О  П  Р  Е  Д  Е  Л  Е  Н  И  Е № 342 

                 гр.Добрич 26.06.2018 г.

ДОБРИЧКИ ОКРЪЖЕН СЪД...... ТЪРГОВСКА КОЛЕГИЯ  закрито заседание на двадесет и шести юни                

през две хиляди и осемнадесета                              година в състав:

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ:Т.СТОЕВА

                                                                  ЧЛЕНОВЕ:Е.ИВАНОВА 

                                                                                 Г.ПАВЛОВ                                                                                    

при  секретаря ……………………….............      и в присъствието на прокурора......................................................................като разгледа докладваното  от  съдия докладчик Стоева......В.ч.т.д.№173

от 2018г.по описа на съда и за да се произнесе взе предвид следното: 

      Постъпила е частна жалба от ***,ЕИК ***,със седалище  и адрес на управление-гр.К.,представлявана от Кмета Н.С.,съдебен адрес –гр.В.Адвокатско дружество“***“ срещу Определение №289/31.05.2018г.по ч.гр.д.№267/2018г.по описа на РС гр.К.,с което е оставена без уважение молбата на жалбоподателя за овластяване на същия да отправи писмено предупреждение  към „***“ЕООД,гр.В.,ЕИК ***,представлявано заедно от Ж.Ж.и Г.Б.,на основание чл.87 ал.1 от ЗЗД за разваляне на Договор №918 от 02.10.2015г.,в случай ,че в срок от един месец от получаване на предупреждението не приведе в изпълнение задължението си в съответствие с чл.31 от ЗУО ,а именно в периода до 2020 г. да осигурява сепарация на 40 % от общото тегло на доставяния в ПСО *** от ***отпадък,като всяко отклонение под регламентирания минимум,установен  от ***в рамките на периода от изтичане на дадения едномесечен срок до 02.10.2020г. да оправомощава ***да развали цитирания договор.

    Искането черпи правното си основание от чл.134 ал.3 от ЗЗД.

    Като се запозна с доказателствата по делото и доводите на първоинстанционния съд,Окръжният съд намира за установено следното:

    По делото е представено споразумение за партньорство,сключено на 16.09.2011г.между ***,***,***,***,К.,***,***,***,***и СНЦ“***“.

   По силата на договора партньорите поемат права и задължения,свързани с подготовката на проектното предложение,управлението и изпълнението на договора и дейностите по проекта-„Изграждане на регионална система за управление на отпадъци в регион Добрич“.

   Задълженията са описани подробно в чл.3 от договора.В чл.13 от договора е предвидено всеки партньор да носи отговорност за вреди,причинени на другите партньори,вследствие на неточното изпълнение на задълженията си.

   На 02.10.2015г. е сключен договор за изпълнение на услуга между Община ***,възложител и „„***“ЕООД,гр.В.,ЕИК ***,представлявано заедно от Ж.Ж.и Г.Б.с предмет –срещу заплащане на възнаграждение да извърши управление на дейностите по приемане на ТБО от Общините-*** ,К. и ***,включващи всички дейности,подробно описани в техническата спецификация и техническото предложение на изпълнителя,представляващи неразделна част от проекта.Задълженията на изпълнителя следва да съответстват на ЗУО,Наредба №6 от 27.08.2013г.,като дейността на изпълнителя включва приемане на отпадъци по кодове,сепариране и предаване за оползотворяване на рециклируемите отпадъци,извозване на остатъчната фракция до депото в с.Стожер ,при наличие на опасни отпадъци-временно съхраняване,съгласно издаденото разрешение,компостиране на зелените отпадъци.

    Представена е докладна записка от Е.П.- нач.отдел „Екология и зелена система“при Община К.,съгласно която от началото на 2017г.,видно от предоставените разпечатки на електронните везни на Претоварната станция и Регионалното депо в с.Стожер ,количеството на рециклираните количества в *** намалява.

    За това обстоятелство е сигнализирана Общи Добрич-писмо от 18.09.2017г.На ОС на сдружението „Регионално управление на отпадъците –Добрич“ е поставен въпроса за рециклирането на необходимите количества отпадъци и е взето решение да се спазва Споразумение №269/24.03.2016г.между Общините ***,К. и ***,като са определени в проценти количествата рециклирани отпадъци към 2020г.

    С протокол от 01.11.2017г. в присъствие на представители на двете общини е констатирано,че количествата отпадъци ,приемани в ПС *** са намалели драстично за сметка на увеличението на отпадъците ,извозени до РД Стожер от месец декември на 2016г.Взето е съвместно решение да се извършват регулярно внезапни проверки за работата на ПС ***.Това решение не е осъществено.

    Налице са предпоставките на чл.134 ал.3 от ЗЗД да бъде овластен молителят да отправи предупреждение за прекратяване на договора по чл.87 от ЗЗД,а при неизпълнение на задълженията по него-за разваляне на договора.

    Страните по сключения договор за партньорство са носители на насрещни права и задължения ,едно от които е да договорят съвместно възлагането на обществените поръчки и определят възложителите,както и да следят за изпълнението на дейността им.В този смисъл всяка от страните по договора е кредитор на останалите страни по отношение на съвместното изпълнение на проекта.

    Съгласно правната доктрина-Облигационно право,Обща част,автор А.Калайджиев ,изд.Сиби 2002г.кредиторът може да бъде овластен да предяви материални права на длъжника,включително преобразуващи такива,като правото да се развали двустранен договор.Не е необходимо  нито правото на кредитора да е изискуемо      ,нито кредиторът да е поставил длъжника в забава.Правото на кредитора може да не е ликвидно.Достатъчно е качеството на кредитор и бездействието на длъжника,от което настъпват вреди за кредитора.Без значение е кога е възникнало вземането.

   В случая Община *** бездейства,с което уврежда правата на молителя ,като партньор по договора,а именно препятства изпълнението на договора за безвъзмездна финансова помощ,заради който е подписано споразумението.

  С тези мотиви като неправилно и незаконосъобразно атакуваното  определение следва да бъде отменено,а исканото овластяване да бъде извършено.

   Водим от изложеното Окръжният съд,

        О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И:

    ОТМЕНЯ Определение №289/31.05.2018г.по ч.гр.д.№267/2018г.по описа на РС гр.К.,като вместо това ПОСТАНОВЯВА:

   ОВЛАСТЯВА ***,ЕИК ***,със седалище  и адрес на управление-гр.К.,представлявана от Кмета Н.С. да отправи едномесечно предизвестие до „***“ЕООД,гр.В.,ЕИК ***,представлявано заедно от Ж.Ж.и Г.Б.,на основание чл.87 ал.1 от ЗЗД за разваляне на Договор №918 от 02.10.2015г.,в случай ,че в срок от един месец от получаване на предупреждението не приведе в изпълнение задължението си в съответствие с чл.31 от ЗУО ,а именно в периода до 2020 г. да осигурява сепарация на 40 % от общото тегло на доставяния в ПСО *** от ***отпадък,като всяко отклонение под регламентирания минимум,установен  от ***в рамките на периода от изтичане на дадения едномесечен срок до 02.10.2020г. да оправомощава ***да развали цитирания договор.

   Определението е окончателно.

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ:                      ЧЛЕНОВЕ:1.                  2.