О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

                                                              370

                                      гр. Добрич, 21.06.2018г.

 

                          В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На двадесет и първи юни                                  година 2018

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА   

                            

разгледа докладваното от съдията гражданско дело №118 по описа за 2018 година и, за да се произнесе, взе предвид следното:

        Производството е образувано по искова молба на К.И.Б. *** срещу Н.С.– подуправител и Б.В.– юрисконсулт при БНБ. Предявени са искове за осъждане на ответниците да заплатят на ищеца обезщетения за вредите, които са му причинили с противоправното си поведение, а именно - сумата 420 000 лева за материални вреди и сумата 1 000 000 лева за нематериални/емоционални вреди.

С разпореждане №281/20.03.2018г. по чл.129 ал.2 от ГПК съдът е дал указания и едноседмичен срок на ищеца за отстраняване на нередовности по исковете молба:    да посочи пълното име /собствено, бащино и фамилно/ на всеки от ответниците и техните адреси; да изложи обстоятелствата, на които се основават исковете - какви точно конкретни незаконосъобразни действия и/или бездействия са осъществили ответниците, каква е причинната връзка между тях и вредите, които ищецът твърди да е претърпял, в какво се изразяват самите вреди /какво е загубил или пропуснал да получи ищецът, остойностено на 420 000 лева, как точно негативно емоционално е бил засегнат/; да посочи дали обезщетенията се претендират от двамата ответници солидарно или да конкретизира каква част от претендираните обезщетения се търси от всеки ответник по отделно; да приложи документ за внесена по сметка на съда държавна такса в размер на 16 800 лева и в размер на 40 000 лева.

        С молба вх.№2528/19.04.2018г. ищецът поискал да бъда освободен от задължението за плащане на такси и разноски по делото и да му бъде предоставена правна помощ. С оглед приложените към молбата доказателства, съдът е счел исканията за основателни  и с определение №247/27.04.2018г. е освободил ищеца от задължението за плащане на държавни такси и разноски по делото и му е предоставил правна помощ.

В същата молба вх.№2528/19.04.2018г. ищецът е уточнил, че иска солидарното ангажиране отговорността на двамата ответници, с което съответната нередовност на исковата молба е отстранена. С оглед постановеното от съда определение по чл. от ГПК следва да се приеме още и, че исковата молба не е нередовна поради невнесена държавна такса.

Останалото посочено в молба вх.№2528/19.04.2018г. на ищеца не отстранява другите нередовности по исковата молба. Не е посочено пълното име на ответниците, а запитването в институцията, в която ищецът твърди те да са служители /иска удостоверение/, не е способ за узнаване имената им. Не са посочени адресите им. Както е отбелязано в разпореждането по чл.129 ал.2 от ГПК – призоваването по месторабота на ответника е допустимо /в някои случаи/, но то не изключва изискването на чл.127 ал.1 т.2 от ГПК и необходимостта /не само за целите на призоваването/ в исковата молба да се посочи адрес на ответника.   Продължава да е неясно какво точно са направили ответниците и как направеното от тях е причинило вредите на ищеца, защо сумата 420 000 лева - цена на иск по посочено от ищеца дело, съставлява вреда за него, каква е връзката между това дело на СРС и действията на ответниците, с какво и как ответниците са причинили на ищеца негативни емоционални преживявания.

Във връзка с предоставената му правна помощ с определение №300/22.05.2018г. на ищеца е назначен служебен адвокат Я. А. Я..

Със същото определение съдът повторно е дал указания и едноседмичен срок по чл.129 ал.2 от ГПК за отстраняване на нередовностите по исковата молба. Указани са и неблагоприятните последици при неотстраняване на нередовностите. Указанията са дадени на ищеца чрез назначения му служебен адвокат.

Препис от определението, ведно с всички книжа по делото, са връчени на служебния адвокат на ищеца на 29.05.2018г. Срокът за изпълнението им е изтекъл, но нередовностите по исковата молба не са отстранени.

С оглед изложеното и на осн.чл.129 ал.3 от ГПК, съдът

         

          О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д.№118/2018г. по описа на съда поради неотстраняване на нередовностите на исковата молба на К.И.Б. с ЕГН********** ***,  срещу Н.С.– подуправител и Б.В.– юрисконсулт при БНБ, с която са предявени искове за осъждане на ответниците да заплатят на ищеца обезщетения за вредите, които са му причинили с противоправното си поведение, а именно - сумата 420 000 лева за материални вреди и сумата 1 000 000 лева за нематериални/емоционални вреди.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в едноседмичен срок от връчването му на ищеца чрез служебния адвокат Я. А. Я..

 

       

                                              ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: