Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

№ 176

 

гр. Добрич,  06.08.2018 г.

 

 

                       В     И  М  Е  Т  О     Н  А      Н  А  Р  О  Д  А      

 

 

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД   ТЪРГОВСКО ОТДЕЛЕНИЕ в закрито заседание на шести август две хиляди и осемнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ:   АДРИАНА ПАНАЙОТОВА   

          ЧЛЕНОВЕ:   ГЕОРГИ ПАВЛОВ 

                                 ЖЕЧКА МАРГЕНОВА

разгледа докладваното от СЪДИЯ ГЕОРГИ ПАВЛОВ В. гр. д. № 330/2018 г.  по описа на Добричкия окръжен съд:

         Производството е по глава Тридесет и девета „Защита срещу изпълнението”, раздел І „Обжалване на действията на съдебния изпълнител” на Гражданския процесуален кодекс. 

         Въззивно гражданско дело № 330/2018 г. по описа на Добричкия окръжен съд е образувано по жалба рег. вх. № 4713/18.07.2018 г. на регистратурата на Окръжен съд – Добрич, подадена от ***срещу Постановление от 19.06.2018 г. на частен съдебен изпълнител Н.Н., вписан в регистъра на КЧСИ под № 810, с район на действие Окръжен съд – Добрич,  по изп. дело № ****.

         С атакувания акт, частният съдебен изпълнител е оставил без уважение искането на длъжника за прекратяване на изпълнителното производство на осн. чл. 433, ал. 1, т. 18 ГПК.

В жалбата са инвокирани доводи за нарушения на материалния закон и на съдопроизводствените правила. Жалбоподателят счита атакувания акт на частния  съдебен изпълнител за незаконосъобразен, като претендира неговата отмяна.

Взискателят  ЗАД „***“ АД гр. София изразява становище за правилност и законосъобразност на акта на частния съдебен изпълнител.  

Съдебният изпълнител е изложил мотиви по обжалваните действия.

         ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД, на осн. чл. 437, ал. 3 ГПК, като взе предвид данните в изпълнителното дело и представените от страните доказателства, намира за установено следното:

Жалбата е подадена в законоустановения срок от надлежна страна в изпълнителното производство срещу подлежащо на обжалване  действие на частния съдебен изпълнител – отказ на съдебния изпълнител да прекрати принудителното изпълнение – чл. 435, ал. 2, т. 6 ГПК.

С оглед горните констатации, жалбата е ДОПУСТИМА и следва да се разгледа по същество.

Разгледана по същество е НЕОСНОВАТЕЛНА поради следните съображения:

Съгласно разпоредбата на чл. 433, ал. 1, т. 1 ГПК, изпълнителното производство се прекратява с постановление, когато длъжникът  представи разписка от взискателя, надлежно заверена, или квитанция от пощенката станция, или писмо от банка, от които се вижда, че сумата по изпълнителния лист е платена или внесена от взискателя  преди образуване на изпълнителното производство.

В разглеждания случай, видно от доказателствата по делото – вносна бележка за плащане от бюджета № 152458/07.11.2017 г., издадена от „***“ АД , -  се  установява, че длъжникът ***е погасил към взискателя ЗАД „***“ АД сума от 1 176.74 лв. Плащането е признато от взискателя. Изпълнителният лист, послужил като изпълнително основание е издаден за сумата от 1 391.52 лв. В случая не е платено цялото задължение на длъжника, поради което не са налице предпоставките на чл. 433, ал. 1, т. 1 ГПК.

Изложените съображения дават основание на Съда да приеме жалбата за неоснователна и като такава да я остави без уважение.

С оглед гореизложените съображения и на основание чл.  437 ГПК, ДОБРИЧКИЯТ ОКРЪЖЕН СЪД

 

 

   Р   Е   Ш   И   :

 

 

         ОСТАВЯ БЕЗ УВАЖЕНИЕ жалба рег. вх. № 4713/18.07.2018 г. на регистратурата на Окръжен съд – Добрич, подадена от ***срещу Постановление от 19.06.2018 г. на частен съдебен изпълнител Н.Н., вписан в регистъра на КЧСИ под № 810, с район на действие Окръжен съд – Добрич,  по изп. дело № ****.

         РЕШЕНИЕТО НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

ЧЛЕНОВЕ:                 

 

                            1.                  2.