П  Р  О  Т  О  К  О  Л

 

09.02.2018г.,      гр. ***

 

***КИЯ ОКРЪЖЕН СЪД                             Наказателно отделение

на девети февруари                                                   2018 година

в  публично  съдебно  заседание в следния  състав:

                                                           

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: ПЕТЪР МОНЕВ                  

 

Секретар –   АНЖЕЛА НИКОВА

Прокурора  - МИЛЕНА ЛЮБЕНОВА

сложи за разглеждане докладваното от председателя на състава 

НОХД № 71 по описа за 2018г.

                  На именно повикване в 09:30  часа  се явиха:

        

ОКРЪЖНА ПРОКУРАТУРА гр. *** -  редовно призована, се представлява от прокурора Милена Любенова.

ПОДСЪДИМИЯТ – Д.П.П. – редовно призован, воден от органите на съдебната охрана се явява лично и с  адв. Е.С. от ДАК, редовно упълномощена от досъдебното производство.

 

ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

ПРОКУРОР: Да се даде ход на делото.

Адв. С.: Да се даде ход на делото.

 

С оглед становищата на страните и липсата на процесуални пречки за даване ход на делото, съдът

О П Р Е Д Е Л И:

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

 

Съдът на основание чл. 272 от НПК пристъпва към снемане самоличността на подсъдимия:

Подсъдимият Д.П.П. – роден на ***г***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, работи,  ЕГН **********.

Председателят разяснява на страните правото им на отвод срещу състава на съда, прокурора, защитника и съдебния секретар, както и правата им по НПК и след като не постъпиха възражения в тази връзка, предоставя възможност на страните да изразят становище относно внесеното споразумение.

ПРОКУРОРЪТ: Моля да разгледате и одобрите споразумение за прекратяване на наказателното производство по НОХД № 71/2018г. по описа на Окръжен съд – ***, сключено между ***ка окръжна прокуратура, подсъдимият и неговия защитник, като непротиворечащо на закона и морала.

Предлагам промяна в споразумението досежно веществените доказателства, като от същото бъде изключено произнасянето по веществените доказателства, които са предмет на престъплението, а именно относно 1 бр.електронна везна, поставена в черна ПВЦ кутия с капаче с надпис „500gx0,1g”, черна полиетиленова пазарска торбичка, опаковките от изследваните наркотични вещества, както и високорисковите наркотични вещества, предмет на настоящото наказателно производство,  които следва да се отнемат в полза на държавата и да се унищожат, като за същите следва отделно произнасяне по реда на чл. 306 ал.1 т.1 от НПК съобразно чл. 383 ал.2 от НПК, за които е внесено допълнително предложение от ДОП в съда.

АДВ. С.: Постигнали сме споразумение с Окръжна прокуратура - ***, подписано от мен и подзащитният ми, което моля да разгледате и одобрите, като непротиворечащо на закона и морала. Съгласни сме и с така предложената от представителя на ДОП промяна в текста на споразумението.

Съдът, като взе предвид внесеното споразумение и след изслушване становищата на прокурора и защитника, приканва подсъдимия да отговори на въпросите,  визирани в чл. 382 ал. 4 от НПК, включително досежно предложените промени.

ПОДСЪДИМИЯТ Д.П.: Разбирам в какво съм обвинен и се признавам за виновен. Разбирам последиците от споразумението и съм съгласен тези последици да настъпят. Съгласен съм делото да бъде прекратено и да не се гледа по общия ред. Доброволно подписах споразумението. Моля същото да бъде одобрено ведно с така предложената промяна от прокурора.

СЪДЪТ прочита споразумението и на основание чл. 382, ал. 6 от НПК, вписва съдържанието на окончателния текст в протокола и приканва страните да положат подписите си с оглед обективиране на постигнатото съгласие по следните въпроси:

Страните приемат за безспорно установено от фактическа и правна страна, че подсъдимия Д.П.П. с ЕГН **********,***, е виновен за това, че:

1.  На 26.09.2017г. в гр. *** без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – амфетамин с нетно тегло 37,70 грама със съдържание на активен, наркотично действащ компонент амфетамин 10,3% на стойност 1131,00 лева и амфетамин с нетно тегло 1,87 грама със съдържание на активен, наркотично действащ компонент амфетамин 10,3% на стойност 56,10 лева и от тях по същото време и място разпространил на И.С.И.от гр. *** високорисково наркотично вещество – амфетамин с нетно тегло 1,87 грама със съдържание на активен, наркотично действащ компонент амфетамин 10,3% на стойност 56,10, лева - престъпление по чл.354а ал.1, предл.4 и предл.5 от НК, поради което и на основание чл.55 ал.1 т.1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на една година, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

2. На 26.09.2017г. в гр. *** без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество – херба канабис индика сатива – марихуана с нетно тегло 0,24 грама със съдържание на активен, наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 2,86% на стойност 1,44 лева – престъпление по чл. 354а, ал.3, т.1 от НК, поради което и на основание чл. 55 ал.1 т.1 от НК му се определя наказание лишаване от свобода в размер на три месеца, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

На основание чл. 23 ал.1 от НК се определя да изтърпи по-тежкото от двете наказания, а именно наказанието лишаване от свобода за срок от една година, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

На основание чл.55, ал.3 от НК на подсъдимия Д.П.П. не се налага по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода”.

