О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

   332                                         04.06.2018 год.                          гр.Добрич

Добричкият окръжен съд                                       гражданско отделение

На четвърти юни                                                                           2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:      ДИАНА ДЯКОВА

                                                       ЧЛЕНОВЕ:ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                                                       ЕЛИЦА СТОЯНОВА                   

Като разгледа докладваното от председателя в.гр.д.№ 229/2018 год. за да се произнесе съобрази следното:

Производството по делото е за въззивното обжалване на решение № 26/13.03.2018 год. по гр.д.№119 /2016 год. на  Районен съд-гр.Б.,с което са отхвърлени:

1./ иска по чл.26.,ал.1,пр.1 ЗЗД във вр. с чл.76 ЗН от С.Р.Х.,  ЕГН**********,*** срещу А.К.И., ЕГН **********,***; Б.К.Б.,  ЕГН**********,***; И.Р.К.,  ЕГН **********,***; Х.О.Б.,  ЕГН **********,***; Г.О.М., ЕГН **********,*** и Б.О.Б.,  ЕГН **********,*** за възстановяване запазената й част по закон, чрез намаляване завещателно разпореждане по силата на акт № 9/1986 год. до размера на запазената по закон част;

2./иска, предявен от С.Р.Х., ЕГН**********,*** срещу А.К.И., ЕГН**********,***; Б.К.Б.,  ЕГН **********,***; И.Р.К., ЕГН **********,***; Х.О.Б.,  ЕГН **********,***; Г.О.М., ЕГН **********,*** и Б.О.Б.,  ЕГН **********,*** за делба на ПИ - дворно място от 350 кв.м. по нотариален акт, а по скица с площ от 342 кв. м., находящо се в гр. Б., представляващ имот с идентификатор ***по КК на гр. Б., ведно с построените в него друг вид сграда за обитаване - едноетажна със застроена площ от 68 кв. м., с идентификатор ***и жилищна сграда - еднофамилна едноетажна със застроена площ от 55 кв. м., с идентификатор ***.;

3./иска на Н.М.И., ЕГН **********,***  против А.К.И.,  ЕГН **********,***; Б.К.Б., ЕГН **********,***; И.Р.К.,  ЕГН **********,***; Х.О.Б.,  ЕГН **********,***; Г.О.М., ЕГН **********,*** и Б.О.Б., ЕГН **********,*** за установяване,че е изключителен собственик по давност на недвижим имот, представляващ поземлен имот - дворно място от 175 кв. м в идеални части от имот от 350 кв.м., находящо се в гр. Б., представляващ имот с идентификатор ***по КК на гр. Б., ведно с построената  в него едноетажна жилищна сграда със застроена площ от 68 кв. м., с идентификатор ***

При извършената служебна проверка,съдът констатира че понастоящем не са налице условията за разглеждане на постъпилите жалби рег.№ 1332/04.04.2018 год. на  С.Р.Х.,  ЕГН**********,***  рег.№  1347/05.04.2018 год. на Н.М.И., ЕГН **********,***.

В мотивите на обжалваното решение,съдът изрично е посочил,че разглежда исковете на  главно  встъпилото лице  Н.М.И., ЕГН **********,***,предявени срещу всички страни по делото-ищцата С.Р.Х.,  ЕГН**********,*** и ответниците.Изложил е също така доводи за неоснователност на претенцията срещу С.Р.Х.,  ЕГН**********,***.В съдържанието на решението по чл.236 ал.1 т.5 от ГПК (диспозитива),съдът е пропуснал обаче да отрази формираната си воля за отхвърляне на установителната претенция  срещу първоначалната ищца.

Касае се до противоречие между мотиви и диспозитив на съдебното решение,което съставлява  очевидна фактическа грешка.Същата следва да бъде отстранена преди разглеждане на въззивните жалби и от първоинстанционния съд.

Горното налага производството по делото да бъде прекратено и същото изпратено на БРС за процедурата по чл. 247 от ГПК касателно произнасянето по иска на  главно  встъпилото лице  Н.М.И., ЕГН **********,***,предявен срещу С.Р.Х.,  ЕГН**********,***.

БРС следва да предприеме и действията ,по т.3 от  т.р.№ 3/09 от 19.07.2010 год. по т.д.№ 3/2009 год. на ВКС ,като съобразно  правилата за проверка редовността на исковата молба по чл. 127 ГПК, респ. за необходимите приложения по чл. 128 ГПК и на установения принцип на служебното начало с чл. 7 ал.1 ГПК , укаже на Н.М.И., ЕГН **********,***,че следва да впише исковата си молба,съответно последиците от  неизпълнението на изричното указание на съда .

По изложените съображения,съдът

 

Р   Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА ПРОИЗВОДСТВОТО по в.гр.д.№ 229/2018 год. и ВРЪЩА делото на БРС за предприемане на действията по чл.247 от ГПК и чл.1129 ал.4 от ГПК,след което делото да се изпрати повторно на въззивната инстанция.

Определението е окончателно.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                            ЧЛЕНОВЕ:1.

 

                                                                                               2.