О   П   Р    Е    Д   Е   Л   Е   Н    И    Е

№ 79

                                     Гр.Добрич, 09.02.2018 година

 

В    И М Е Т О    Н А   Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                             гражданско отделение

На девети февруари                                                            2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ:ЕВА ИВАНОВА

                                                                  ГЕОРГИ ПАВЛОВ                                                          

                                                                                                          

като разгледа докладваното от съдията Адриана Панайотова

вз.гражданско дело № 43  по описа  за 2018 год.,

за да се произнесе съобрази следното:

        

 

        Производството е по реда на чл.435 от ГПК.

       Образувано е по частна въззивна жалба  с вх.№ 3833/18.07.2017г., депозирана от  Г.Г.П. ЕГН-********** *** по изп.дело № 20168110400048 по описа на ЧСИ Н.Ж.срещу действие на ЧСИ –налагане на запор  върху трудово възнаграждение,съгласно запорно съобщение №811/15.06.2017 г.,за което узнала на 14.07.2017 г.Иска се отмяната на наложения запор.

        В жалбата се излагат съображения, че вземанията на взискателя били погасени по давност,тъй като от решението,с което била осъдена за разноски,били изминали повече от пет години,през което време взискателят не бил поискал прилагането на нов способ на принудително изпълнение.

       В мотивите си по чл.436 ал.3 от ГПК ЧСИ излага съображения за недопустимост  на депозираната жалба, както и неоснователност на същата.

       Добрички окръжен съд, след като обсъди направените доводи и прецени материалите по делото, намира за установено от фактическа и правна страна следното :

       Изпълнително дело № 20168110400048 по описа на ЧСИ Н.Ж.е образувано по молба на взискателя „“***“ЕООД ЕИК-***  на 28.11.2016 г. въз основа на издаден изпълнителен лист от 28.11.2016 г. на Тервелски районен съд по гр.дело №315/2009 г.,отменено с решение по вз.гр.дело 832/2010 г. на ДОС.

        С разпореждане на ЧСИ от 15.06.2017 г.  е наложен запор върху трудовото възнаграждение на длъжника Г.Г.П. ЕГН-********** ,което тя получава от отдел „Просвета“ гр.Тервел.

       При така изложеното от фактическа страна настоящият състав на Добричкия окръжен съд намира процесната жалба за недопустима на следните основания :

       Налагането на запор върху трудовото възнаграждение на длъжника  не е сред  действията, попадащи в обхвата на разпоредбата на чл. 435, ал. 2 от ГПК, които могат да бъдат обжалвани от длъжника пред съда. На обжалване подлежи насочване на изпълнението върху несеквестируемо имущество,но жалбоподателката не излага такива мотиви.

        А въпросът дали взискателят претежава възможност за принудително изпълнение при изтекла погасителна давност не може да бъде предмет на производство по обжалване действие на ЧСИ,а следва да се реши в производство по установителен иск.

         Депозираната жалба е процесуално недопустима, тъй като е насочена срещу неподлежащо на обжалване действие на съдебния изпълнител.

         И тъй като за допустимостта на процеса съдът следи служебно, жалбата на длъжника, която е недопустима, не следва да се разглежда по същество, както и да се преценя нейната основателност.

          Воден от гореизложеното,Добрички окръжен съд

 

О  П   Р  Е  Д   Е   Л   И   :

 

             ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ  частна въззивна жалба вх.№ 3833/18.07.2017г., депозирана от  Г.Г.П. ЕГН-********** *** по изп.дело № 20168110400048 по описа на ЧСИ Н.Ж.срещу действие на ЧСИ –налагане на запор  върху трудово възнаграждение,съгласно запорно съобщение №811/15.06.2017 г., като процесуално недопустима.

             ПРЕКРАТЯВА  производството по въззивно гражданско дело № 43 по описа на Добричкия окръжен съд за 2018г.             

             Определението може да се обжалва пред Варненския Апелативен съд, в едноседмичен срок от връчването му на страните.

 

          Председател:                                             Членове:1.                                        

                                                                                       

 

                                                                                            2.