О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 280      , гр. Добрич, 15.05.2018 г.

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на петнадесети май две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ : ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

Разгледа докладваното от съдия Елица Стоянова гр. д. № 62 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

            Съдебното производство е образувано по искова молба, вх. № 1042/ 13.02.2018 г., подадена от С.Т.Д. ***, чрез процесуалния му представител, с която е предявил претенция против „***“ ЕООД със седалище и адрес на управление гр. Добрич, ул. „***“ № 2 вх. А ап. 9, с ЕИК ***, за осъждането му за предаде владение върху реална част от недвижим имот- поземлен имот с идентификатор ***по к ад. карта на гр. Балчик, с площ от 972 кв. м., очертана с червено по приложената към исковата молба скица.

            С разпореждане № 167/ 14.02.2018 г. съдът е оставил исковата молба без движение, като е указал на ищеца да уточни цената на иска и внесе необходимата държавна такса, изчислена по правилото на чл. 71 ал. 2 от ГПК и да впише исковата молба.

            С молба, рег. № 1607/ 08.03.2018 г., ищецът е посочил цена на своя иск, която неправилно е посочил, че представлява 1/ 4 от данъчната оценка на имота. По искове за собственост и други вещни права върху недвижим имот и в съгласие с чл. 69 ал.1 т. 2 от ГПК размерът на цената иска е в размер на данъчната оценка на имота, в случая – 4 706 лв., а държавната такса се изчислява върху 1/ 4 от цената на иска. При всички положения обаче цената на иска на защитаваното право е в размер под 50 000 лв. Съгласно чл. 104 т. 3 от ГПК, на Окръжния съд като първа инстанция са подсъдни исковете за собственост и други вещни права върху имот с цена на иска над 50 000 лв. Това означава, че с оглед цената на иска производството е родово подсъдно на Районен съд като първа инстанция. Това означава, че настоящото производство следва да бъде прекратено и следва да бъде изпратено по компетентност на местно подсъдния РС гр. Балчик.

            Водим от горното и на основание чл. 118 ал. 2, вр. ал. 1 от ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О П Р Е Д Е Л И :

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 62/ 2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд и ИЗПРАЩА делото по компетентност на РС гр. Балчик.

            Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от връчването му на страната пред Апелативен съд гр. Варна.

 

                                                                      ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: