О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                        № 330

  

                                  гр.Добрич     04.06.2018 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На четвърти юни                                                2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                                    

                                                   ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №211 по описа за 2018 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК.Образувано е по повод въззивна жалба на Ф.М.Х. ***,пл.***,офис ***-адв.Е.В. срещу решение №2,т.І,стр.13/02.01.2018 г. по гр.д.№436/2017 г. на Тервелския районен съд,с което е оставен без разглеждане като недопустим и е прекратено производството по делото по предявен от въззивницата срещу Е.Х.Х. *** иск за установяване по отношение на ответника,че ищцата е собственик на 1/2 ид.ч. от недвижим имот,представляващ дворно място с площ от 1 280 кв.м,съставляващо УПИ ***,кв.** по ПУП на с.Б.,общ.Тервел,ведно с построената върху него къща;отхвърлен е предявеният от въззивницата срещу А.Ю.М. *** иск по чл.108 от ЗС за установяване правото на собственост на ищцата върху 1/2 ид.ч. от описания по-горе недвижим имот и за осъждане на ответника да й предаде владението върху тази 1/2 ид.ч. от имота.

В частта си срещу цитираното решение в частта,с която е оставен без разглеждане единият от предявените искове и производството по делото по този иск е прекратено,въззивната жалба е с характер на частна жалба срещу прекратително определение.В диспозитива на първоинстанционното решение изрично е посочено,че в частта с характер на определение същото подлежи на обжалване в едноседмичен срок от съобщаването му на страните,какъвто е срокът за атакуване на определения по чл.275 ал.1 от ГПК.Ищцата по делото Ф.М.Х. е уведомена за горното определение чрез връчване на препис от решението на упълномощения й адвокат Е.В. на **.01.2018 г. /виж съобщението на лист 63 от делото на ТРС/.Преклузивният срок за обжалване на прекратителното определение,инкорпорирано в първоинстанционното решение,е изтекъл за нея на 26.01.2018 г.Жалбата срещу определението е подадена по пощата на 31.01.2018 г. съгласно клеймото върху плика на лист 8 от делото на ДОС,т.е. е просрочена.Като депозирана извън рамките на законоустановения срок въззивната жалба в частта й срещу прекратителното определение на ТРС е процесуално недопустима и следва да бъде върната на подателката й на основание чл.262 ал.2 т.1 от ГПК,респ. производството по тази част от въззивната жалба подлежи на прекратяване.

Въззивният съд следва да изчака окончателното влизане в сила на настоящото определение,респ. окончателното приключване на евентуално производство по обжалване на настоящото определение,за да добие яснота относно предмета на въззивното производство,което ще рефлектира върху предприемането на последващи процесуални действия по изправяне нередовности на исковата молба и въззивната жалба.

Водим от гореизложеното,Добричкият окръжен съд

 

                                      О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ И ВРЪЩА на подателката Ф.М.Х. с ЕГН ********** ***,пл.***,офис ***-адв.Е.В. въззивна жалба вх.№276/01.02.2018 г. по описа на Тервелския районен съд,респ. вх.№3047/15.05.2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд,в частта,в която е насочена срещу решение №2,т.І,стр.13/02.01.2018 г. по гр.д.№436/2017 г. на Тервелския районен съд в частта,с която е оставен без разглеждане като недопустим и е прекратено производството по делото по предявен от въззивницата срещу Е.Х.Х. *** иск за установяване по отношение на ответника,че ищцата е собственик на 1/2 ид.ч. от недвижим имот,представляващ дворно място с площ от 1 280 кв.м,съставляващо УПИ ***,кв.** по ПУП на с.Б.,общ.Тервел,ведно с построената върху него къща,и

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№211/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд по въззивна жалба вх.№276/01.02.2018 г. по описа на Тервелския районен съд,респ. вх.№3047/15.05.2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд,в частта й срещу посочената по-горе част от решение №2,т.І,стр.13/02.01.2018 г. по гр.д.№436/2017 г. на Тервелския районен съд,имаща характер на прекратително определение.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба в едноседмичен срок от съобщаването му на страните пред Апелативен съд-гр.Варна.

Делото да се докладва на съдия-докладчика след влизане в сила на настоящото определение.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                       ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                         2.