П Р О Т О К О Л

Гр. Д., 26.02.2018 година.

                              

Д.КИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, Гражданско отделение, в публично съдебно заседание на двадесет и шести февруари две хиляди и осемнадесета година в състав:

 

                            ПРЕДСЕДАТЕЛ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                  

При участието на секретаря ПАВЛИНА ПЕНЕВА сложи за разглеждане гражданско дело № 583 по описа за 2016 година.

На именното повикване в 14:00 часа, се явиха:

ИЩЕЦЪТ - КПКОНПИ редовно уведомена от предходно съдебно заседание, се представлява от П.С.О., главен инспектор в ТД – В., редовно упълномощена от преди.

ОТВЕТНИКЪТ – А.М.Ц. редовно уведомена от предходно съдебно заседание не се явява, не се представлява.

КОНТРОЛИРАЩАТА СТРАНА – ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА гр.Д. редовно призована се представлява от окръжния прокурор Д.Д..

ВЕЩОТО ЛИЦЕ – Инж.Н.Д.В. редовно уведомена от предходно съдебно заседание се явява.

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО СЪДЪТ ДОКЛАДВА:

Постъпила е молба по електронна поща от името на ответницата А.М.Ц. с искане за даване ход на делото, независимо, че поради усложнената пътна обстановка нито тя, нито процесуалния й представител могат да дойдат. Прави се възражение по изслушване на заключението на вещото лице по допълнителната съдебно – техническа експертиза в това съдебно заседание. Поддържа се молбата за прекратяване на производството, която е депозирана с рег. № вх. 1227 от 20.02.2018 год., препис от която е връчен на Окръжна прокуратура гр.Д. и на ищцовата страна. Към молба с рег. № вх. 1227 от 20.02.2018 год. са приложени списък на разноските и договор за правна защита и съдействие.

Гл.инспектор О.: Няма процесуални пречки моля да се даде ход на делото.

ПРОКУРОРЪТ: Да се даде ход на делото.

С оглед липсата на процесуални пречки за даване ход на делото, СЪДЪТ

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

Гл.инспектор О.: По отношение молбата на ответната страна за прекратяване на делото, Комисията изразява становище, че срока е спазен и към делото са приложени уведомление с което Комисията е сезирана за това, че срещу обвиняемата е повдигнато обвинение, което е с дата 24.07.2008 год.  Приложен е също така в кориците на делото протокол за започването на проверка, който е с дата 05.08.2008 год. Решение за образуване на производство от Комисията е с дата 07.08.2008 год.,  има приложени също така две обезпечителни решения, от които първото е с дата 07.08.2008 год., а другото обезпечение е с дата 27.02.2009 год., това са две решения на Комисията за налагане на обезпечителни мерки. След това имаме присъда, която е влязла в сила на 07.10.2015 год. и е взето решение на Комисията за отнемане на имущество на 12.05.2016 год., като Комисията счита, че този срок, който е визиран в молбата на ответницата касае обезпечителното производство. По този закон за да се приеме решение на Комисията  за отнемане на имущество, трябва да има влязла в сила присъда. Тези 7 години които се цитират се дължат на това, че присъдата на ответницата по наказателното производство е влязла в сила едва 2015 год., така, че до 2015 год. Комисията не може да внесе иск за отнемане на имущество, тъй като е обвързана с наказателното производство. Това е становището на Комисията, като същата счита, че срока не е преклузивен, а срока е инструктивен. Също така искаме да обърнем внимание на съда, че това решение което се цитира в молбата на ответника е единично, има много други решения, определения и практика на ВКС, които са точно противоположни на това което се цитира с изложени обстоятелства, че срока за Комисията е инструктивен, а не преклузивен.

ПРОКУРОРЪТ: Считаме, че молбата за прекратяване на делото  не следва да се уважа. Считаме, че искът е допустим.

Гл.инспектор О.: По отношение на искането за разноски, считам, че е завишен адвокатския хонорар и в случай, че се произнасяте по разноските да го намалите.

Искането на ответницата (в молба с вх.№ 1227/20.02.2018 г. по регистратурата на ДОС) е за прекратяване на съдебното производство поради това, че между сезирането на Комисията на дата 24.07.2008 г. и решението й по член 13,а л.1, т.3 за внасяне на мотивираното искане в съда от 12.05.2016 г. е изтекъл 10 – месечният преклузивен срок по член 15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.) и това е преклудирало правото на държавата да иска отнемане от ответницата на посоченото в иска имущество.

Както е посочено в определението по член 140 от ГПК приложим към спора е отмененият на 19.11.2012 г. ЗОПДИППД ( обн., Дв, бр.19 от 2005 г. с посл. изм. и доп.). Производството пред Комисията (тогавашната КУИППД) е образувано с нейно Решение № 175 от 07.08.2008 г. по член 13, ал.1, т.1 от закона и е заварено неприключено от влезлия в сила на дата 19.11.2012 г. ЗОПДНПИ (понастоящем също отменен ). А това е условие в съгласие с § 5, ал.1 от ПЗР на ЗОПДНПИ за довършване на производството по реда на ЗОПДИППД (по нататък – закона ).

