Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е 

 

 

№ 129

 

 

гр. Добрич, 02.07.2018 г.

 

 

В      И М Е Т О     Н А       Н А Р О Д А

 

 

                ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в открито заседание на деветнадесети юни две хиляди и осемнадесета година в състав: СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ при участието на секретар НЕЛИ БЪЧВАРОВА разгледа Т. д. № 76 по описа на Добричкия окръжен съд за 2018 г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

          Търговско дело № 76/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по искова молба, рег. вх. № 1743/14.03.2018 г. на ***, с която срещу сдружение за напояване „***“ с. О., общ. Б., област Добрич е предявен иск за прекратяване на сдружението, претендиран на основание чл. 64, ал. 7 ЗСН във вр. с чл. 13, ал. 1, т. 3, б. „б“ ЗЮЛНЦ.

          Ответникът оспорва иска, като инвокира възражения относно прекратяване правомощията на председателя на сдружението и липса на правен интерес от страна на министъра на ЗХГ от предявяването на иска.

ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 377 във вр. с  чл. 235 ГПК, като прецени установените по делото обстоятелства и закона, приема за установена следната ФАКТИЧЕСКА ОБСТАНОВКА: В обстоятелствената част на исковата молба и на допълнителната искова молба са изложени  следните твърдения:

С Решение № 235/10.02.2004 г. по ф. д. № 112/2004 г. на Окръжен съд – Добрич, сдружение за напояване „***“ с. О., общ. Б., област Добрич е вписано в регистъра за юридически лица с нестопанска цел.

Мандатът на управителните органи на сдружението – управителен и контролен съвет, е изтекъл на 08.07.2017 г.

По делото се установи, че председателят на сдружението е подал оставка на основание чл. 22 ЗЮЛНЦ и чл. 36, ал. 1, т. 4 от устава на сдружението, като не се е съобразил с предвидения в чл. 36, ал. 5 от устава на сдружението тримесечен срок за предизвестие. В случая, оставката на председателя на сдружението не е породила целения правен ефект.  

Управителят на сдружението не е изпълнил указанията на ОД „Земеделие“ – Добрич за свикване на отчетно-изборно събрание на сдружението.

Общото събрание на сдружението не е свиквано по предвидените в закона и устава срокове за вземане на решение за избор на нови управителни органи.

Видно от доказателствата по делото, при извършени проверки на представители на надзорния орган върху дейността на сдружението за напояване са констатирани редица пропуски, нарушения и дейности, противоречащи на ЗСН, а именно на чл. 36, ал. 2, чл. 38, т. 3, чл. 38, т. 6, 7, 8, 10 и 11 ЗСН, както и на чл. 19, ал. 1, т. 3, 6, 7, 8, 10,11 и чл. 20, ал. 1 от устава на сдружението.

При така установената фактическа обстановка се налагат следните ПРАВНИ ИЗВОДИ:

Съгласно чл. 13, ал. 1, т. 3, б.“б“ ЗЮЛНЦ във връзка с чл. 64, ал. 7 ЗСН, сдружението се прекратява по решение на окръжния съд по седалището на сдружението, когато извършва дейност, която противоречи на Конституцията, на  законите и на добрите нрави, по иск на всеки заинтересуван или на прокурора.

В процесния казус, ***, в качеството си на надзорен орган по см. на чл. 5, ал. 2 ЗСН има правен интерес от предявяване на настоящия иск. В този смисъл е и константната практика на ВКС – вж. р. 94-2017-I ТО.

От доказателствата по делото се установиха конкретните пропуски, нарушения и дейности на сдружението в противоречие на чл. 36, ал. 2, чл. 38, т. 3, чл. 38, т. 6, 7, 8, 10 и 11 ЗСН.

Гореизложеното обосновава правния извод, че сдружението извършва дейност в противоречие на закона – основание за прекратяването му.

Искът е основателен и следва да се уважи, като Съдът постанови решение за прекратяване на сдружението на основание чл.  64, ал. 7 ЗСН във вр. с чл. 13, ал. 1, т. 3, б. „б“ ЗЮЛНЦ.

След влизане на решението в сила, заверен препис от съдебния акт следва да се изпрати на Агенцията по  вписванията за откриване на ликвидационно производство на сдружението. 

На основание чл. 78, ал. 6 във вр. с чл. 83, ал. 1, т. 3 ГПК, ответникът следва да заплати държавна такса в размер на 80.00 лв.

На основание чл. 78, ал. 1 във вр. с ал. 8 ГПК ответникът следва да заплати на ищеца юрисконсултско възнаграждение в размер на 450.00 лв.

С оглед гореизложените съображения, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

Р   Е   Ш   И  :

 

ПРЕКРАТЯВА сдружение за напояване с наименование “***” със седалище и адрес на управление: с. О., общ. Б.,  област с адм. център гр. Добрич, БУЛСТАТ ***.

ОСЪЖДА сдружение за напояване с наименование “***” със седалище и адрес на управление: с. О., общ. Б.,  област с адм. център гр. Добрич, БУЛСТАТ *** да заплати на ДОБРИЧКИЯ ОКРЪЖЕН СЪД  разноски по делото в размер на 80.00 лв.

ОСЪЖДА сдружение за напояване с наименование “***” със седалище и адрес на управление: с. О., общ. Б.,  област с адм. център гр. Добрич, БУЛСТАТ *** да заплати на *** гр. София, бул. „***“ № 55, сумата от 450.00 лв., представляваща юрисконсултско възнаграждение.

РЕШЕНИЕТО ПОДЛЕЖИ НА ВЪЗЗИВНО ОБЖАЛВАНЕ ПРЕД ВАРНЕНСКИЯ АПЕЛАТИВЕН СЪД В ДВУСЕДМИЧЕН СРОК ОТ ВРЪЧВАНЕТО МУ НА СТРАНИТЕ.

                                                                                                

                                                                  СЪДИЯ: