Р Е Ш Е Н И Е

                                                              172

                                             гр. Добрич, 16.07.2018г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                гражданско отделение

На двадесет и пети юни                                   година 2018

В открито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                      ЧЛЕНОВЕ:  ГАЛИНА ЖЕЧЕВА

                                                           ЕЛИЦА СТОЯНОВА                                                        

 

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

въззивно гражданско дело       номер 135       по описа за 2018 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

         Производството е образувано по жалба на “*** “ООД - гр.С. срещу действията на ЧСИ с рег.№ 737 и район на действие ДОС по изп.д.№***, а именно  насочване на изпълнението върху недвижим имот  с идентификатор ***по кадастралната карта на с.С. Н., общ.К., извършване на публична продан на имота в периода 30.10.2017г. - 30.11.2017г., налагане на възбрана върху имота и постановление за възлагане на недвижимия имот от 08.12.2017г. Действията на ЧСИ били извършени незаконосъобразно, поради което се претендира отмяната им.

Посочено е, че търговското дружество не е страна по изпълнителното дело и не е уведомявано за извършваните по него действия, за които узнало случайно.

Част от предмета на дейност на дружеството  било създаване на плантации с насаждения на пауловния. Дружеството било във владение на реална част от имота отпреди налагане на възбраната, както и било придобило права, изключващи тези на длъжника “***“ ЕООД. Жалбоподателят бил сключил договор за наем с дружеството-длъжник на съседния недвижим имот  с идентификатор ***и започнал насаждане на фиданки, което осъществил и върху реална част от процесния имот с иднетификатор ***.  Всички действия в имота по подготовка на почвата, засаждане и отглеждане на фиданките, изграждане на напоителни и охранителни съоръжения, се извършвали от жалбоподателя. Спецификата на плантациите с посочения дървесен вид е, че изискват съоръжения, които са направени и не принадлежат на собственика на земята. Цикълът на отглеждане на пауловния бил от порядъка на 8-9 години докато станело възможно добиването на дървесината. Правото да получи плодовете на заетата с насаждения част от имота принадлежало на владелеца, а именно “***“ООД. Същият придобил правото на плодоползване преди издаване на заповедта за изпълнение и изпълнителния лист по ч.гр.д.№13642/2015 год. по описа на РС - В., въз основа на които било образувано изпълнителното дело. Всички изпълнителни действия нарушавали правото на добив на плодовете от жалбоподателя, поради което и подлежали на отмяна.

         Взискателят “***“АД не е подал писмено възражение по чл. 436 ал.3 от ГПК.

         Длъжниците в  изпълнителното производство - “***“ЕООД и “В. *“АД, са представили възражения, в които са посочили, че жалбата е неоснователна, като настояват същата да бъде оставена без уважение.

         От събраните по делото доказателства, поотделно и  в тяхната съвкупност, съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

         Изп.д.№*** е образувано на 11.11.2015 год.  по молба на  взискателя “***“ АД срещу солидарните длъжници “***“ЕООД и “В. *“АД .

Предмет на изпълнителното дело е парично вземане на взискателя по договор за банков кредит №29/06.03.2009 год. в размер на 3* 930 евро главница, ведно със законната лихва, считано от 03.11.2015г. до окончателното изплащане на сумата, 15 018,04лв. държавна такса и 14 152,24 лв. адвокатско възнаграждение.

За събирането на вземането и по реда на чл.442 от ГПК  изпълнението е насочено върху поземлен имот  с идентификатор ***по ККР на с.Св.Н., общ.К., с площ от 123 967 кв.м., с трайно предназначение на територията: земеделска, начин на трайно ползване  - нива. Недвижимият имот е обект на притежание на “***“ ЕООД – така  нотариален акт за замяна на недвижим имот, нотариален акт за продажба на недвижим имот, дружествен договор, удостоверение изх.№ 1346/30.11.2015 год. на Агенцията по вписванията,Служба по вписванията гр.К. за вписан апорт вх.рег.№ 1756/06.07.2011 год. т.VІ, № 78/2011 год., вх.рег.№ 1665/06.07.2011 год.

Върху имота е наложена възбрана от ЧСИ, която е вписана в Службата по вписванията гр.К. под № 198, т.І, дв.вх.рег.№ 2741/20.11.2015 год. Имотът е бил изнасян шест пъти на публична продан, следната от която с времетраене от 30.10.2017 год. до 30.11.2017 год. На основание чл. 493 т.2 от ГПК за купувач на имота е обявено дружеството “****“ ЕООД.

