О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

             363                        20.06.2018 год.                              гр.Д.

Д.кият окръжен съд                                        гражданско отделение

На двадесети юни                                                                                 2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                                          ПРЕДСЕДАТЕЛ:          ДИАНА ДЯКОВА       

                                                          ЧЛЕНОВЕ:  ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА              

                                                                                              ЕЛИЦА С.                                                                     

като разгледа докладваното от председателя

въззивно гражданско дело         194          по описа  за          2018 год.

за да се произнесе съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по реда на глава ХХ от ГПК въз основа на жалба рег.№ 6168/26.03.2018  год.  ,подадена от  Г.П.Т., ЕГН ********** *** срещу решение № 194/06.03.2018 год. по  гр.д.№ 4744/2015 год. на  РС гр.Д.,с което е отхвърлен като неоснователен предявения от нея срещу С.А.Б., ЕГН ********** *** /заместила в хода на делото починалия А. Б. А., ЕГН ********** ***/, С.Б.С., ЕГН ********** ***, Б.М.С., ЕГН ********** ***, Й.М.Ц., ЕГН ********** ***, А.С.А., ЕГН ********** ***,  иск за  делба на недвижими имоти:1./  НИВА с площ от *дка, * категория, местност „***”, представляваща имот с № *** по плана за земеразделяне землището на с.Б., общ.Д.ка, при граници имоти: № ***, № ***, № ***, № ***, № ***, № ***, № ***и № ***;2./ДВОРНО МЯСТО с площ от *** кв.м, представляващ УПИ, парцел ***, пл.№***, кв.95 по плана на с.Б., общ.Д.ка, при граници и съседи имоти: улица, УПИ ІІІ***, УПИ ***, УПИ ***, УПИ ***и УПИ VІ*** и 3./ДВОРНО МЯСТО с площ от **** кв.м, представляващ УПИ, парцел VІ, пл.№***, кв.** по плана на с.Б., общ.Д.ка, при граници и съседи имоти: улица, УПИ ІІ***, УПИ ***, УПИ ***, УПИ *** и УПИ ******.

В съдебно заседание от 30.05.2018  год. на делото е бил даден ход по същество и делото обявено за решаване.

При извършената служебна проверка,съдът констатира следното:

С.А.Б., ЕГН ********** ***  е конституирана за участие по делото с определение от 09.02.2017 год. по гр.д.№ 04744/2015 год. на ДРС  и на основание разпоредбата на чл.227 от ГПК въз основа на постъпила  молба  рег.№ 1943/03.02.2017 год. от адв.М.В.,пълномощник на  А. Б. А. и А.С.А.,съответно баща и син на С.А.Б.. С посочената молба ,приложена на л.172 от делото,адв.М. В. е уведомила съда за настъпилата на дата 20.01.2017 год. смърт на страна по делото- А. Б. А.,приложила е удостоверение за наследниците му,в което като единствен такъв е вписана С.А.Б..Поискала е служебно да бъде издиран адрес за призоваването на наследника,тъй като доверителите й не разполагали с данни за адресната й регистрация,къде живее и работи.

В съдебно заседание от дата 16.03.2017 год.,съдът е докладвал,че по делото са постъпили (без уточнение дали са служебно изискани или представени от страна ) Експертно решение на ТЕЛК и заповед за настаняване в Дом за В.Х.с умствена изостаналост  на новоконституираната страна,съобразно които същата  страда от “Лека умствена изостаналост,органично разстройство на личността,поведенчески разстройства,възбудно агресивни прояви“. С.А.Б. е била призовавана лично за участие по делото,като в съдебни заседания в първата и въззивната инстанция се е явявала лично.

Видно от извършената служебна справка от съда  ,с решение № 50/02.11.2001 год. по гр.д.№ 343/2000 год. на ДОС, С.А.Б. е била поставена под пълно запрещение   по иск на Окръжна прокуратура.

Законът дава пълна процесуална дееспособност на дееспособните физически лица-така чл.28 ал.1 от ГПК.Лицето е дееспособно до поставянето му под запрещение.Съобразно разпоредбата на чл. 28 ал.4 от ГПК,поставените под пълно запрещение са лишени от процесуална дееспособност,те не могат да извършват лично процесуално действия по делата,а следва да бъдат представлявани от законните си представители-настойници.

Горното налага на основание чл. 253 от ГПК да бъде отменено определението за даване ход на делото по същество ,а  производството по делото да бъде прекратено и същото върнато на ДРС за администриране-съобщаване на постановеното решение на законния представител на С.А.Б. и връчване на същия препис от подадената въззивна жалба за отговор.

По изложените съображения,съдът

 

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

ОТМЕНЯ определение от 30.05.2018 год. за даване ход  по същество на делото.

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по в.гр.д.№ 194/2018 год.  и ВРЪЩА  делото на ДРС за администрирането му:съобщаване на решението и връчване на препис от въззивната жалба на законния представител на  С.А.Б., ЕГН ********** ***.

След приключване на процедурата ,изтичане на срока за обжалване на решението,респективно осъществяване на процедурата по размяна на книжа  в случай на евентуално подадена въззивна жалба от законния представител на запретеното лице, делото да бъде изпратено повторно на ДОС.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                                  ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                                         2.