О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

№ 348      , гр. Добрич, 11.06.2018 г.

 

        ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на единадесети юни две хиляди и осемнадесета година, в състав:

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ: ГАЛИНА ЖЕЧЕВА  

                                                            ЧЛЕНОВЕ: ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                                                                                                                                                         ЕЛИЦА СТОЯНОВА                                                                                             

 

Разгледа докладваното от съдия Елица Стоянова в. гр. д. № 250 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

        Съдебното производство е образувано по реда на чл. 435 ал. 2 от ГПК, по жалба, именована „молба“, рег.№ 3553/ 05.06.2018 г., подадена от И.И. ***, против действията на частен съдебен изпълнител Л.Т., с район на действие ОС – гр. Добрич, насочени против налагането на запор върху банкова сметка, ***идна пенсия по изп. д. № ***.

        Окръжен съд – гр. Добрич, след извършената служебна преценка на депозираната жалба, констатира, че същата е депозирана в съществен противовес с нормата на чл. 436 от ГПК, предвид което не подлежи на разглеждане от съда, а следва да бъде изпратена на частния съдебен изпълнител за преценка на допустимостта и. Видно от входящия регистрационен индекс и дата на депозирането и, жалбата е подадена директно в Добричкия окръжен съд и липсват доказателства да е изпратена чрез частния съдебен изпълнител. При неспазване на императива на чл. 436 ал. 1 от ГПК от страна на жалбоподателя, резонно се налага извода, че не е спазено нито едно от процесуалните правила, визирани в ал. 2 и ал. 3 на чл. 436 от ГПК – частният съдебен изпълнител не е връчил жалбата на другата в изпълнителното производство страна, ерго последната е била лишена от възможността да подаде писмени възражения. В този смисъл съдебният изпълнител не би могъл да изпрати копия от изпълнителното дело на окръжния съд ведно с жалбата и възраженията по нея, както и да мотивира обжалваните действия. Най – сетне и съобразно чл. 436 ал. 4, вр. чл. 261 т. 4 от ГПК не е внесена държавна такса за образуване на съдебното производство, без да има данни дали длъжникът е освободен от внасянето на държавни такси по силата на предоставената му правна помощ, но проверка на обстоятелствата по редовността на жалбата и съгласно чл. 262 от ГПК следва да бъдат извършени от частния съдебен изпълнител.

        При това положение Добричкият окръжен съд намира, че настоящото производство следва да бъде прекратено, а жалбата, ведно с приложените по нея доказателства следва да бъдат изпратени на компетентния частен съдебен изпълнител за извършване на процесуалните действия, визирани в чл. 436 от ГПК.

        Водим от горното, Добричкият окръжен съд

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

        ПРЕКРАТЯВА в. гр. д. № 250/ 2018 г. по описа на ДОС.

        ИЗПРАЩА жалбата, именована „молба“, рег.№ 3553/ 05.06.2018 г., подадена от И.И. ***, на частен съдебен изпълнител Л.Т., с район на действие Добричкия окръжен съд за изпълнение на процесуалните действия по чл. 436 от ГПК.

        Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

 

                                                ПРЕДСЕДАТЕЛ :

 

                                                     ЧЛЕНОВЕ:

                                                                   1.

 

 

 

                                                                    2.