О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                        №186

  

                                  гр.Добрич     03.04.2018 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На трети април                                                   2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА                                  

                                                    ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно частно гражданско дело №144 по описа за 2018 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Подадено е възражение по чл.423 ал.1 т.1 и т.4 от ГПК от Х.Х.Х. с ЕГН ********** *** срещу заповед за изпълнение на парично задължение по чл.410 от ГПК №904/30.05.2017 г.,издадена по ч.гр.д.№1730/2017 г. на Добричкия районен съд.Настоява се за приемане на възражението от въззивния съд по причина,че заповедта за изпълнение не е била връчена надлежно на длъжника,респ. евентуално поради това,че длъжникът не е могъл да подаде своевременно възражението си пред заповедния съд поради особени непредвидени обстоятелства,които не е могъл да преодолее.

Като постави на разглеждане депозираното възражение,Добричкият окръжен съд констатира следното:

Първоинстанционният заповеден съд /ДРС/ не е изпълнил в цялост задълженията си по администриране на възражението.Събрал е от подателя Х. Х.Х. дължимата по възражението държавна такса в размер на 25 лв по сметка на ДОС съгласно чл.16 от Тарифата за ДТКССГПК,в сила от 01.03.2008 г.Не е констатирал обаче нередовността на възражението,изразяваща се в подаването му чрез лице без надлежно удостоверена представителна власт.Възражението е подадено чрез адв.Г.Т. от ДАК при липса на приложено към него пълномощно.Приложеното на лист 20 от ч.гр.д.№1730/2017 г. на ДРС пълномощно удостоверява пълномощия на адвоката спрямо длъжника Х. единствено за запознаване и снабдяване с документи по цитираното дело,но не и за процесуално представителство в производството по подаване на възражение по чл.423 от ГПК пред въззивния съд.Не са връчени и преписи от възражението и приложенията към него на другата страна /заявителя в заповедното производство „В и К Добрич” АД/ с право на писмен отговор.Горното налага производството по настоящото дело да бъде прекратено и делото да бъде върнато на районния съд за отстраняване посочената нередовност на възражението /задължаване подателя на възражението Х. да депозира доказателства за представителната власт на адв.Г.Т. в производството пред ДОС,вкл. към датата на подаване на възражението,или за писмено потвърждаване от подателя Х. на извършените от негово име действия по подаване на възражението от лице без представителна власт/ и администриране на възражението чрез връчване преписи от същото и приложенията към него на заявителя „***” АД-гр.Добрич с право на отговор в едноседмичен срок от получаването им.

Определението е необжалваемо,тъй като не прегражда развитието на производството по възражението.След успешно изпълнение указанията на въззивния съд в настоящото определение възражението следва да бъде изпратено отново на ДОС за разглеждането му.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                       О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.ч.гр.д.№144/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд и

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за администриране на възражението съгласно указанията в мотивната част на настоящото определение.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                           2.