РАЗПОРЕЖДАНЕ  № 600

                                         гр. Добрич,02.07.2018 г.

 

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, гражданска колегия  , в закрито съдебно заседание на втори юли през 2018г.   в състав:                           ОКРЪЖЕН СЪДИЯ:ЖЕЧКА МАРГЕНОВА                                               

сложи за разглеждане гр.дело №147 по описа на съда за 2018г., и за да се произнесе, съобрази следното:

Производството е образувано по искова молба вх.№2133/30.03.2018г. от З.Б.Г. с ЕГН ********** ***, срещу Т.И.К.-*** с ЕГН ********** ***.

С разпореждане №346/05.04.2018г. исковата молба е оставена без движение с указание на ищеца в едноседмичен срок от получаване препис от разпореждането, с писмена молба, с препис за противната страна и съобразно мотивите на същото, ако се цели установяване нищожност на атакувания договор за дарение, в който смисъл е формулирания петитум, ясно и точно/при отчитане на факта, че не е нищожно разпореждането с чужда или отчасти чужда вещ/,  да изложи конкретни фактически твърдения относно пороците на оспорваното правоотношение, в какво се изразяват те, какво императивно изискване на закона или на установени в обществото критерии и норми отрича да е налице или какво претендира да липсва за да породи действие договора, или действия, преследващи неправомерен резултат, липса на съзнателна воля или пречки за формиране на воля и пр.; да формулира адекватен на изложените обстоятелства петитум; да изложи обстоятелства, обосноваващи правния му интерес от установяване нищожност на сделката, по която не е страна; да изложи обстоятелства за липсата на други правни субекти като насрещна страна по иска за нищожност /твърденията за настъпилата смърт на другата страна по сделката не обосновават липсата на такива; да посочи цена на иска, определена съобразно вида на търсената защита и правилата на чл.69 от ГПК, като  удостовери и начина и на формирането и по данъчна или пазарна/при липса на данъчна/ оценка на имота, предмет на атакувания договор; да представи документ за внесена държавна такса в размер на 4% върху цената на иска; да впише исковата молба, с предупреждението, че при неизпълнение на горното, исковата молба не подлежи на разглеждане и производството по нея ще бъде прекратено.

   В исковата молба е посочен адрес на ищеца-  гр.София, ж.к.”***”бл.**, вх.*, ап.*. Предприети са действия по връчване на разпореждането на посочения адрес. Посочването от ищеца на адв.А.Х. с адрес *** като съдебен-адресат/няма данни за снабдяване на същия с процесуална представителна власт/, не покрива изискванията на чл.39, ал.1 от ГПК/ адресът му да е в седалището на съда, който разглежда делото/, поради което и не ангажира съда със задължение за връчване на съобщения на ищеца чрез посочения адвокат, който не му е пълномощник. Въпреки  това на 12.04.2018г. разпореждането е връчено на адв.Х.. Това обаче/предвид посоченото по-горе/ не произвежда последиците на надлежно връчване на съобщения по правилата на ГПК,  поради което и при съобразяване отбелязването от длъжностното лице-връчител на адреса в гр.София, ж.к.”***”бл.**, вх.*, ап*, че при посещението на адреса на 02.05.2018г., 13.05.2018г./неделя/22.05.2018г. и на 04.06.2018г. не е открит никой, а по сведения на съсед-***, адресата на съобщението/ищеца З.Б.Г./  посещава рядко адреса, и след справка в НБДН, сочеща същия адрес като регистриран от лицето постоянен и настоящ адрес, на основание чл.129, ал.2 от ГПК, съобщение до ищеца за отстраняване констатираните нередовности на исковата молба е направено чрез обявление на определеното за това място в съда. Видно от отбелязването  на съдебния деловодител съобщението е поставено на 19.06.2018г. и свалено на 28.06.2018г. при изтекъл едноседмичен срок на 26.06.2018г. В този срок, както и до настоящия момент, не е последвало каквото и да е процесуално действие за привеждане на исковата молба в съответствие с указаното, поради което и съдът приема, че молбата не отговаря на изискванията за разглеждането и по същество и подлежи на връщане, а образуваното въз основа на нея производство – на  прекратяване.

С оглед гореизложеното , Добричкият окръжен съд

                             РАЗПОРЕДИ:

ВРЪЩА на подателя и З.Б.Г. с ЕГН ********** ***, искова молба вх.№2133/30.03.2018г. срещу Т.И.К.-*** с ЕГН ********** ***, по която е образувано гр.д.№147/2018г. по описа на ДОС и

ПРЕКРАТЯВА производството по делото.

Разпореждането подлежи на обжалване с частна жалба пред Варненски апелативен съд в седмичен срок от връчването му.

 

Окръжен съдия: