П Р И С Ъ Д А

  3

град ***, 15.02.2018г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

***ки окръжен съд, наказателна колегия, в публично съдебно заседание

 на петнадесети февруари, две хиляди и осемнадесета година, в състав:

Председател: Калиптен Алид,

Съдебни заседатели: Й.Й. и Д.С.,

при участието на прокурор Д.Д. и съдебен секретар Анжела Никова,

 разгледа н.о.х.д.№ 405 по описа на ДОС за 2017г., като

 

ПРИСЪДИ:

 

          Признава подсъдимия Б.И.О. - роден на ***г***, български гражданин, с начално образование, неженен, тракторист, осъждан, ЕГН **********

 

за виновен в това, че:

 

На 01.05.2016г. по път III – 7106, на около 1 км след с.***, общ.***ка, в посока град ***, обл.*** при управление на моторно превозно средство - лек автомобил  «Опел Астра», с рег.№ ***и без да има необходимата правоспособност, нарушил правилата за движение по пътищата – по чл.42, ал.1, т.2 от ЗДв.П и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на Е.Й.А., ЕГН **********, изразяваща се в счупване на дясна бедрена кост, довело до затруднение на десен долен крайник за период от около 5-6 месеца и смъртта на А.П.И., ЕГН **********, като е избягал от местопроизшествието и е управлявал, без да има необходимата правоспособност, поради което на основание чл.343, ал.4 от НК във вр. с чл.343, ал.3, б.»б» във вр. ал.1 от НК във вр. с  чл.342, ал.1 от НК и чл.54, ал.1 от НК му налага наказание «лишаване от свобода» за срок от 6/шест/ години.

На основание чл.58а, ал.1 от НК намалява наложеното наказание с една трета, като подсъдимият Б.И.О. следва да изтърпи наказание «лишаване от свобода» за срок от 4/четири/ години, при първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

Оправдава подсъдимия Б.И.О. по първоначално повдигнатото обвинение в частта относно допуснатите нарушения по закона за движение по пътищата, съответно: по чл.21, ал.1 от ЗДв.П, по чл.41, ал.2 от ЗДв.П, по чл.42, ал.2, т.т.1 и 3 от ЗДв.П, по чл.123, ал.1, т.2, б.»б» от Здв.П и по чл.150 от ЗДв.П.

На основание чл.111, ал.1 от НПК лек автомобил марка „БМВ 530 Д”, с рег.№ ***, оставен на съхранение в гаража на ОД на МВР – ***, след влизане в сила на настоящия съдебен акт, да се върне на собственика му - Е.Л.Р., ЕГН ********** или упълномощено от него лице.

На основание чл.111, ал.1 от НПК лек автомобил марка «Опел Астра» с рег.№ СС 2660 АМ, оставен на съхранение в гаража на ОД на МВР – ***, след влизане в сила на настоящия съдебен акт, да се върне на собственика му – «***»ЕООД, БУЛСТАТ *** или упълномощено от него лице.

На основание чл.189, ал.3 от НПК осъжда подсъдимия Б.И.О. да заплати сторените по делото разноски в размер на 1936.01 лева по сметка на ОД на МВР – ***.

Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд - Варна в 15-дневен срок от днес.

 

            Председател:                        Съдебни заседатели: 1/                          2/