П Р О Т О К О Л

гр. Добрич, 04.05.2018 г.

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, търговско отделение, в публично съдебно заседание на четвърти май, две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: ТЕМЕНУГА СТОЕВА

 

         При участието на секретар Нели Бъчварова, сложи за разглеждане търговско дело № 4 по описа на 2018 година, докладвано от Председателя.

         На именното повикване в 09:00 часа, се явиха:

ИЩЕЦЪТ „***” ЕООД гр. Добрич, редовно призован, представлява се от адв. К.Д., редовно упълномощена по делото от днес.

ОТВЕТНИКЪТ „***“ ЕООД, гр. Варна, нередовно призован, представлява се от  адв. ***, редовно упълномощен по делото.

Адв. ***: Без възражение по нередовното призоваване.

    ПО ХОДА НА ДЕЛОТО

         АДВ. Д.: Да се даде ход на делото.

         АДВ. ***: Да се даде ход на делото.

          СЪДЪТ, с оглед липсата на процесуални пречки за разглеждане на делото

                                 О П Р Е Д Е Л И :

                           ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

АДВ. Д.: Заявявам, че правя отказ от иска за горницата над 110 000 лв., а именно 89 668 лв.

Предвид направения отказ от иска, СЪДЪТ

                                      ОПРЕДЕЛИ:

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д. № 4/2018 г. по описа на ДОС за сумата от 89 668 лв.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване в едноседмичен срок от днес с частна жалба пред Апелативен съд гр.Варна.

АДВ. Д.: Представили сме спогодба, която моля да одобрите.

АДВ. ***: Представили сме спогодба, която моля да одобрите, а именно:

***” ЕООД с ЕИК***, седалище и адрес на управление: град Добрич, „***“ №2, вх.А,ет.З,ап.5, представлявано от управителя Л.К.Г., наричан за краткост КРЕДИТОР №1

 „***“ ЕООД с ЕИК ***, седалище и адрес на  управление:         град Варна, ж.к. „***“, база на „***“ АД, представлявано от управителя Д.Г.Ц. ,наричан за краткост ДЛЪЖНИК

 “***” ЕООД с ЕИК ***, седалище и адрес на управление: град Добрич, ул. “***” №2, вх. А , ет.З, ап.5, представлявано от управителя Александър Борисов Родинов, наричан за краткост КРЕДИТОР 2,

СЕ СКЛЮЧИ НАСТОЯЩОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЛЕДНОТО:

1.ПРЕДМЕТ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО.

Чл.1. Настоящото споразумение има за обхват следните съдебни и изпълнителни производства между гореописаните страни:

1.1.             т.д. №4/2018г. по описа на Окръжен съд Добрич със страни:ищец - „***” и ответник - „***“ ЕООД,с правно основание чл.232 ал.2 вр.чл.79 ал.1 от ЗЗД и чл.86 от ЗЗД и цена на иска 199 668 лв.

1.2.             и.д. №68/2018г. по описа на ЧСИ ***с рег. №***на КЧСИ и район на действие Окръжен съд Варна с взискател - „***” ЕООД и длъжник - „***“ ЕООД;

1.3.             и.д. №85/2018г. по описа на ЧСИ ***с рег. №***на КЧСИ и район на действие Окръжен съд Варна с взискател - „***” ЕООД и длъжник - „***“ ЕООД;        

1.4.             ч.т.д. №326/2017г. по описа на Окръжен съд Добрич с молител - “***” ЕООД по което е издадена обезпечителна заповед от 07.12.2017г. въз основа на Определение №602/07.12.2017г. и

1.5.             и.д. №1557/2017 по описа на ЧСИ ***с рег. №*** на КЧСИ и район на действие Софийски градски съд с взискател “***” ЕООД и длъжник „***“ ЕООД

 

ІІ.ПАРАМЕТРИ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО

Чл.2. Във връзка с описаните в чл.1 производства, страните се договориха за извършването на следните действия:

2.1. В деня на подписване на настоящето споразумение, „***” ЕООД се задължава да извърши отказ от иска си срещу „***“ ЕООД по т.д. №4/2018г. по описа на Окръжен съд Добрич, за сумата от 89 668 лв. по см. на чл.233 от ГПК, като двете страни признават, че дължимата сума е в размер на 110 000 лв., за която са постигнали и споразумение за нейното изплащане. Разноските по производството, ще останат за сметка на всяка от страните така, както са ги сторили, като с оглед постигнатото споразумение СЪДЪТ ще възстанови на ищеца половината от внесената от него държавна такса.

2.2.            „***” ЕООД се задължава, в деня на подписване на настоящето споразумение, да подаде молби по и.д. №68/2018г. и и.д. №85/2018г. по описа на ЧСИ ***с рег. №***на КЧСИ, за прекратяване на изпълнителните производства спрямо длъжника „***“ ЕООД и вдигане на всички наложени запори върху сметките на длъжника, като таксите и разноските по така посочените изпълнителни дела, остават за сметка на взискателя.     

