О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е   

 

                               262              ,4.05.2018 година, град Добрич

                                    

          ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД,гражданско отделение

  На четвърти май две хиляди и осемнадесета година

  В закрито заседание в следния състав :

 

                                        Председател  : ДИАНА ДЯКОВА

Членове : ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА           

                                                                ЖЕЧКА МАРГЕНОВА  

 

като разгледа докладваното от съдията Десислава Николова въззивно граж-данско дело номер 148 по описа за 2018 година, намира следното :

 

 

                   При проверката по член 267,ал.1 от ГПК въззивният съд нами-ра, че въззивна жалба с вх.№ 469/13.02.2018 г. ( по регистратурата на КРС) на адвокат Е.Р. , пълномощник на А.Т.А. *** е насочена срещу решение № 7 /19.01.2018 г. на Кавар-ненския районен съд по гр.д.№ 306/2012 г. по извършване на делбата на общо шест имота в село Твърдица и в частта на уважения срещу него иск по сметки, заявен от съделителката Я.Т.Р. , за вземания от получени доходи от четири делбени имоти ( ниви ) съразмерни на дяловете й в тях.

         Първоинстанционният съд е изпратил жалбата и отговора на съдели-телката Я.Р. ( ищец по иска по сметки ) без да е извършил дължи-мата проверка за редовност съгласно член 262 във връзка с член 261,т.4 от ГПК и изпращане на преписи от нея ( при условие, че я приема ) на всички легитимирани лица на противната страна съобразно член 263,ал.3,изр.2 от ГПК.

         Съделителят А. не е съгласен освен с осъждането си по иска по сметки и с начина на извършването на делбата - чрез разпределяне на реални части от делбените имоти в дялове на отделните съделители, вмес-то в общи дялове на „ ответниците по делото ” ( явно при групиране с ог-лед нежеланието им за раздробяване ) . При това положение съделителят е дължал като условие за редовност на жалбата срещу извършване на делба-та да приложи документ за внесена държавна такса . Тя се изчислява съоб-разно член 18,ал.1 във връзка с член 8 от ТДТССГПК и се равнява на 5 655,66 лева ( или ½ . 11 311,33 лева - държавната такса, за която е осъден по реда на член 355 от ГПК ). Съделителят А. е дължал като усло-вие за редовност на жалбата срещу произнасянето по иска по сметки да приложи документ за внесена държавна такса от 422,63 лева ( вместо вне-сените само 25 лева ) ,т.е. още 397,63 лева . Указания за внасянето на ДТ в дължимия размер по реда на член 262,ал.1 от ГПК съдът не е дал. Ако ука-занието за поправяне на жалбата срещу решението по извършване на дел-бата бъде изпълнено, съдът дължи да изпрати преписи от нея на всички ос-нали ( общо пет на брой ) съделители ( без Я.Р. ) . Освен това след-ва да се извърши правилно комплектоване на делото . Четири от одобрени-те проекти за изменение на КК, не се намират на мястото си . Подредени са  след приложеното гр.д.№ 662/2010 г. на КРС.  Горното налага прекратява-не на делото с необжалваемо определение и връщането му на първоинстан-ционния съд за надлежно администриране на жалбата и подреждане на съдебните книжа .

         Воден от горните съображения, ВЪЗЗИВНИЯТ СЪД

 

                                               О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И   :

         ПРЕКРАТЯВА производството по делото и ВРЪЩА същото на първоинстанционния съд – Каварненския районен съд - за администриране на жалбата и изпълнение на указанията, дадени в съобразителната част на определението .

         ОПРЕДЕЛЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ .

 

 

                   ПРЕДСЕДАТЕЛ :                            ЧЛЕНОВЕ : 1.

 

 

                                                                                                   2.