О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н  И   Е

 

№96

 

гр. Добрич,  20.02.2018 г.

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на двадесети февруари  две хиляди и седемнадесета година в състав:

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: АДРИАНА ПАНАЙОТОВА

          ЧЛЕНОВЕ: ТЕМЕНУГА СТОЕВА

                                ГЕОРГИ ПАВЛОВ

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ ч. т. д. № 45/2018 г.  по описа на Добричкия окръжен съд:     

         Производството е по чл. 418, ал. 4 ГПК.

         Частно гражданско дело № 45/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по частна жалба на „име“ ЕАД гр. София срещу Разпореждане № 946/19.01.2018  г. на Добричкия районен съд по ч. гр. д. № 286/2018 г.

         С атакувания съдебен акт, първостепенният съд е отхвърлил заявлението на „име“ ЕАД за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист против длъжника Г.В.Д. за претендираните суми. Съдът е приел, че банката не е обявила на длъжника предсрочната изискуемост на кредита, поради което вземането й срещу длъжника не е изискуемо в заявения размер и не е възникнало на заявеното основание. С оглед на тези съображения, Съдът е отхвърлил заявлението за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист по отношение на поръчителя. 

         Недоволен от така постановения съдебен акт, банката го обжалва с доводи относно нарушение на материалния закон. Поддържа се, че банката надлежно е уведомила длъжника за предсрочната изискуемост на кредита.

         Жалбоподателят претендира отмяна на атакувания съдебен акт, като въззивната инстанция реши спорния въпрос по същество, уважавайки заявлението за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист по отношение на поръчителя.

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 418, ал. 4 във вр. с чл. 279 във вр. с чл. 278, ал. 1 ГПК, като взе предвид доводите на страните и събраните по делото доказателства, намира следното:

Частната жалба е ДОПУСТИМА като подадена от надлежна страна в срок и отговаряща на изискванията на  чл. 275, ал. 2 във вр. с чл. 260 - 261 ГПК, а разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА.

Съображенията на Съда са следните:

В разглеждания случай, длъжникът не е надлежно уведомен за предсрочната изискуемост на кредита. Вземането на банката срещу длъжника не е изискуемо, поради което заявлението за издаване на заповед за изпълнение и изпълнителен лист по отношение на длъжника следва да се отхвърли.

С оглед на така изложените съображения, атакуваният съдебен акт на първоинстанционния съд, постановен в заповедното производство, се явява правилен и законосъобразен, поради което  следва да бъде потвърден.

С оглед гореизложените съображения и на осн. чл. 278 във вр. с чл. 418, ал. 4 ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

О   П   Р   Е   Д   Е   Л   И   :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА Разпореждане № 946/19.01.2018  г. на Добричкия районен съд по ч. гр. д. № 286/2018 г.

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

ЧЛЕНОВЕ:

1.

 

 

 2.