О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е

                       

                                                        № 357

  

                                  гр.Добрич     13.06.2018 год.      

 

                          В      И М Е Т О     Н А      Н А Р О Д А

 

Добричкият окръжен съд                                  гражданско отделение

На тринадесети юни                                          2018 год.

В закрито заседание в следния състав:

 

                                ПРЕДСЕДАТЕЛ:ДИАНА ДЯКОВА

                                ЧЛЕНОВЕ:ГАЛИНА ЖЕЧЕВА                                    

                                                    ЕЛИЦА СТОЯНОВА

 

Секретар:………………………

Прокурор:………………………

като разгледа докладваното от съдия ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

въззивно гражданско дело №258 по описа за 2018 год.,

за да се произнесе,съобрази следното:

 

Производството е по реда на глава ХХ,чл.258 и сл. от ГПК.Подадена е въззивна жалба от М.И.И. *** срещу решение №330/16.04.2018 г. по гр.д.№2879/2017 г. на Добричкия районен съд,с което е отхвърлен предявеният от въззивницата срещу „***” АД-гр.Варна отрицателен установителен иск с правно основание чл.124 ал.1 от ГПК за недължимост на сумата от 1726,40 лева,претендирана от ответното дружество по фактура №0251304261/26.01.2017 г.,начислена за потребено количество електроенергия за отчетен период  21.10.2016 г.-20.12.2016 г. за обект в  село Б.с абонатен номер 0200111278,клиентски номер 1200143866,като въззивницата е осъдена да заплати на дружеството разноски по делото в размер на 150 лева хонорар за вещо лице и 700 лева адвокатско възнаграждение.

Като постави на разглеждане депозираната въззивна жалба,Добричкият окръжен съд установи следното:

Във въззивната жалба се съдържат оплаквания от първоинстанционното решение в частта на присъдените в полза на ответното дружество съдебно-деловодни разноски при отхвърляне на иска от районния съд и в частност се изразява недоволство от присъденото адвокатско възнаграждение в размер на 700 лв,което въпреки своевременно наведеното от ищцата по делото възражение за прекомерност не било намалено до минималния размер по Наредба №1/09.07.2004 г.В частта,с която се изразява недоволство от първоинстанционното решение в частта на присъденото адвокатско възнаграждение в размер на 700 лв,въззивната жалба има характер на молба по чл.248 ал.1 от ГПК за изменение на решението в частта за разноските.Компетентен да се произнесе по тази молба е първоинстанционният съд,за изменение на чието решение се настоява.

Предвид горното настоящото въззивно производство следва да бъде прекратено и делото да се върне на Добричкия районен съд,който следва да се произнесе по молбата по чл.248 ал.1 от ГПК при преценка за нейната допустимост и основателност.След приключване на производството по чл.248 от ГПК пред първоинстанционния съд настоящата въззивна жалба срещу решението на ДРС и евентуално постъпила частна жалба срещу определение на районния съд по чл.248 ал.3 от ГПК следва да се изпратят на Добрички окръжен съд за едновременното им разглеждане.

Настоящото определение няма характер на преграждащо и е необжалваемо,тъй като след изпълнение указанията на въззивния съд и съответното произнасяне по реда на чл.248 от ГПК въззивното производство ще бъде възобновено и подадената жалба срещу решението ще бъде разгледана ведно с евентуално подадена частна жалба срещу определението по чл.248 ал.3 от ГПК.

Водим от горното,Добричкият окръжен съд

 

                                        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№258/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд.

ВРЪЩА делото на Добричкия районен съд за изпълнение на указанията,дадени в мотивите на настоящото определение,и произнасяне по молбата по чл.248 ал.1 от ГПК,инкорпорирана във въззивната жалба срещу първоинстанционното решение,след което делото ведно с въззивната жалба срещу решението на ДРС и евентуално постъпила частна жалба срещу определението по чл.248 ал.3 от ГПК да се изпратят на ДОС за едновременното им разглеждане.

Определението не подлежи на обжалване.

 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                          ЧЛЕНОВЕ:1.

 

 

                                                                                           2.