О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                        № 157

  

                                  гр.Добрич     21.03.2018 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесет и първи март                                 2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА           

                                                    ЕЛИЦА С.

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №115 по описа за 2018 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК.Подадена е въззивна жалба от Е.Д.А. ***,живееща понастоящем в Германия,срещу решение №179/22.12.2017 г. по гр.д.№287/2016 г. на Балчишкия районен съд,с което са отхвърлени предявените от въззивницата срещу Р.А.Ч. *** искове по чл.127 ал.2 от СК и чл.127а ал.2 от СК,като е определено местоживеене на детето на страните Д.Р.А.на адреса на бащата Р.А.Ч. ***;упражняването на родителските права спрямо детето е предоставено на бащата;определен е режим на лични контакти на детето с майката Е. Д.А. и последната е осъдена да заплаща в полза на детето месечна издръжка в размер на 160 лв,считано от влизане на решението в сила,ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска,респ. да заплати по сметка на БРС сума от 230,40 лв-ДТ върху присъдената издръжка.

Като постави на разглеждане депозираната жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Жалбата изхожда от активно легитимирано лице-страна по делото,имащо правен интерес от атакуване на неизгодното за него първоинстанционно решение.Същата е подадена по смисъла на чл.62 ал.2 от ГПК в рамките на преклузивния срок по чл.259 ал.1 от ГПК.

Въззивният съд констатира,че първоинстанционният съд не е изпълнил в цялост задълженията си по администриране на въззивната жалба.Жалбата е нередовна по смисъла на чл.261 ал.1 т.4 от ГПК,тъй като внесената по сметка на ДОС държавна такса за въззивното обжалване е недостатъчна.Делото е с характер на спорна съдебна администрация и има за предмет два такива самостоятелни спора-такъв по чл.127 ал.2 от СК и такъв по чл.127а ал.2 от СК.Според т.21 от Тълкувателно решение №6/06.11.2013 г. по тълк.д.№6/2012 г. на ОСГТК на ВКС при такива спорове се дължи държавна такса за водене на делото по сметка на първоинстанционния съд в размера по чл.16 от ТДТКССГПК,т.е. при два такива спора-предмет на делото дължимата за първоинстанционното производство ДТ е в размер на 50 лв /25 лв х 2=50 лв/.При въззивното обжалване на цялото първоинстанционно решение в случая се дължи съгласно чл.18 ал.1 от Тарифата държавна такса по сметка на ДОС в размер на 12,50 лв по спора по чл.127 ал.2 от СК;12,50 лв по спора по чл.127а ал.2 от СК,а също така и такса в размер на 115,20 лв по обжалване на решението в частта на присъдената издръжка /230,40 лв ДТ за първа инстанция върху издръжката : 2=115,20 лв/.Следователно за въззивното обжалване е необходима държавна такса в общ размер от 140,20 лв.Внесена е такава в размер на 115,20 лв /вносни бележки на листи 5 и 12 от делото на ДОС/ и остава дължима за довнасяне държавна такса по сметка на ДОС в размер на 25 лв.Процедурата по отстраняване на посочената нередовност на жалбата /събиране на допълнителна ДТ от 25 лв/ следва да бъде осъществена от първоинстанционния съд,който е администриращият жалбата съд по реда на чл.262 от ГПК.

На следващо място районният съд не е изпълнил задълженията си по администриране на въззивната жалба по реда на чл.263 ал.1 от ГПК поради ненадлежно изпълнение на процедурата по връчване на препис от жалбата на другата страна с право на отговор.Съобщението до ответника по делото Р.А.Ч. за връчване на препис от въззивната жалба /на лист 18 от делото на ДОС/ е адресирано до същия чрез неговия процесуален представител адв.Г.Д..Визираният в съобщението адрес-с.О.,ул.”***” №*,ет.1 не е нито адрес на ответника и въззиваем Р.Ч. /забел. неговият адрес ***/,нито е адрес на кантората на адвоката му в гр.К..Съобщението е връчено на неидентифициран адрес на лице с неустановено качество в отношения със страната или пълномощника й.Получател е Д.П.-сестра,като не е ясно лицето има ли връзка с адресата,доколкото по делото са налице данни относно Р.Ч.,че има само двама братя.Горните констатации обосновават ненадлежно връчване на препис от въззивната жалба на ответника Р.А.Ч..Делото следва да се върне на районния съд за осъществяване ново надлежно връчване на препис от жалбата на посочения ответник чрез пълномощника му адв.Г.Д. от гр.К. с изчакване изтичането на срока за отговор на подадената въззивна жалба.

Настоящото определение е необжалваемо,тъй като не е преграждащо развитието на производството.След успешно изпълнение на указанията на въззивния съд делото следва да бъде върнато обратно на ДОС за разглеждане на въззивната жалба.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                         О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№115/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Балчишкия районен съд за администриране на въззивната жалба съобразно указанията,дадени в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                           ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                             2.