Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

№ 15

 

град Добрич, 23.02.2018година

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД - НАКАЗАТЕЛНА КОЛЕГИЯ, в публично съдебно заседание на тринадесети февруари, две хиляди и осемнадесета година,  в  състав:

 

                                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЪР МОНЕВ

                                               ЧЛЕНОВЕ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА

         КАЛИПТЕН АЛИД

                         

при участието на секретар Елица Александрова и в присъствието на прокурор Свилена Костова, като изслуша докладваното от съдия К.Алид в.н.о.х.д. № 6 по  описа  за 2018г. на Добрички окръжен съд, за да се произнесе  взе  предвид  следното:

С решение № 419/27.10.2017г. по АНД № 743/2017г. по описа на Районен съд – град Добрич обвиняемият В.А.Д. бил признат за виновен за това, че на 29.01.2016г. в град Добрич, по бул.“***, по посока центъра на града, при управление на моторно превозно средство – товарен автомобил – седлови влекач „ВОЛВО ФХ 12“ с рег.№ ***, с прикачено към него полуремарке „ТРЕЙЛЪРС СДЦ 363“ с рег.№ ***е нарушил правилата за движение по пътищата, регламентирани в закона за движение по пътищата – чл.25, ал.1 от ЗДв.П и по непредпазливост причинил три средни телесни повреди на С.И.М., ЕГН **********, изразяващи се в счупване на двете кости на дясна подбедрица, което е довело до трайно затруднение движението на долен десен крайник за период от около 4-5 месеца, в счупване в областта на лявата колянна става с увредена кръстна връзка, което е довело до трайно затруднение на движението на долен ляв крайник за период от около 3-4 месеца и хемоторакс вдясно(наличие на кръв в дясна гръдна половина) с диагностицирана пневмония вдясно, довели до разстройство на здравето, временно опасно за живота и на основание чл.78а, ал.1 от НК е освободен от наказателна отговорност за извършване на процесното престъпление по чл.343, ал.1, б.“б“, пр.2 във вр. с чл.342, ал.1 от НК, като му е било наложено административно наказание глоба в размер на 1000.00 /хиляда/ лева. Със същия съдебен акт на обвиняемия са възложени и сторените по делото разноски.

Решението е обжалвано от обвиняемия с претенции за незаконосъобразност, необоснованост и неправилност на първоинстанционния акт поради неправилно приложение на материалния закон. Пледира се за отмяна на атакуваното решение и оправдаване на жалбоподателя поради несъставомерност на деянието.

Представителят на Окръжна прокуратура - градДобрич счита жалбата за неоснователна и пледира решението като законосъобразно, обосновано и правилно да бъде потвърдено изцяло.

След като обсъди и прецени събраните в хода на разследването материали, становищата и доводите на страните, съдът счете жалбата за основателна:

Видно от диспозитивната част на решението е, че първоинстанционният съд е приел като правна квалификация на процесното деяние бланкетната норма на чл.343, ал.1, б.»б» от НК с посочено нарушение по чл.25, ал.1 от закона за движението по пътищата, като в тази насока, в мотивите е обективирано само, че «Становището на прокуратурата относно съставомерността и правната квалификация на деянието се споделя от съда».

Независимо, че лаконично е формулиран горепосоченият правен извод, без излагането на аргументи защо именно нарушението на чл.25, ал.1 от ЗДв.П е в пряка причинно-следствена връзка с настъпилия общественоопасен резултат, в конкретния случай не би възникнало затруднение във връзка с тълкуването на волята на първоинстанционния съд, ако впоследствие, при излагането на съображения относно субективната страна на деянието, не беше визирано следното: „Ако беше забелязал своевременно насрещно идващия автомобил и изпълнил задълженията си като водач на МПС по чл.5, ал.1 и чл.48 от ЗДв.П, то разминаването между двата автомобила щеше да се извърши безконфликтно“.

Допуснатото вътрешно противоречие в съдебния акт е довело до неяснота на волята на съда какви конкретни нарушения по закона за движението по пътищата приема, че В.А.Д. е допуснал и които са в пряка причинно-следствена връзка с настъпилите общественоопасни последици – по чл.25, ал.1 от ЗДв.П, както е посочено в диспозитива на съдебния акт или по чл.5, ал.1 и чл.48 от ЗДв.П съобразно визираното в обстоятелствената част. Това несъответствие между диспозитивна и обстоятелствена част на решението се явява съществено нарушение на процесуалните правила, тъй като е обусловило ограничаване на правото на защита на обвиняемия да разбере в какво точно е обвинен.

При изложената констатация за наличие на отстранимо съществено процесуално нарушение, разглеждането на спора по същество е напълно безпредметно и атакуваният акт следва да бъде отменен изцяло, а делото върнато за разглеждане от нов състав в Районен съд - Добрич.

Воден от изложеното и на основание чл.335, ал.2 от НПК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ОТМЕНЯ изцяло решение № 419/27.10.2017г. по АНД № 743/2017г. по описа на Районен съд – град Добрич.

ВРЪЩА делото за ново разглеждане от друг състав на Районен съд – Добрич.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                     ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                                        2.