2.3.             В деня на подписване на настоящето споразумение, “***“ ЕООД се задължава, да депозира молба за вдигане на възбраната върху банковата сметка на ДЛЪЖНИКА в ЦКБ клон гр.Варна, за сумата от 110 000 лева, а след нейния превод да входира веднага молба в ЦКБ за деблокиране на всички сметки в едно с постановление на ЧСИ-***за сваляне на всички възбрани и прекратяване на изпълнителното производство по и.д. №1557/2017 г. по описа на ЧСИ ***с рег. №*** на КЧСИ. Таксите и разноските по така посоченото изпълнително дело, остават за сметка на взискателя.

2.4.             В деня на подписване на настоящото споразумение, „***“ ЕООД, се задължава да изготви, представи в банка ЦКБ на платежно нареждане за сумата от 110 000 /сто и десет хиляди/ лева в полза на „***” ЕООД по следната банкова сметка *** „СИБАНК“ ЕАД

IBAN: ***: ***,

което да предаде в банка “ЦКБ” АД и след деблокиране на сумата от 110 000 лв. да бъде преведена на „*** ЕООД.

2.5. Непосредствено след превода на сумата от 110 000 лв. двамата кредитори да представят в банка ЦКБ постановление за вдигане на наложените запори на всички сметки, както и постановление за прекратяване на изпълнителното производство.

Чл.3 С получаване на сумата по чл.2.4 от настоящето споразумение, „***” ЕООД и „***“ ЕООД заявяват, че са постигнали споразумение по спора, породил и представляващ предмета на т.д. №4/2018г., като всяка една от страните, декларира, че няма каквито и да е имуществени претенции към другата, породени от Договор за наем на автомобили от 26.01.2015г., сключен между “***” ЕООД и „***“ ЕООД, което вземане на първия е прехвърлено на „***” ЕООД - предмет на съдебното производство. С молба на страните ще сезират решаващия съд за постигнатата спогодба и ще поискат утвърждаването й от съда.

 Чл.4. С подписване на настоящето споразумение, “***“ ЕООД декларира, че се отказва от вземанията си към „***“ ЕООД, представляващи остатък по фактура №0000000682/07.09.2015г. в размер на 4 675.80 /четири хиляди шестстотин седемдесет и пет/ лева, цялата на стойност 153 175.80 лева и остатък по Договор за паричен заем от 30.06.2015г. на стойност 10 000.00 /десет хиляди/ лева.

            ІІІ.ДРУГИ УСЛОВИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО 

Чл.5.“***” ЕООД, декларира, че така описаните вземания не са предмет на договор/и за прехвърляне на вземане към датата на подписване на настоящето споразумение, като при положение, че вземанията са прехвърлени, те няма да имат действие спрямо „***“ ЕООД и същия няма да отговаря за тях към евентуалния цесионер.

Чл.6. Страните заявяват, че с оглед прекратяване действието на облигационните правоотношения в чл.З и чл.4, нямат никакви имуществени претенции една към друга породени от същите и, че така подписаното споразумение прегражда пътя за иницииране на бъдещи съдебни производства със страни - настоящите, и предмет - парично вземане, включително установяването му или неоснователно обогатяване, пропуснати ползи или вреди, породени от правоотношенията.

Чл.7. В случай, че ДЛЪЖНИКА „***” ЕООД не изплати сумата от 110 000 лева съобразно постигнатото в настоящото споразумение, начин и ред на изплащане, то същото не поражда своето действие и по отношение на останалите клаузи към него, както и по две други споразумения между страните, уреждащи доброволно други отношения между тях, като КРЕДИТОРИТЕ си запазват всички права по търговските и изпълнителни дела, както и по допуснатите в тяхна полза обезпечения на вземането им.

 

Настоящото споразумение се изготви в три еднообразни екземпляра – по един за всяка от страните и екземпляр за представяне по т. дело № 4/2018г. на Добрички окръжен съд.

 

СПОГОДИЛИ СЕ:

 

„***“ ЕООД:

 

 

 

„***“ ЕООД:

 

 

 

СЪДЪТ, като взе предвид, че постигнатата спогодба не противоречи на закона и на добрите нрави,

ОПРЕДЕЛИ: № 234

ОДОБРЯВА постигната спогодба между страните.

НА ОСНОВАНИЕ чл.78 ал.9 от ГПК на ищеца да се възстанови сумата от 3 993 лв. от  внесената държавна такса.

ПРЕКРАТЯВА производството по т.д. № 4/2018 г. по описа на ДОС.

СЪДЕБНАТА спогодба не подлежи на обжалване на основание чл.234, ал.3 от ГПК.

 

ДЕЛОТО приключи в 09.10 часа.

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен на 04.05.2018 г.

 

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                      СЕКРЕТАР: