О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

    436                  , гр. Добрич, 20.07.2018 г.

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданско отделение, в закрито заседание на двадесети юли две хиляди и осемнадесета година, в състав:

 

                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: ЕВА ИВАНОВА

                                              ЧЛЕНОВЕ: ДЕСИСЛАВА НИКОЛОВА

                                                              ЕЛИЦА С.

 

Разгледа докладваното от съдия Елица С. в. гр. д. № 331 по описа за 2018 г. и за да се произнесе, взе следното предвид:

 

Съдебното производство е образувано по реда на чл. 258 и сл. от ГПК, вр. чл. 28 ал. 6 от ЗЗКрД, по жалба, рег. № 12557/ 22.06.2018 г., подадена от А.Р.И., чрез своя баща и законен представител Е.Р.И. ***, с ЕГН **********, чрез процесуалния му представител, против решение № 616/ 13.06.2018 г., постановено по гр. д. № 3352/ 2017 г. по описа на РС гр. Добрич, с което детето А.Е.И., с ЕГН **********, родена на *** г. във Ф. от майка Д.Д.Ч., с ЕГН **********, починала на 26.07.2017г. и баща Е.Р.И., с ЕГН **********, в гр. М., Р Ф., бул. „***” 59, е било настанено за отглеждане  в семейството на роднини – З.М.Ч. ЕГН ********** и Д.Д.Ч. ЕГН ********** - баба и дядо на детето по майчина линия , двамата с адрес в гр.Добрич , „***” бл. ***, за срок от 3 /три години/, считано от влизане на решението в сила, като е било постановено също така детето А.Е.И. , с ЕГН **********, родена на *** г. във Ф. от майка Д.Д.Ч., с ЕГН **********, починала на 26.07.2017 г. и баща Е.Р.И., с ЕГН ********** в  гр. М., Р Ф. , бул. „***” 59   да ползва „заместваща приемна грижа” за времето, през което важни причини налагат отсъствието на  роднините, при които е настанена  -  З.М.Ч. ЕГН ********** и Д.Д.Ч. ЕГН **********, двамата с адрес *** , „***” ***.

Въззивната жалба е нередовна, тъй като изхожда от детето А.Р.И., която обаче представлява самостоятелна страна в процеса и се представлява от назначения и особен представител, а не от своя баща и законен представител. От друга страна, във въззивната жалба са развити оплаквания от бащата Е.Р.И. в лично качество, а не  като баща и законен представител на детето А.. Това противоречие между качеството на подателя на жалбата и изложените оплаквания поставя въпроса чии процесуални права упражнява жалбоподателя Е.Р.И.: свои лични или тези на своето дете А.. Въпросът за процесуалната легитимация на жалбоподателя се свързва с допустимостта на подадената въззивна жалба, която проверка следва да бъде извършена от първоинстанционния съд. Имайки предвид и кратките срокове за разглеждане на въззивното производство и съгласно чл. 28 ал. 6 от ЗЗКрД, то настоящият състав на въззивния съд намира, че въззивното производство следва да бъде прекратено, а делото – върнато на първостепенния съд за извършване на проверка относно легитимацията на жалбоподателя и допустимостта на въззивната жалба.

Водим от горното, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по в. гр. д. № 331/ 2018 г. по описа на ДОС и ВРЪЩА делото на РС гр. Добрич за извършване на проверка относно легитимацията на жалбоподателя, съобразно мотивите на определението, и преценка на допустимостта на подадената въззивна жалба.

Определението не подлежи на обжалване.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                                           ЧЛЕНОВЕ: 1.

 

 

 

                                                                                   2.