П Р О Т О К О Л

 

                  01.02.2018г.        гр. Добрич

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД      НАКАЗАТЕЛНО ОТДЕЛЕНИЕ

На първи февруари две хиляди и осемнадесета година, в публично съдебно  заседание в следния  състав:

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: МИЛЕНА ХАРАЛАМБИЕВА    

 

Секретар – ЕЛИЦА АЛЕКСАНДРОВА

Прокурора МИЛЕНА ЛЮБЕНОВА

сложи за разглеждане докладваното от съдия Хараламбиева

ЧНД № 54 по описа за 2018г. 

На именното повикване 10:00 ч. се явиха:

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА ГР. ДОБРИЧ – Редовно призована, се представлява от прокурора ЛЮБЕНОВА.

ОСЪДЕНИЯТФ.Л.Ф. - Редовно призован, се явява лично и с адв. Д.А. от ДАК, редовно назначен за служебен защитник от хода на досъдебното производство.

 

Съдът разпорежда да се свалят белезниците на осъдения.

ПРОИЗВОДСТВОТО е по реда на чл. 383, ал.2 вр. чл. 306, ал.1, т. 1 от НПК и чл.53 от НК.

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

 

ПРОКУРОРЪТ – Да се даде ход на делото.

АДВ. А. – Да се даде ход на делото.

С оглед становищата на страните и предвид липсата на процесуални пречки, съдът

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО И ГО ДОКЛАДВА.

 

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на осъдения :

Ф.Л.Ф. – роден на *** ***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, безработен, ЕГН**********.

На основание чл. 274 от НПК съдът разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора и секретаря, както и правата им съобразно НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, запитва страните за искания по доказателствата.

ПРОКУРОРЪТ- Поддържаме искането си. Няма да сочим други доказателства.

АДВ.А.-Нямаме искания по доказателствата.

 

Съдът по доказателствата

                      О П Р Е Д Е Л И:

ПРОЧИТА И ПРИЛАГА като доказателства по делото материалите по н.о.х.д.№53/2018г. по описа на Окръжен съд-Добрич.

 

ПРОКУРОРЪТ-Нямаме други искания по доказателствата.

АДВ.А.-Нямаме други искания по доказателствата.

 

С оглед липсата на други искания по доказателствата, съдът

                      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

         ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО ПО СЪЩЕСТВО

 

ПРОКУРОРЪТ: Уважаема госпожо председател, моля да бъдат отнети в полза на Държавата приобщените към досъдебното производство №786/2017г. по описа на Първо РУ-Добрич-електронна везна, наркотични вещества в опаковки, като същите представляват предмет и средство за извършване на престъплението и по силата на разпоредбата на чл.354а, ал.6 от НК и във връзка  с чл.53 ал.2, т.“б.“ НК следва да бъдат отнети в полза на държавата.

АДВ. А.:  Присъединявам се към становището на прокурора.

ОСЪДЕНИЯ: Разбирам и съм наясно за какво става въпрос. Не възразявам.

 

Съдът дава на подсъдимия последна дума:

ОСЪДЕНИЯ: Нямам какво да кажа.

 

Съдът след съвещание и като взе предвид становищата на страните и събраните доказателства, намира следното:

С влязло в сила определение  за одобряване на споразумение № 3 от 26.01.2018г. по н.о.х.д № 53/2018г. по описа на ОС-гр.Добрич осъденият Ф.Л.Ф. е бил признат за виновен и осъден за извършено престъпление по чл. 354а, ал. 1 от НК,  за това, че на 02.09.2017г. в гр. Добрич, без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – хероин с нетно тегло 0,09 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 21,5% на стойност 5,85 лева и хероин с нетно тегло 0,06 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 21,0% на стойност 3,90 лева и от тях по същото време и място разпространил на Калоян П. *** високорисково наркотично вещество – хероин с нетно тегло 0,06 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 21,0% на стойност 3,90 лева. Като веществени доказателства по делото са били приобщени  1 брой електронна везна, 4 броя кафяви на цвят памучета, съдържащи се в 1 брой прозрачно самозалепващо се полиетиленово пликче, както и иззетите наркотични вещества - хероин с нетно тегло  0,09 грама и със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 21,5% , поставен в един брой розово на цвят полиетиленово пликче, оформено като топче и запечатано чрез затопяване и хероин с нетно тегло 0,06 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 21,0%, поставен в един брой бяло на цвят  полиетиленово пликче, оформено като топче и запечатано чрез затопяване. Наркотичното вещество - хероин с нетно тегло 0,06 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 21,0% е изразходвано без остатък по време на анализите при изготвяне на заключението по назначената по делото физико-химична експертиза. Наркотичното вещество -хероин с технологични примеси  с нетно тегло  0,09 грама и със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 21,5% е предадено на Централно митническо управление, Отдел „МРР-НОП“ за съхранение съгласно писмо  на л.67 от досъдебно производство №786/2017г. по описа на Първо РУ на МВР-Добрич. Тъй като наркотичното веществото, електронната везна, четирите броя кафяви на цвят памучета и трите броя опаковки от наркотични вещества се явяват предмет на престъплението и средства за извършването му, то следва на основание чл.354а ал. 6 от НК да бъдат отнети в полза на държавата, като всички изброени вещи без електронната везна следва да бъдат унищожени - наркотичните вещества, защото притежанието им е забранено, а другите вещи - защото са на незначителна стойност. По делото като доказателството е приобщена и банкнота с номинал 20 лв /находяща се в Първо РУ на МВР – гр.Добрич/, доколкото същата е придобита чрез престъплението, то на основание чл. 53, ал. 2, б. „б“ от НК следва да бъде отнета в полза на държавата.

Предвид изложеното и на основание чл. 383, ал. 2 от НПК във вр. и чл.354а, ал. 6 от НК и във вр. с чл.306, ал. 1, т. 1 от НПК съдът

 

 

О П Р Е Д Е Л И :№54

 

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА И ПОСТАНОВЯВА УНИЩОЖАВАНЕТО на вещите, иззети по досъдебно производство №786/2017г. по описа на Първо РУ на МВР-Добрич, явяващи се предмет и средства на престъплението по чл.354а, ал. 1 от НК, а именно –  три броя опаковки от наркотични вещества, четири броя кафяви на цвят памучета  и иззетото наркотично вещество - хероин с нетно тегло 0,09 грама със съдържание на активен наркотично действащ компонент диацетилморфин 21,5% на стойност 5,85 лева, предадено за съхранение в Централно митническо управление, Отдел „МРР-НОП“ съгласно писмо на л.67 от досъдебно производство №786/2017г. по описа на Първо РУ на МВР – гр.Добрич.

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА 1 брой електронна везна, приложена като веществено доказателство по делото.

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА една банкнота с номинал 20 лв, приложена като веществено доказателство по делото, находяща се в Първо РУ на МВР – гр.Добрич.

Определението подлежи на обжалване или протест пред Апелативен съд-Варна в 15-дневен срок от днес.

 

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 10.15 ч., определението е обявено на страните, като им е разяснен срока и реда за обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

СЕКРЕТАР: