О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              № 241

                                             гр. Добрич, 26.04.2018г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                    гражданско отделение

На двадесет и шести април                                  година 2018

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ДИАНА ДЯКОВА

                                                             ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                                                         

 

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

частно гражданско дело           номер 149       по описа за 2018 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.122 от ГПК и има за предмет разрешаването на спор за подсъдност между Районен съд - Добрич и Районен съд –Г.О.относно това кой е компетентният съд по предявения от Н.К.С. ***, срещу Г.К.С. ***, иск за прекратяване с развод на гражданския брак между страните и за предоставяне родителските права по отношение малолетното им дете С.Г.К. за упражняване на майката с определяне режим на лични отношения на детето с бащата, и за осъждане на последния за издръжка в полза на детето.

След като се запозна със спора, окръжният съд намира за установено следното:

Исковата молба на Н.К.С., с която са предявени искът за прекратяване на брака й с ответника и посочените по-горе небрачни искове, е депозирана с вх.№14509/15.12.2017г. в Районен съд – Г.О.и по нея е образувано гр.д.№2669/2017г. по описа на същия съд. В срока по чл.131 от ГПК ответникът Г.К.С. възразил по чл.119 ал.3 във вр. с чл.105 от ГПК за това, че делото не е предявено в районния съд по неговия постоянен адрес,***.

С определение №273/26.01.2018г. Районен съд – Г.О.намерил възражението за основателно, прекратил производството пред себе си и изпратил делото за разглеждане на Районен съд – Добрич.

След постановяване на определението по чл.118 ал.2 от ГПК в Районен съд – Г.О.постъпила молба с вх.№1451/02.02.2018г., с която ищцата Н.К.С. заявила, че оттегля предявения от нея иск за прекратяване на гражданския й брак с ответника.

Определението по чл.118 ал.2 от ГПК не е обжалвано. След влизането му в сила делото е изпратено и е образувано гр.д.№815/2018г. на Районен съд – Добрич.

С определение №601/23.03.2018г. Добричкият районен съд е приел, че спорът не му е подсъден. Прието е по аргумент от чл.249 от ГПК, че Горнооряховският районен съд е следвало да обезсили определението си за изпращане на делото по подсъдност, да прекрати производството по оттегления брачен иск и да продължи разглеждането по небрачните искове, за които, съобразно чл.127 ал.2 от СК е местно компетентен.

Преди всичко следва да се има предвид, че разпоредбата на чл.249 от ГПК не може да се тълкува разширително и е неприложима в хипотезата на чл.118 ал.2 от ГПК, в която съдебно предявеният спор не бива приключен, не получава разрешение, а само бива пренасян за разглеждане от първоначално сезирания в действително компететния съд. Основателното възражение на ответника по чл.119 ал.3 от ГПК автоматично погасява компетентността на първоначално сезирания съд по предявения иск във всякакъв аспект – както да го разгледа, така и да прекрати производството по него на каквото и да било основание, в т.ч. поради оттеглянето му от ищеца.

Ето защо, след като ответникът с основание е възразил за местна неподсъдност на брачния иск, Районен съд – Г.О.не би могъл да се произнесе по заявеното от ищцата оттегляне на този иск, независимо дали оттеглянето е извършено преди или след определението по чл.118 ал.2 от ГПК, което постановилият го съд не би могъл сам да обезсили при никакви условия.

С оглед основателното възражение на ответника по чл.119  ал.3 от ГПК, компетентен по брачния иск е Добричкият районен съд, който следва да се произнесе при съобразяване на всички новонастъпили обстоятелства, вкл. заявеното от ищцата оттегляне на този иск.

Оттеглянето на иска десезира съда - ако оттеглянето съответства на изискванията на чл.232 от ГПК. Преценката за спазване на предпоставките за оттегляне се извършва от съда, който, ако те са налице, постановява определение за прекратяване на делото по оттегления иск. До извършване на тази преценка  и произнасянето на съда по заявеното от ищцата оттегляне липсва яснота относно броя и вида на исковете, с които съдът е надлежно сезиран.

Ето защо на този етап от производството не може да се отговори кой съд е компетентен да се произнесе по небрачните искове, като отговорът на този въпрос е поставен в зависимост от произнасянето по молбата на ищцата за оттегляне на брачния иск.

С оглед изложеното, окръжният съд

         О П Р Е Д Е Л И :

КОМПЕТЕНТЕН е Районен съд – Добрич да продължи съдопроизводствените действия по гр.д.№815/2018г. по описа на същия в частта по предявения от Н.К.С. ***, срещу Г.К.С. ***, иск за прекратяване с развод на сключения между тях граждански брак.

След произнасяне по молбата на ищцата Н.К.С. за оттегляне на брачния иск /и влизане в сила на определението/ делото да се върне на окръжния съд за произнасяне по спора по чл.122 от ГПК в частта по небрачните искове за родителските права по отношение малолетното дете на страните С.Г.К., режима на лични отношения на детето с бащата, и за осъждане на последния за издръжка в полза на детето.

       Определението не подлежи на обжалване.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                  2.