О П Р Е Д Е Л Е Н И  Е

                                                              № 469

                                             гр. Добрич, 02.08.2018г.

 

                               В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Добричкият окръжен съд                                   гражданско отделение

На втори август                                                  година 2018

В закрито съдебно заседание в следния състав:

 

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ГАЛАТЕЯ ХАНДЖИЕВА

                                        ЧЛЕНОВЕ:  ГЕОРГИ ПАВЛОВ

                                                             ЕЛИЦА СТОЯНОВА                                                         

 

разгледа докладваното от съдията Г.Ханджиева

гражданско дело               номер 359           по описа за 2018 година

и, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по жалба на ”***”ЕООД, с.В.,общ.Г.Т., чрез упълномощения адвокат, срещу разпореждане от 20.04.2018г. по изп.д.№123/2017г. на СИС при ГТРС, с което съдебният изпълнител е оставил без уважение молбата на ”***”ЕООД за продължаване на срока за обжалване на разпореждане на съдебния изпълнител за връщане на молба по чл.78 ал.5 от ГПК.

Според жалбоподателя действията на съдебния изпълнител съставлявали отказ от правосъдие. Ако съдебният изпълнител считал, че в молбата по чл.63 от ГПК следва да се изложат причините за искането за продължаване на срока, то той следвало да даде съответни указания за отстраняване на нередовности с допълнително изложение, което не било сторено. Освен това молбата по чл.63 от ГПК била направена в срок и само един единствен път по делото, което означавало, че няма основание да не бъде уважена.

Взискателят М.Т.М. от гр.Г.Т., чрез адвоката си, възразява срещу жалбата, която намира за недопустима.

Съдът обсъди съображенията на страните и въз основа на събраните по делото доказателства намира за установено следното:

Изпълнително дело №123/2017г. на СИС при ГТРС имало за предмет събирането на паричното вземане на взискателя М.Т.М. от длъжника ”***”ЕООД по изпълнителен лист от 25.11.2016г., издаден въз основа на решение №20/09.02.2016г. по гр.д.№354/2014г. на ГТРС.

Обжалваното разпореждане е постановено по повод молба вх.№429/18.04.2018г., с която длъжникът поискал от съдебния изпълнител продължаване на срока за изпълнение на разпореждане от 19.03.2018г. и разпореждане от 05.02.2018г.

Съдебният изпълнител не се е произнесъл по молбата вх.№429/18.04.2018г. в частта за продължаване на срока по разпореждане от 19.03.2018г.

С обжалваното разпореждане от 20.04.2018г. е оставил без уважение молбата на длъжника за продължаване на срока за изпълнение на разпореждането от 05.02.2018г. С него съдебният изпълнител е върнал молба на длъжника за намаляване на адвокатското възнаграждение на другата страна поради прекомерност, намаляване на държавната такса и вдигане на наложения по банковата му сметка запор, като в разпореждането е посочено, че то подлежи на обжалване в седемдневен срок от съобщаването му.

Като се има предвид разпореденото от съдебния изпълнител на 05.02.2018г. и дадените указания във връзка с обжалването на разпореждането, то молбата на длъжника от 18.04.2018г. е за продължаване на срока за обжалване на разпореждането. В тази връзка би могло да се отбележи, че разпоредбата на чл.63 ал.3 от ГПК не допуска продължаване на сроковете за обжалване, но не това е същественото в случая.

Съгласно разпоредбата на чл.435 ал. 2 ГПК длъжникът може да обжалва постановлението за глоба и насочването на изпълнението върху имущество, което смята за несеквестируемо, отнемането на движима вещ или отстраняването му от имот, определянето на пазач, отказа на съдебния изпълнител за нова оценка, да прекрати или приключи принудителното изпълнение, както и постановлението за разноски.

Отказът на съдебния изпълнител да продължи срок на длъжника не е от категорията на подлежащите на обжалване актове и действия на съдебния изпълнител. Всъщност и в исковото производство отхвърлянето на молбата на страната по чл.63 от ГПК не подлежи на обжалване.

Следователно жалбата, по която е образувано настоящото производство, е недопустима. Като такава тя не подлежи на разглеждане и производството по делото следва да се прекрати.

Водим от горното, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА производството по в.гр.д.№359/2018г. по описа на ДОС и оставя без разглеждане жалбата на ”***”ЕООД, с.В.,общ.Г.Т., чрез упълномощения адвокат, срещу разпореждане от 20.04.2018г. по изп.д.№123/2017г. на СИС при ГТРС, с което съдебният изпълнител е оставил без уважение молбата на ”***”ЕООД за продължаване на срока за обжалване на разпореждане на съдебния изпълнител за връщане на молба по чл.78 ал.5 от ГПК.

Определението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в едноседмичен срок от връчването му.

ПРЕДСЕДАТЕЛ:                         ЧЛЕНОВЕ:1.                   2.