О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              №372

                                             гр. Д., 22.06.2018г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Д.кият окръжен съд                                    гражданско отделение

На двадесет и втори юни                                    година 2018

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ДИАНА ДЯКОВА

                                                             ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                                                         

 

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

частно гражданско дело           номер 243       по описа за 2018 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е по чл.122 от ГПК и има за предмет разрешаването на спор за подсъдност между Районен съд - Д. и Районен съд –Г.О.относно това кой е компетентният съд по предявените от Н.К.С. ***, срещу Г.К.С. ***, искове за предоставяне родителските права по отношение малолетното дете на страните С.Г.К. за упражняване на майката с определяне режим на лични отношения на детето с бащата, и за осъждане на последния за издръжка в полза на детето.

След като се запозна със спора, окръжният съд намира за установено следното:

С вх.№14509/15.12.2017г. Н.К.С. депозирала в Районен съд – Г.О.срещу Г.К.С. искова молба, с която предявила искове за прекратяване на брака й с ответника и посочените по-горе небрачни искове. По исковата молба е образувано гр.д.№2669/2017г. по описа на същия съд. В срока по чл.131 от ГПК ответникът Г.К.С. възразил по чл.119 ал.3 във вр. с чл.105 от ГПК за това, че делото не е предявено в районния съд по неговия постоянен адрес,***.

С определение №273/26.01.2018г. Районен съд – Г.О.намерил възражението за основателно, прекратил производството пред себе си и изпратил делото за разглеждане на Районен съд – Д..

След постановяване на определението по чл.118 ал.2 от ГПК в Районен съд – Г.О.постъпила молба с вх.№1451/02.02.2018г., с която ищцата Н.К.С. заявила, че оттегля предявения от нея иск за прекратяване на гражданския й брак с ответника.

Определението по чл.118 ал.2 от ГПК не е обжалвано. След влизането му в сила делото е изпратено и е образувано гр.д.№815/2018г. на Районен съд – Д..

С определение №601/23.03.2018г. Д.кият районен съд е приел, че исковете не са му подсъдни и повдигнал спор по чл.122 от ГПК.

С определение №241/26.04.2018г. по ч.гр.д.№149/2018г. на Д.кия окръжен съд спорът е разрешен в частта по брачния иск, като е постановено, че компетентен за извършване на следващите се по него съдопроизводствени действия е Д.кия районен съд.

С определение №1043/15.05.2018г. Д.кият районен съд е прекратил производството по иска за прекратяване на брака между страните, поради оттеглянето му от ищцата. Определението е влязло в сила.

Следователно висящо е производството по небрачните искове за упражняването на родителските права по отношение детето С.Г.К., за определянето режима на лични отношения с другия родител и за издръжката и повдигнатият с определение №601/23.03.2018г. по гр.д.№815/2018г. на ДРС спор за компетентния съд, който да разгледа тези искове, следва да се разреши при съобразяване разпоредбата на чл.127 ал.2 от СК.

Съгласно посочената разпоредба спорът за родителските права, местоживеенето, личните отношения и издръжката се разглежда от районния съд по настоящия адрес на детето. Видно от справката с НБД“Население“, настоящият адрес на детето С.Г.К. *** Оряховица. Следователно спорът е подсъден на Районен съд – Горна Оряховица, поради което и окръжният съд

 

         О П Р Е Д Е Л И :

 

КОМПЕТЕНТЕН е Районен съд – Г.О.да продължи съдопроизводствените действия по предявените от Н.К.С. ***, срещу Г.К.С. ***, искове за предоставяне родителските права по отношение малолетното дете на страните С.Г.К. за упражняване на майката с определяне режим на лични отношения на детето с бащата, и за осъждане на последния за издръжка в полза на детето.

 

Делото да се изпрати на Районен съд – Горна Оряховица, а препис от настоящото определение да се изпрати на Д.кия районен съд за сведение.

       Определението не подлежи на обжалване.

 

  ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ: 1.                  2.