ОПРЕДЛЕНИЕ № 67

                                         гр. Добрич,05.02.2018г.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито съдебно заседание на пети февруари през 2018г.   в състав:                                ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                              

сложи за разглеждане гр.дело №48 по описа на съда за 2018г., и за да се произнесе, съобрази следното:

                Постъпила е искова молба вх.№725/31.01.2018г. от К.И.Б. с ЕГН ********** ***, с която е упражнено право на иск срещу Агенция по вписване гр.София, за сумата от 261 140.18лева, представляваща обезщетение за претърпени материални вреди и 500 000лева за претърпени нематериални вреди.

          Твърденията на ищеца очертават като основание на претенцията му за обезщетяване на вреди незаконосъобразните действия на служители на Агенция по вписвания  по издаването на справка с изх.№11-00-1940/03.12.2014г. с неистинско съдържание за материалното му състояние, която справка послужила в производство по молба за освобождаване от държавни такси по гр.д.№830/2014г. на СОС, в резултата на което невярно съдържание на справката не била уважена молбата му за освобождаване от държавна такса  и производството по делото било прекратено. Конкретно твърди невярно да е отразеното в справката обстоятелството, че притежава в собственост недвижим имот в землището на с.***, общ.***, правата му върху който били отречени със съдебно решение по гр.д.№808182003г. на СРС, и в съсобственост два недвижими имота-пристройка към вилна сграда, находяща се в парцел №*, пл.№*** в гр.София, местност „***”, отчуждена с н.а.№54/27.04.2004т., и апартамент с площ от 108.57кв.м., находящ се в гр.С., с мазе от 12 кв.м., признат с решение по гр.д.№3089/2005г.на СГС за индивидуална собственост на Т.Ц.Б..

Подведомствеността на спора е процесуална предпоставка от категорията на абсолютните и съдът е длъжен да следи за нея служебно, изхождайки от твърденията в исковата молба. В случая обосноваващите претенцията на ищеца фактически твърдения очертават спор за вреди от административна дейност по смисъла на чл.1, ал.1 от ЗОДОВ, каквато представлява дейността на Агенцията по вписванията по издаване на справки по вписванията, отбелязванията и заличаванията, извлечения от съдържанието на всички книги, не заверени преписи от всички вписани и отбелязани актове или актове за заличаване, както и удостоверения за наличието или за отсъствието на вписване, регламентирана в чл.42 и сл. в ПВ, при причиняване на вреди от която дейност разпоредбата на чл.49 от ПВ регламентира и отговорността и. По своя статут Агенцията по вписванията представлява изпълнителна агенция към Министъра на правосъдието, т.е. администрация за административно обслужване на физически и юридически лица, както и за изпълнение на дейности и услуги, свързани с осигуряването на дейността на органите на държавната власт и на администрацията /чл. 54, ал. 1 от Закона за администрацията/, поради което дейността на нейните служители и в частност тази по издаване на справки и удостоверения по чл. 42 и следващите от Правилника за вписванията се явява административна дейност./в този смисъл и Определение № 30 от 28.10.2016 г. на ВКС по гр. д. № 17/2016 г., 5-членен състав, ГК по реда на чл. 135, ал.4 от АПК/.

Следователно, претенцията на ищеца, основана на разпоредбата на чл. 1, ал.1 от ЗОДОВ, стои извън родовата компетентност на окръжен съд, тъй като подлежи на разглеждане по друг съдопроизводствен ред /по реда на АПК съгласно  чл. 1, ал.2 от ЗОДОВ/ и спора е подсъден на друг съд-административния, който съобразно правилото на чл. 7 от ЗОДОВ в случая е Административен съд-София-град.

  Воден от гореизложеното и на основание чл.118 от ГПК, Добричкият окръжен съд

                                      О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И :

          ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№48/2018г.по описа на ДОС, образувано по  искова молба вх.№725/31.01.2018г. от К.И.Б. с ЕГН ********** ***, с която е упражнено право на иск срещу Агенция по вписване гр.София, за сумата от 261 140.18лева, представляваща обезщетение за претърпени материални вреди и 500 000лева за претърпени нематериални вреди.

  ИЗПРАЩА по подсъдност на Административният съд-София-град.

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на ищеца пред Апелативен съд,гр.Варна.

                                                          Окръжен съдия: