствена по приращение на осн.чл.92 от ЗС става сграда, построена в съсобствен имот. Съсобствен на същото основание става самостоятелен обект в сграда, построена в съсобствен имот.

 В настоящия спор сградата в УПИ * в кв.* по ПУП на гр.Д., заснета в кадастралната карта като две сгради с идентификатори  ***** и *******.2, не е построена в имот, който е съсобствен между ищците от една страна и от друга страна ответниците Р. и Община – Д.. Приетото от първоинстанционния съд наличие на съсобственост по отношение на УПИ * е неправилно. При одобряването на подробния устройствен план УПИ * е отреден за поземлен имот с идентификатор …*, както в предходния регулационен план парц. *****е бил отреден за пл.№*; площта от 72кв.м. от имота на ищците с идентификатор ….**** е била планоснета като част от кадастралната основа на имот ….* и на тази база е включена в отредения за този имот УПИ. Заснемането след производството по чл.54 ал.2 от ЗКИР на тази площ вместо в към поземлен имот ….***** на ищците, като отделен поземлен имот …****** е неправилно, но няма значение за настоящия спор. В резултат на грешката в кадастралната основа при одобряването на подробните устройствени планове, при действието на които е разрешено, осъществено и въведено в експлоатация строителството, в  УПИ * са включени два имота, поотделно принадлежащи на различни собственици. Построяването на сграда върху терени, принадлежащи на различни собственици, не може да доведе до придобиване на построеното в съсобственост. Касае се за два различни режима на собственост, а приращението по чл.92 от ЗС следва режима на собственост на терена.

Въпросът за собствеността при построяване на сграда отчасти в чужд имот се свежда до това дали построеното в чуждия имот съставлява самостоятелен обект на собственост. Ако е самостоятелен обект, то ще се придобие от собственика на този имот /изцяло, а не в съсобственост със собственика на другия имот/. Ако построеното в чуждия имот обаче не съставлява самостоятелен обект на собственост, то по правилата на чл.97 и чл.98 от ЗС ще стане собственост на собственика на имота, в който е изградена сградата. В настоящия случай сградата, заснета   в кадастралната карта като  две с идентификатори  ***** и *******.2, попада в имота на ищците …******** само с 11кв.м.. Построеното на тази площ в имота на ищците не съставлява самостоятелен обект на собственост и не съдържа /при отчитане етажността и установеното по-горе/ нито един реално съществуващ самостоятелен обект сграда. Това означава, че на осн.чл.92 във вр. с чл.98 от ЗС построеното е изцяло придобито от собствениците на поземлен имот с идентификатор *******.

Следователно ищците не са съсобственици на твърдяното от тях основание в построената отчасти в техния имот сграда, респ. не са съсобственици в който и да било съществуващ /не по кадастрално заснемане, а фактически/ обект в тази сграда. Исковете им за делба са неоснователни и следва да се отхвърлят след отмяна на неправилното първоинстанционно решение.

Водим от горното, съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОТМЕНЯ решение № 668/21.07.2017 год. по гр.д. № 413/20* год. на *******в обжалваните части, в които е допусната съдебна делба, като вместо това постановява:

ОТХВЪРЛЯ предявения от Ц.Д.А. с ЕГН ********** *** и Ю.Ц.М. с ЕГН ********** ***, срещу „******”ЕООД - гр.В., ул.”*******и Община гр.Д. иск за допускане на съдебна делба на недвижим имот в гр.Д., както следва: 1) самостоятелен обект с идентификатор ****** по кадастралната карта, заснет като жилище – апартамент със застроена площ от 138.55 кв.м., съставляващ шест хотелски стаи, всяка с преддверие и сервизно помещение за баня, разположени към северния коридор на сградата с идентификатор №*****, всяка стая с отделен достъп откъм коридора, 2) самостоятелен обект с идентификатор ****** по кадастралната карта, заснет като апартамент със застроена площ от 43.73кв.м., съставляващ хотелска стая с прилежаща към нея баня, 3) самостоятелен обект с идентификатор ****** по кадастралната карта, заснет като жилище – апартамент със застроена площ от 92.44кв.м., съставляващ три хотелски стаи със застроена площ от 25кв.м., 24кв.м. и 17.50кв.м., и два камериерски офиса с площ от 7.50 кв.м. и коридор. 4) 84кв.м. в идеални части от обект с идентификатор ***** по кадастралната карта на град Д., където са регистрирани три самостоятелни обекта по кадастрална карта – обект 1.9 с площ от 441 кв.м. с предназначение за обществено хранене; обект 1.10 с площ от 102 кв.м. с предназначение за обществено хранене; обект 1.11, разделен със стъклена стена на две части – преддверие с рецепция (инфраструктурен обект в сграда) с площ от 33 кв.м. и комуникационен възел – асансьор и стълбище с площ от 23.50 кв.м.

ОТХВЪРЛЯ предявения от Ц.Д.А. с ЕГН ********** *** и Ю.Ц.М. с ЕГН ********** ***, срещу ЕТ „******” - Г. К. Р. с ЕГН ********** и съпругата му Д.Д.Р. с ЕГН ********** *** иск за допускане на съдебна делба на недвижим имоти в гр.Д., както следва: 1) гараж с идентификатор ****** по кадастралната карта, 2) гараж с площ от 17.50кв.м. с идентификатор ****** по кадастралната карта, 3) гараж с площ от 16.32 кв.м. с идентификатор ****** по кадастралната карта, 4) гараж с площ от 16.80 кв.м. с идентификатор ****** по кадастралната карта, 5) гараж с площ от 13.20кв.м. с идентификатор ****** по кадастралната карта,  6) помещение за склад с площ от 28.84 кв.м. с идентификатор ****** по кадастралната карта, 7) гараж с площ от 72.63 кв.м. с идентификатор *****.12 по кадастралната карта, 8) фоайе и стълбище на етаж 0, определени катоинфраструктурен обект в сграда” в кадастралната карта, с площ от 65.01 кв.м. след измерване по скица с идентификатор №****** по кадастралната карта.

Решението подлежи на обжалване пред ВКС при условията на чл.280 ал.1 от ГПК в месечен срок от връчването му на страните.

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:                   ЧЛЕНОВЕ: 1.              2.