Законът урежда производството по установяване и отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност с две фази. Първата фаза по член 15 – 20 от Закона се развива пред Комисията. Действията на органите по член 12, ал.11 от Закона от тази фаза се обозначават като „извършване на проверки”, „проверяват” - член 15, ал.1, член 16, ал.1, член 18, ал.1. Предмет на тази фаза е установяването от тях на фактите по член 18, ал.1, т.1 - 7 от Закона и събиране на доказателства за тях с оглед преценката на Комисията има или няма основания по член 3, ал.1 и ал.2 от Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност. При положителна преценка се стига до обезпечителното (самостоятелно) производство по член 21 и сл. от Закона и до съдебната фаза на производството, която се образува въз основа на мотивираното искане на комисията по член 28, ал.1 от Закона. Следователно фазата пред Комисията е уредена като необходима първа част на производството, свързана с подготовката на иска й (мотивираното искане) до съда. Систематичното тълкуване на член 15, ал.3 и член 27, ал.1 и ал. 2 от Закона води до извод, че без приключването й с решение по член 13, ал.1, т.3 от Закона производството пред съда по член 28 и сл. от Закона не може да се развие. Правото на иск е обусловено от надлежно извършени от ищеца процесуални действия по член 15, ал.1 от закона. При тази връзка на зависимост подготвителната фаза пред Комисията е процесуална предпоставка за допустимост на съдебната фаза.  

В член 15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.) е посочено, че проверката по този закон не може да продължи повече от 10 месеца, по изключение срокът подлежи на еднократно удължаване от комисията с 3 месеца. С този срок е определена продължителността на развиващата се пред Комисията първа фаза от производството. Поначало процесуалните срокове са преклузивни и подлежат на продължаване. Уреденият в член 15, ал.2 от закона срок е за фаза от производство и може да бъде продължаван от органа, който я води. Затова съдът, съответно на приетото в решение № 323 от дата 18.01.2017 г. по гр.д.№ 5291/2016 г. на ІV, г.о. на ВКС, счита, че срокът е преклузивен.  С оглед пак същото решение и приложимите на основание § 2 от ДР на този закон правилата на ГПК тази фаза започва със сезирането на Комисията с уведомлението по член 21, ал.1 от Закона от органите на досъдебното производство и завършва с решение за внасяне в съда мотивирано искане за отнемане по член 13, ал.1, т.3 от Закона или с обратно по съдържание решение. Ако фазата пред Комисията не е завършила в този срок, преклудира се правото й да пренесе производството пред съда.

В случая, Комисията е сезирана със писмото на СГП (на л.23 от том І на делото) от 24.07.2008 г., постановила е решението по член 13, ал.1, т.1 от Закона – а именно решение № 175 на дата 07.08.2008 г. (на л.402-405 от том ІІ), а решението по член 13, ал.1, т.3 от Закона за внасяне на мотивираното искане – а именно решение № 187 на дата 12.05.2016 г. (на л.385 – 401 от том ІІ). Следователно завършващият фазата акт е постановен почти седем години след изтичане на дата 24.05.2009 г. на срока по член 15, ал.2 от Закона.

Съдът счита, че висящността на наказателното производство не е пречка за вземане на решението по чл.13, ал.1, т.3 от Закона и не препятства приключването на проверката в срока по чл.15, ал.2 от ЗОПДИППД (отм.)

С оглед горните съображения внесеното на 19.05.2016 г. мотивирано искане за отнемане от ответницата на сумата от 153 548 лева като имущество, придобито от нея от престъпна дейност е недопустимо и производството по него следва да се прекрати.

Ответницата е направила в същата молба искане за разноски с приложен договор за правна защита и съдействие и списък. На основание член 78, ал.4 от ГПК съдът й присъжда разноски за процесуални действия в размер на 360 лева, но преценява, че заплатеното адвокатско възнаграждение в размер на 7 500 лв. е прекомерно, с оглед минималния размер на същото, изчислен съобразно чл.7, ал.2, т.5 от Наредба № 1 от 09.07.2004 год. за минималните размери на адвокатските възнаграждения, а именно в размер на 4 600лв. При съобразяване с извършените тук процесуални действия и открити съдебни заседания, съдът намира, че възражението за намалянето на адвокатското възнаграждение е основателно и то следва да бъде намалено до размера  от 5 000 лв., поради което общия размер на дължимите на ответницата разноски е от 5 360лв.

С оглед на горното, ОКРЪЖНИЯТ СЪД

 

О П Р Е Д Е Л И: № 107

ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

ОСЪЖДА Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, с адрес: град С., бул.„К.А.Д.” № * да заплати на А.М.Ц., ЕГН: ********** *** сумата от 5 360 (пет хиляди триста и шестдесет) лева, сторени по делото разноски.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ пред Варненския апелативен съд в едноседмичен срок от днес за ищеца – КП*** и за контролиращата страна Окръжна прокуратура гр.Д. и от съобщението за ответницата с частна жалба. 

Гл.инспектор О.: Моля след изготвяне на протокола, препис от същия да ми бъде да ми издаден.

СЪДЪТ, с оглед направеното от ищцовата страна искане,

О П Р Е Д Е Л И:

След изготвяне на протокола, препис от същият да бъде издаден на ищцовата страна.

ДЕЛОТО приключи в 14:15 часа.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 26.02.2018 год.

 

                    

       

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                             СЕКРЕТАР: