О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 242              , гр. Добрич, 27.04.2018г.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

            ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на двадесет и седми април две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ : ДИАНА ДАКОВА

                                                                     ЧЛЕНОВЕ : ГАЛИНАЖЕЧЕВА

                                                                                            ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

            Разгледа докладваното от съдия Елица Стоянова в. ч. гр. д. № 187 по описа за 2018 г. по описа на ДОС и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

            Настоящото произнасяне е по реда на чл. 23 ал. 3 от ГПК, по определение № 243/ 19.04.2018 г., постановено по гр. д. № 455/ 2017 г. по описа на Районен съд гр. Б., с което делото е било изпратено на Окръжен съд гр. Добрич за определяне на друг, равен по степен съд от съдебния район на ДОС, който да разгледа производството.

            Видно от приложените доказателства, гр. д. № 455/ 2017 г. по описа на РС гр. Б. е било образувано по предявени от Г.Б.Д., с ЕГН **********, и Я.Й.Д., с ЕГН **********,***, чрез процесуалния им представител, против Н.С.Ф. ***, с ЕГН **********, иск за правно основание чл. 108 от ЗС, за признаване на установено в отношенията между страните, че ищците притежават право на собственост върху 129 кв. м. в идеални части от поземлен имот – дворно място с идентификатор ***по кад. карта на с. С., общ. Б., цялото с площ от 339 кв. м., и къща с площ от 44 кв. м. с идентификатор ***и за осъждане ответника да предаде владението върху тях.

На ответника и на основание чл. 47 от ГПК е бил назначен особен представител – адв. К.И., съпруга на съдия от РС гр. Б.. Същият е изпратил отговор по реда на чл. 131 от ГПК и е участвал в редовно проведеното съдебно заседание по делото.

Това обстоятелство е довело до поредица от отводи от съдиите от този съд, дори и от тези, по отношение на които не е налице основанието по чл. 22 ал. 1 т. 2 от ГПК. Въззивният съд отбелязва това за яснота, независимо, че няма правомощия да проконтролира направения от първоинстанционния съд отвод, доколкото неоснователните отводи граничат с отказ от правосъдие.

 С определение № 243/ 19.04.2018 г. по същото делото е било изпратено на ДОС поради отвод на всички съдии от БРС и невъзможност да бъде разгледано там. 

            При тези съображения Окръжният съд намира, че следва да определи Районен съд гр. Каварна, който да разгледа производството.

            Водим от горното и на основание чл. 23 ал. 3 от ГПК Добричкият окръжен съд

О П Р Е Д Е Л И :

 

            ИЗПРАЩА ЗА РАЗГЛЕЖДАНЕ в Районен съд гр. Каварна делото, образувано по искова молба, с рег. № 2781/31.07. 2017 г. на РС гр. Б., подадена от   Г.Б.Д., с ЕГН **********, и Я.Й.Д., с ЕГН **********,***, чрез процесуалния им представител, против Н.С.Ф. ***, с ЕГН **********.

            Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

           

            ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                   ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

                                                                                                                      2.