П  Р  И  С  Ъ  Д  А

№ 6

град ***, 18.05.2018 година

 

 

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

***кият окръжен съд, наказателен състав, в публично съдебно заседание на осемнадесети май, през две хиляди и осемнадесета година,

в състав :

Председател :  Петър Петков Монев,

Съдебни заседатели : М.К. и И.Г.,

при участието на прокурор Д.Д. и съдебен секретар Павлина Пенева, разгледа докладваното от съдия Монев н.о.х.дело №158

по описа на ДОС за 2018г., като

 

 

 

ПРИСЪДИ:

ПРИЗНАВА  подсъдимият  

 

С.Д.Д. - роден на ***г***, българин, български гражданин, с основно образование, безработен, несемеен, неосъждан,  с ЕГН **********,

 

за виновен в това, че:

 

 На 01.07.2017г. по главен път ІІ-29, гр.***-гр.В., на около три километра след местността „Пети километър” при управление на МПС – лек автомобил „БМВ 730Д” с рег. №****,  е нарушил правилата за движение, регламентирани в Закона за движение по пътищата, а именно:

чл.20 ал.1 от ЗДвП – „Водачите са длъжни да контролират непрекъснато пътните превозни средства, които управляват“;

чл.20 ал.2 от ЗДвПВодачите на пътни превозни средства са длъжни при избиране на скоростта на движение да се съобразяват с атмосферните условия, с релефа на местността, със състоянието на пътя и на превозното средство, с превозвания товар, с характера и интензивността на движението, с конкретните условия на видимост, за да бъдат в състояние да спрат при всяко видимо препятствие. Водачите са длъжни да намалят скоростта и в случай на необходимост да спрат, когато възникне опасност за движениетои

 

 

 

 

чл.21 ал.І от ЗДвП – „При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава скорост за категория „В” извън населено място 90 км/ч“, в резултат на което, по непредпазливост, причинил смъртта на Х.Ц.М., с ЕГН **********, поради което и

на основание чл.343 ал.І б.”в” във вр. с чл.342 ал.І от НК и чл.58а ал.І във вр. с чл.54 ал.І от НК му НАЛАГА наказание  „лишаване от свобода“ за срок от 2/две/ години, изтърпяването на което, на основание чл.66 ал.І от НК се отлага с изпитателен срок от 4/четири/ години.

Възпитателната работа по отношение на подс. С.Д.Д., на основание чл.67 ал.ІІ от НК се възлага на районен инспектор от І-во РУ при ОД на МВР-гр.***, по местоживеене на подсъдимия.

ЛИШАВА    подс.С.Д.Д., с ЕГН **********, на основание чл.343г във вр. с чл. 37 ал.І т.7 от НК от  право да  управлява  МПС за срок от 2/две/ години и 6/шест/ месеца.

 

 ВЕЩЕСТВЕНО ДОКАЗАТЕЛСТВО:

- Лек автомобил марка „БМВ”, модел „730Д” с рег. №****, намиращ се на съхранение на служебен паркинг на ОД на МВР-гр.***, да се върне на собственика му или на упълномощено от него лице след влизане на присъдата в сила.

 

ОСЪЖДА, на основание чл.189 ал.ІІІ от НПК подс.С.Д.Д., с ЕГН **********, да заплати сторените по делото разноски в размер на 1431.08 лева по сметка на ОД на МВР-гр.***, представляващи възнаграждения на вещи лица по ДП №167/2017г. по описа на ІІ-ро РУ при ОД на МВР-гр.***.

 

ПРИСЪДАТА подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд -гр.В. в петнадесетдневен срок, считано от днес.

 

 

 

                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                               СЪД.  ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.      

 

 

                                                                    2.                  

О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

№ ………

град ***, 18.05.2018 година

 

 

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

***кият окръжен съд, наказателен състав, в публично съдебно заседание на осемнадесети май, през две хиляди и осемнадесета година,в състав:

Председател:  Петър Петков Монев,

Съдебни заседатели: М.К. и И.Г.,

при участието на прокурор Д.Д. и съдебен секретар Павлина Пенева, разгледа докладваното от съдията н.о.х.дело №158 по описа на ДОС за 2018 година.

 

 

 

Съдът, на основание чл.309 ал.І във връзка с чл.57 от НПК служебно и сам се занима с мярката за неотклонение на подсъдимия и като взе предвид степента на обществена опасност на конкретно извършеното от него деяние, данните за личността му и вероятността за неговото отклонение

 

 

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

 

ПОТВЪРЖДАВА наложената спрямо подсъдимият С.Д.Д. - роден на ***г***, българин, български гражданин, с основно образование, безработен, несемеен,  неосъждан,  с ЕГН **********, мярка за неотклонение “Подписка", по настоящото дело, до влизане на присъдата в сила.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО  не подлежи на обжалване или протест.

 

                                                                    

 

 

                                                         

                                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ :

 

 

 

                                                       СЪД.  ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.

 

 

                                                                                                 2.