На основание чл. 59 ал.1 от НК времето през което подс. Д.П. е бил задържан, считано от 26.09.2017г. до привеждане в изпълнение на наложеното по настоящото производство наказание, да се приспадне при изпълнение на наказанието.

На основание чл. 189 ал.3 от НПК разноските  по  делото  в  размер  на 150.87 лева,  се  възлагат на подсъдимия Д.П., които следва да се внесат по сметка на ОД на МВР – ***.

 

Веществените доказателства:  1 брой метална жълта мелничка, мобилен телефон марка „Нокия”, модел „RM-970 с ИМЕЙ ***, ведно с прилежаща батерия и СИМ карта на „Теленор”,  да се върнат на подсъдимия Д.П.П..

Деянията са извършени при форма на вината пряк умисъл по смисъла на чл.11 ал.2 пр.1 от НК.

Имуществени вреди по време на извършване на деянието  не са настъпили.

 

ПРОКУРОР:

                     /Милена Любенова/

 

 

ЗАЩИТНИК:

                    /Адв.Е.С./

 

 

ПОДСЪДИМ:

/Д.П.П./

 

 

След полагане на подписите от прокурора, защитникът и подсъдимия, съдът намира, че постигнатото между страните споразумение съдържа съгласие по всеки един от въпросите, визирани в чл.381 ал.5 от НПК, не противоречи на закона и морала и следва да бъде одобрено, а наказателното  производство  по  настоящото  дело  да  бъде  прекратено.

 

Воден  от горното, съдът на основание  чл.382  ал.7  от  НПК  във  връзка  с  чл.24  ал.3 от НПК

 

О П Р Е Д Е Л И     5

 

ОДОБРЯВА постигнатото между прокурор Милена Любенова, подсъдимия Д.П.П.  и неговия защитник адв. Е.С. от ДАК, споразумение за прекратяване на наказателно  производство  по  НОХД №71/2018г. по описа на Окръжен съд – град  ***, по  силата  на  което:

Подсъдимият Д.П.П. – роден на ***г***, българин, български гражданин, с основно образование, неженен, осъждан, работи,  ЕГН **********, се признава за виновен за  това, че:

          1.  На 26.09.2017г. в гр. *** без надлежно разрешително е държал с цел разпространение високорискови наркотични вещества – амфетамин с нетно тегло 37,70 грама със съдържание на активен, наркотично действащ компонент амфетамин 10,3% на стойност 1131,00 лева и амфетамин с нетно тегло 1,87 грама със съдържание на активен, наркотично действащ компонент амфетамин 10,3% на стойност 56,10 лева и от тях по същото време и място разпространил на И.С.И.от гр. *** високорисково наркотично вещество – амфетамин с нетно тегло 1,87 грама със съдържание на активен, наркотично действащ компонент амфетамин 10,3% на стойност 56,10, лева, поради което и на основание чл. 354а, ал.1, предл.4 и предл.5  от НК във вр. с чл.55 ал.1, т.1 от НК му определя наказание лишаване от свобода в размер на една година, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим.

На 26.09.2017г. в гр. *** без надлежно разрешително е държал високорисково наркотично вещество – херба канабис индика сатива – марихуана с нетно тегло 0,24 грама със съдържание на активен, наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол 2,86% на стойност 1,44 лева, поради което и на основание чл. 354а, ал.3, т.1 от НК във вр. с чл.55 ал.1, т.1 от НК му определя наказание лишаване от свобода в размер на три месеца, което наказание да изтърпи при първоначален общ режим.

На основание чл. 23 ал.1 от НК определя да изтърпи по-тежкото от двете наказания, а именно наказанието лишаване от свобода за срок от една година, което да бъде изтърпяно при първоначален общ режим.

На основание чл.55, ал.3 от НК на подсъдимия Д.П.П. не се налага по-лекото наказание „глоба”, предвидено наред с наказанието „лишаване от свобода”.

ПРИСПАДА, на основание чл.59 ал.1 от НК, при изпълнение на наказанието „лишаване от свобода“, времето през което подс. Д.П.П. е бил задържан, считано от 26.09.2017г.  до привеждане в изпълнение на наложеното по настоящото производство наказание.

ОСЪЖДА на основание чл. 189 ал.3 от НПК подсъдимия Д.П.П. да заплати по сметка на ОД на МВР-*** сторените по делото разноски в размер на 150,87 лева.

Веществените доказателства:   1 брой метална жълта мелничка, мобилен телефон марка „Нокия”, модел „RM-970 с ИМЕЙ ***, ведно с прилежаща батерия и СИМ карта на „Теленор”,   да се върнат на подсъдимия Д.П.П..

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД №71/2018г.  по  описа  на  Окръжен  съд – гр.***.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на съда е окончателно.

 

                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

Заседанието приключи в 09:50 часа.
Протоколът е изготвен в съдебно заседание.

 

СЕКРЕТАР:                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: