О   П   Р   Е   Д   Е   Л   Е   Н   И   Е

                                                        №172

                                    Гр.ДОБРИЧ 03.04.2018г.

                                    В  ИМЕТО НА НАРОДА

 

 

  ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на ТРЕТИ АПРИЛ 2018г.в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: А.ПАНАЙОТОВА                   ЧЛЕНОВЕ: Т.СТОЕВА                     

                                                                                           ЕВА ИВАНОВА

 

  Като разгледа докладваното от съдия-докладчика Ева Иванова вз.т.д.№ 91/2018г. по описа на ДОС и  за да се  произнесе взе предвид следното:

 

 

  Производството по делото е образувано по подадена от ЕООД„ ***“,ЕИК ***,гр.Варна,въззивна жалба срещу постановеното по гр.д.№ 3278/2016г.по описа на Добрички районен съд Решение № 41/12.01.2018г.,с която решението се обжалва изцяло,както в отхвърлителната,така и в осъдителната част,с искане за отмяната му.

  Добричкият окръжен съд,като взе предвид постъпилата  жалба,намира,че същата не подлежи на разглеждане по същество в производството по настоящото дело,тъй като по отношение на нея не е спазена предвидената в чл.262 от ГПК процедура за администрирането й.

  Жалбата не отговаря на изискването и на чл.261,т.4 от ГПК,доколкото внесената по нея държавна такса не е дължимата такава.Внесената   държавна такса е дължимата такава за сумите,които въззивникът е осъден да заплати с обжалвания съдебен акт.Относно решението,в частта му,с която е отхвърлен предявения от ЕООД„ ***“,ЕИК ***,гр.Варна,иск с цена 13068 лв.,не е внесена държавна такса за въззивно обжалване.Дължимата такава по  чл.18,ал.1,предл.1 от Тарифата за държавните такси,които се събират от съдилищата по ГПК,възлиза на 50 на сто от таксата за първоинстанционното производство,върху обжалваемия интерес,или на сумата от 261.36 лв.

  На основание чл.262,ал.1 от ГПК ДРС следва да укаже на жалбоподателя в едноседмичен срок да отстрани констатираните в настоящия съдебен акт нередовности на жалбата си,с указание,че в противен случай и на осн. чл.262,ал.2,т.2 от ГПК същата подлежи на връщане като нередовна.В случай,че нередовностите бъдат отстранени в срок,делото следва да се изпрати повторно на ДОС за произнасяне по жалбата.

  Воден от гореизложените съображения,Добричкият окръжен съд     

                         

                                 О   П   Р   Е   Д   Е   Л    И :

 

  ПРЕКРАТЯВА производството по вз.т.д.№ 91/2018г.по описа на ДОС и ВРЪЩА делото на Районен съд,гр.Добрич за администриране на подадената въззивна жалба срещу постановеното по гр.д.№ 3278/2016г.решение съобразно дадените в настоящия съдебен акт указания.

  ОПРЕДЕЛЕНИЕТО не подлежи на обжалване.

 

                                                                      

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ: 1.                 2.