Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  № 112

         В ИМЕТО НА НАРОДА      

                 гр.Добрич 07.06.2018 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на седми юни                  

през две хиляди и осемнадесета                              година в състав:

                                                                                                                                                                                                                       

при  секретаря…................................................ и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева.......Т.д.№152

от 2018г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

     Производството е по чл.25 от ЗТР.

     Постъпила е жалба  от СНЦ“***,гр.Д.,ЕИК *** ,представлявано от К.Н.Д.,чрез адв.М.Г. от ДАК срещу Отказ №*** от 17.05.2018г. за вписване на промени по партидата на сдружението.

    Жалбата е подадена в законоустановения срок.

    Разгледана по същество,тя е основателна по следните съображения:

     За да постанови обжалвания отказ длъжностното лице по регистрацията е приело,че към заявлението не са приложени необходимите съгласно чл.33р от Наредба №1/14.02.2007г.за водене,съхраняване до търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел писмени доказателства.

   Безспорно не е спазена процедурата по чл. 22 ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ,а именно  да се дадат указания за отстраняване на нередовността ,състояща се в липса на приложени към заявлението документи.Длъжностното лице по регистрацията е мотивирало ,че  срокът по чл.19 ал.2 ЗТРРЮЛНЦ е изтекъл,поради което е невъзможно даване на указания по чл.22 ал.5 от закона.

   Чл.19 ал.2 от  ЗТРРЮЛНЦ установява задължение на длъжностното лице по регистрацията в срок от три работни дни да се произнесе по постъпилите заявления за регистрация.Това ,че е налице невъзможност за произнасяне в законоустановения срок по никакъв начин не би могло да отмени задължението на длъжностното лице по регистрация да даде указания по чл.22 ал.5 от ЗТРРЮЛНЦ.В противен случай неизпълнението на задълженията на длъжностното лице би рефлектирало по неблагоприятен начин върху правната сфера на заявителя,което не е в духа на закона.

   С тези мотиви атакувания отказ следва да бъде отменен,като на длъжностното лице по регистрацията бъде указано след отстраняване на констатираните нередовности,за което да бъдат дадени надлежни указания,да извърши исканото вписване.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

           Р  Е  Ш  И:

    ОТМЕНЯ Отказ №*** от 17.05.2018г. за вписване на промени по партидата на СНЦ“***,гр.Д.,ЕИК *** ,представлявано от К.Н.Д.,чрез адв.М.Г. от ДАК.

    УКАЗВА на длъжностното лице по регистрация след отстраняване на констатираните нередовности да извърши исканото вписване на промени в обстоятелствата по партидата на сдружението.

     Решението не подлежи на обжалване.

 

 

                                          ОКРЪЖЕН СЪДИЯ: