Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

№ 124

 

гр. Добрич, 26.06.2018 г.

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

                ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на двадесет и шести юни две хиляди и осемнадесета година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ разгледа т. д. № 156  по описа на Добричкия окръжен съд за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Производството е по чл. 25 ЗТРРЮЛНЦ.   

Търговско дело № 156/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по жалба на „***“ АД к.к. ***срещу отказ на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление за вписване на промени по партидата на дружеството в търговския регистър и регистъра по ЗЮЛНЦ.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на основание чл. 25 ЗТР, като прецени доказателствата по делото, приема за установено следното:

Жалбата е подадена от оправомощено лице в рамките на законоустановения седемдневен срок - арг. чл. 25, ал. 1 ЗТР. Същата е  ДОПУСТИМА, поради което следва да се разгледа по същество.

Разгледана по същество, жалбата се явява ОСНОВАТЕЛНА, поради следните съображения:

Заявителят е поискал вписване на следните промени в обстоятелствата, подлежащи на вписване в търговския регистър регистъра по ЗЮЛНЦ по партидата на търговското дружество: подновяване на вписването на особен залог.

Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България е постановила отказ по горепосоченото заявление с оглед факта, че заявлението е разпределено на длъжностното лице по регистрацията от информационната система след изтичане на срока по чл. 19, ал. 2 ЗТРРЮЛНЦ.

Изводите на длъжностното лице по регистрацията са неправилни и незаконосъобразни.

В разглеждания случай, доводите на длъжностното лице по регистрацията не намират опора в закона. Действията или бездействията на длъжностното лице по регистрацията не влияят върху валидността на направеното изявление за подновяване на залог, осъществено в рамките на петгодишния преклузивен срок по чл. 30, ал. 3 ЗОЗ.

Изложените съображения налагат извода за незаконосъобразност на отказа на длъжностното лице по регистрацията.

С оглед изложените съображения, жалбата се явява основателна и следва да се уважи.

С оглед гореизложените съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

Р     Е     Ш    И:

 

 

ОТМЕНЯ отказ рег. №  20180518170050/29.05.2018 г. на длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България по заявление рег. № 20180518170050/18.05.2018 г. на „***“ АД к.к. ***, ЕИК ***.

ЗАДЪЛЖАВА длъжностното лице по регистрацията към Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието на Република България да извърши вписване по заявление рег. № 20180518170050/18.05.2018 г. на „***“ АД к.к. ***, ЕИК ***.

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В СЕДЕМДНЕВЕН  СРОК ОТ СЪОБЩАВАНЕТО МУ НА ЖАЛБОПОДАТЕЛЯ.

 

                                                                            

                                                                  СЪДИЯ: