О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

 150     , гр. Добрич, 19. 03. 2018 г.

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на деветнадесети март две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                                  ЧЛЕНОВЕ:  ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                          ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

Разгледа докладваното от съдия Елица Стоянова в. ч. гр. д. № 119 по описа на Добричкия окръжен съд за 2018 г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

Съдебното производство е образувано по частна жалба, рег. № 2883/ 09.02.2018 г., подадена от процесуалния представител на З.М.Ч. ***, с ЕГН **********, против определение № 113/ 18.01.2018 г. по гр. д. № 3352/ 2017 г. по описа на РС гр. Добрич, с което е била оставена без разглеждане молбата им за поправка на протокол от открито съдебно заседание, подадена от страната в срока по чл. 151 ал. 1 от ГПК.

Окръжният съд намира подадената частна жалба за процесуално недопустима, предвид следното:

Определението по  чл. 151, ал. 4 ГПК "за поправка на протокол от открито съдебно заседание", е необжалваем съдебен акт, тъй като не съставлява определение от категорията на обжалваемите съдебни определения по чл. 274, ал. 1, т. 1 или т. 2 ГПК.

Няма спор, че с разпоредбата на  чл. 151 ГПК не е предвидена възможност за обжалване на определенията за поправка на протокол от открито съдебно заседание, независимо дали исканата поправка е допусната или не, независимо дали се иска поправка на съдебен протокол в първата, въззивната или касационна инстанция, т. е. определението не е от категорията на изрично посочените такива като обжалваеми - чл. 274, ал. 1, т. 2 ГПК.

На второ място това определение е необжалваемо по см. на чл. 274, ал. 1, т. 1 ГПК, тъй като няма характера на преграждащо. Производството за поправка или допълване на протокол от открито съдебно заседание е уредено като акцесорно, съпътстващо конкретно съдебно заседание производство, без да разрешава правен спорили да е относимо към разглеждания по същество правен спор, поради което е извън категорията на актовете, визирани в чл. 274, ал. 3 ГПК.

Преграждащото определение съдържа властническо волеизявление /дискрецията/ на компетентния съд в смисъл на временно или постоянно преустановяващо хода на делото по разглеждане на конкретен гражданско-правен спор. Извън тази категория са определенията, който предполагат движението на съдебното производство от гл. т. на събиране на доказателствата, ангажирани от страните и движение към постановяване на съдебния акт по съществото на спора .

Определението на съда по  чл. 151 ГПК за поправка на протокол от открито съдебно заседание, с която се допуска или отказва изменение на протоколно определение по движение на производството, няма характера на нито на преграждащо в посочения смисъл, тъй като не препятства развитието на вече инициирано, висящо исково производство, в този смисъл изрично Решение № 36 от 21.02.2014 г. на ВКС по ч. гр. д. № 234/2014 г., II г. о.

Предвид изложените съображения частната жалба, инициирала настоящото произнасяне, е процесуално недопустима и следва да бъде оставен без разглеждане, а производство подлежи на прекратяване.

Водим от горното, ГПК ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ частна жалба, рег. № 2883/ 09.02.2018 г., подадена от процесуалния представител на З.М.Ч. ***, с ЕГН **********, против определение № 113/ 18.01.2018 г. по гр. д. № 3352/ 2017 г. по описа на РС гр. Добрич, като

ПРЕКРАТЯВА производството по в. ч. гр. д. № 119/ 2018 г. по описа на ДОС.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на страните пред Апелативен съд гр. Варна.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

 

                                                                               2.