ОПРЕДЕЛЕНИЕ№283

гр.Добрич, 16.05.2018г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, ГРАЖДАНСКА КОЛЕГИЯ в закрито заседание на шестнадесети май  през 2018г. в състав:

 

       ПРЕДСЕДАТЕЛ:ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                                          ЧЛЕНОВЕ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                                               ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

при секретаря ………………………….. в присъствието на прокурора………………………, като разгледа докладваното от съдия Ж.МАРГЕНОВА В.гр.дело №208 по описа за 2018г., и за да се произнесе, взе предвид следното: 

 Подадена е въззивна жалба вх.№1065/16.01.2018Г. ОТ И.А.Х. с ЕГН ********** ***, чрез адв.Д.А., срещу решение №1212/28.12.2017г. по гр.д.№2224/2017г. на ДРС.

Жалбата не отговаря на изискванията на чл.261 т.4 от ГПК- липсва приложен документ за внесена държавна такса от 50 на сто от таксата дължима за първоинстанционното производство, върху обжалваемия интерес чл.18, ал.1 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК/. Съгласно чл.262, ал.1 от ГПК проверката дали жалбата отговаря на изискванията на чл.262, т.4 от ГПК се извършва от първоинстанционния съд. Данните по делото сочат на предприети от районния съд действия по проверка и отстраняване на нередовностите във връзка с внасянето на дължимата държавна такса, които обаче не са финализирани със събиране на дължимата държавна такса чрез внасянето и от жалбоподателя в указания срок, или с връщане на въззивната жалба в хипотезата на липса на изпълнение от страна на жалбоподателя на указанията по внасяне на дължимата държавна такса, какъвто е настоящия случай. Данните по делото сочат разпореждането на районния съд от 27.03.2018г. за внасяне на държавна такса от 25лева в седмичен срок от получаване на съобщението, при предупреждение за последиците на чл.262, ал.2, т.2 от ГПК, да е връчено на процесуалния представител на жалбоподателя на 05.04.2018г. и да не са налице предприети действия по внасяне на държавната такса.

По тези съображения следва настоящото производство да бъде прекратено, жалбата да се изпрати на съда, постановил обжалваното решение, в случая Добричкия  районен съд, който да извърши преценка за наличие на предпоставките по чл.262, ал.2, т.2 от ГПК и връщане на въззивната жалба или да предприеме действията по събиране на дължимата държавна такса за въззивно обжалване и след събирането и незабавно да изпрати жалбата на окръжния съд за произнасяне по нея.

С гореизложеното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРЕКРАТЯВА  производството по в.гр.д.№208/2018г. по описа на ДОС и

ИЗПРАЩА на Добрички районен съд за изпълнение задълженията му по чл.262 от ГПК, като  извърши преценка за наличие на предпоставките по чл.262, ал.2, т.2 от ГПК и връщане на въззивната жалба, или да предприеме действията по събиране на дължимата държавна такса за въззивно обжалване и след събирането и незабавно да изпрати жалбата на окръжния съд за произнасяне по нея.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                    ЧЛЕНОВЕ:1.                         2.