На 01.01.2014г. между длъжника “***“ ЕООД, като арендодател  и “****“ ООД, ЕИК***, със седалище и адрес на управление гр.С.,ул.“****“ № ****,като арендатор е бил сключен договор за аренда ,вписан в Службата по вписванията гр.К.,с вх.рег.№ 2048/08.09.2015 год.,АКТ № 63 т.ІІ. относно поземлен имот  с идентификатор ***по ККР на с.Св.Н.,общ.К., с площ от 123 967 кв.м.  и за срок от 30 стопански години. Със запорно съобщение изх.№ 36368/13.11.2015 год. до “****“ ООД и на основание чл. 450 ал.3,чл.507 и чл.508 от ГПК, ЧСИ е наложил запор върху арендното вземане на длъжника “***“ ЕООД за отдадения под аренда поземлен имот  с идентификатор ***по ККР на с.Св.Н.,общ.К., с площ от 123 967 кв.м. Арендаторът е изпратил на ЧСИ отговор рег.№ 32812/02.02.2015 год.,с който е заявил,че е готов да преведе по сметка на ЧСИ дължимата годишна арендна вноска по договора за стопанската 2015/2016 год. при настъпване на нейната изискуемост в периода между 01.10.2016 год.- 30.10.2016 год.

Жалбата е процесуално допустима, а, разгледана по същество, е неоснователна.

В жалбата се сочи,че търговското дружество-жалбоподател е узнало случайно за провежданото изпълнение. По делото липсват данни  узнаването да предхожда с повече от седмица депозирането  на жалба рег.№ вх.№ 49905/28.12.2017 год., следователно същата е подадена в срока по чл.436 ал.1 от ГПК.

Допустимостта на обжалването в хипотезата на чл. 435 ал.4 от ГПК е предпоставено от твърденията , че търговското дружество не  е длъжник, а трето на изпълнението лице, но владее недвижимия имот - обект на принудително изпълнение,  посредством владение на необраните трайни насаждения и  плодове  от земеделския имот.

Съгласно чл. 92 от Закона за собствеността всички насаждения, растения и плодовете им стават собственост на собственика на веща (в случая длъжник по изпълнителното дело), освен ако не е установено друго. Временното  ползване на  земеделски имот може да бъде осъществявано с договор за аренда или договор за наем. Арендаторът получава естествените плодове на земята, а арендодателят - гражданските. Договорът за наем на земеделска земя също позволява на наемателя да придобива нейните естествени плодове срещу наемна цена - гражданските плодове. Съобразно разпоредбата на чл. 2 ал.2 от Закона за арендата в земеделието добивите от отдадените под аренда обекти стават собственост на арендатора от момента на отделянето им. Принципно положение е, че когато вещта, която произвежда плодовете е дадена под наем за производство на земеделска продукция /в случая дървесина/, като е уговорено, че наемателят ще придобива плодовете, наемното правоотношение включва в себе си продажбата на бъдещи вещи. Собствеността в полза на наемателя преминава в момента на отделянето на плодовете.

Съобразно доказателствата посочени по-горе, недвижимия имот е собственост на длъжник в изпълнителното производство. Също така е безспорно, че изпълнението върху недвижимия имот   не съставлява изпълнение и върху необраните от него насаждения и плодове. Проданта на необрани насаждения и плодове се извършва по реда на публичната продан на недвижим имот. Продават се необрани насаждения и плодове, а не готова продукция. Те имат статут на недвижими вещи, докато не бъдат отделени от главната вещ съгласно чл.476 от ГПК. Ако длъжник в изпълнителното производство  е арендаторът/наемателят, който има право на добивите от земята, то изпълнението  може да се насочи върху необраните насаждения и плодове, без значение собствеността върху земята. Не такава е настоящата хипотеза. В случай, че  трето лице има право да засее и обере произведенията по договор за аренда или наем, изпълнението не може да се насочи пряко върху произведенията от земята на длъжника, а следва да се обърне върху вземанията на длъжника от третото лице, ако има такива. Именно това е сторено по изпълнителното дело.

Нормата на  чл. 435 ал. 4 ГПК определя обхвата на проверката, която съдът извършва на обжалваното изпълнително действие по същество и която се свежда до проверката на собствеността на недвижимия имот и конкретно на обстоятелството дали към датата на възбраната той е принадлежал на длъжника. Законодателят е предвидил и какви трябва да бъдат действията   на съда при отрицателен отговор на този въпрос: "Жалбата не се уважава, ако се установи, че вещта е била собствена на длъжника при налагане на запора или възбраната".

Воден от горното, Добричкият окръжен съд

Р  Е   Ш  И  :    

          

 

 

ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ подадената от “*** “ООД от  гр.С., район“С.“, ул.“***“ №4 ет.5, жалба срещу действията на ЧСИ Л.Т.с рег.№ 737 и с район на действие ДОС по изп.д.№*** по насочване на изпълнението върху недвижим имот  с идентификатор ***по ККР на с.С. Н., общ.К., извършване на публична продан на имота в периода 30.10.2017 год. - 30.11.2017 год., налагане на възбрана върху имота и постановление за възлагане на недвижимия имот от 08.12.2017 год.

Решението е окончателно.

 

      ПРЕДСЕДАТЕЛ:                               ЧЛЕНОВЕ:1.         2.